fbpx
Societat Residu Zero

Residu zero a les platges, una solució per combatre l’omnipresència dels plàstics al mar mediterrani

Al mediterrani, un 80% de les deixalles marines provenen de fonts terrestres i el 80% són plàstics. S’estima una aportació mitjana diària de 250.000 de restes diverses de deixalles per quilòmetre quadrat a les platges durant la temporada turística.

El projecte Zero Beach, coordinat per Rezero i eco-union, ha demostrat que la prohibició de fumar a les platges pot reduir fins a un 80% la presència de burilles de cigarreta.

La prohibició de fumar i la limitació dels plàstics d’un sol ús a les guinguetes es podria implementar immediatament a les platges catalanes, evitant una gran quantitat de deixalles marines.

Les platges són un dels espais més massificats durant l’estiu a tota la costa catalana i mediterrània, sent molt freqüents les imatges de platges plenes de deixalles (plàstics, cigarretes, etc.).

Alejandro González de l’associació eco-union, incideix que el turisme de sol i platja és un factor de pressió mediambiental importantíssim, ja que és responsable d’un increment del 40% dels residus durant l’estiu al mediterrani.

Com seria una platja residu zero?

Rosa Garcia de Rezero explica que en aquesta transició cap a una societat residu zero, el projecte Zero Beach està implicant a diferents municipis a buscar solucions i mesures concretes com gaudir d’espais sense fum i la reducció de tots els materials d’un sol ús com ampolles, canyetes, coberts, etc., que són els principals tipus de plàstics que es troben als mars i a fomentar els sistemes de retorn amb incentius eviten notablement l’abandonament d’aquests residus.

A l’estiu passat, les primeres proves pilot del projecte a tres platges del Prat de Llobregat, Gavà i Castelldefels, van reduir fins a un 80% la presència de burilles de cigarreta i van recuperar més de 900 d’envasos durant una setmana a tres punts de prevenció.

Les entitats promotores demanen a les institucions públiques anar més enllà de les accions voluntàries i crear un nou marc normatiu que doti d’instruments i recursos als municipis i a la generalitat per poder assumir mesures efectives que garanteixen gaudir de platges lliures de residus.

La futura Llei de Prevenció i Gestió de Residus i Ús eficient dels recursos que enguany s’està debatent , és una oportunitat per implementar mesures que limitin, d’una banda, la posada al mercat de plàstics d’un sol ús i, d’altra banda, que evitin que productes plàstics, com els envasos de begudes, arribin al mar, mitjançant la implantació d’un sistema de dipòsit, devolució i retorn (SDDR). Alhora, és el moment d’incloure les platges com espais públics lliures de fum.