Rezero

Creem coneixement i impulsem idees, normatives i projectes innovadors perquè tant les empreses, les administracions públiques com la ciutadania puguin tenir la possibilitat de gaudir d'un model de producció i de consumcap al Residu Zero, sense matèries tòxiques, ni productes que quedin sense ús.

Actualitat 2020

Zero tovalloletes humides = estalvi econòmic i prevenció d'impactes sobre la salut i el medi ambient

tovalloleta humidaDurant els darrers anys, ha augmentat l'interès entorn els impactes generats per l’actual model de producció, consum i generació de residus dels productes d’un sol ús, especialment els plàstics.
Les tovalloletes humides és un exemple de productes que esdevenen residus després d’utilitzar-les una vegada i estan fets majoritàriament de plàstics. Cal posar el focus en aquests productes, ja que representen una part important dels fluxos de residus sòlids urbans generats causen impactes ambientals, econòmics i socials.

Llegeix més...

Rezero participa en la consulta pública del Ministeri d’Hisenda sobre la implantació d’un impost que pot gravar els articles de plàstic d’un sol ús

Rezero ha participat en la consulta pública prèvia del Ministeri d’Hisenda sobre la implantació d’un impost que gravi els articles de plàstic d’un sol ús destinats a contenir o protegir béns o productes alimentaris. Rezero dona suport a la iniciativa de Govern espanyol i suggereix diferents mesures per a una correcta implementació.

Llegeix més...

Reutilitzar versus un sol ús en l'episodi de pandèmia COVID-19

envas reutilitzable

Des del confinament de tot l'equip de Rezero, esperem que totes estigueu bé. 

Aquestes dies i els mesos que ens esperen seran realment difícils per tothom, però estem convençudes que tot aquest episodi acabarà. En qualsevol cas, ara és un bon moment per reflexionar si la pàndemia del COVID19 tindrà un efecte colateral positiu sobre la relocalització, el producte de proximitat i l'artesania. És a dir, ens pot ajudar a disminuir els impactes del nostre consum i a valorar el que ens dona la nostra terra i la nostra gent? 

Llegeix més...

La ciutat de Manacor va més enllà i aposta per elaborar un pla de prevenció amb Rezero

18 10 29 Mallorca Manacor RalfR DJI 0268Fa un parell de mesos que estem treballant en el Pla de Prevenció de Residus Municipals de Manacor.

El Pla de prevenció és un instrument transformador que permet definir, estructurar i calendaritzar actuacions per prioritzar la prevenció de residus a nivell municipal.

Amb més de 42.000 habitants, Manacor és una ciutat del Llevant de Mallorca que genera anualment més de 25.000 tones de residus. El municipi està apostant de forma decidida per millorar el sistema de gestió dels residus, incorporant un sistema mixt de recollida Porta a Porta o de contenidor intel·ligent amb targeta per la fracció orgànica, amb bonificació de part de la tarifa de residus als usuaris que hi participen.

Llegeix més...

El teletreball de Rezero

Des del passat dia 16 de març de 2020, tot l'equip està teletreballant fins nou avís, seguint les recomanacions de les autoritats.

El telèfon de l'oficina està redirigit a un mòbil que està actiu. Si no és urgent, prioritzeu el correu electrònic.

Per parlar directament amb alguna persona de l'equip de Rezero, cliqueu aquí per consultar el seu correu electrònic.

 

Rezero presenta Zero Beach al 1r Interregional Learning Event

alba interreg zerobeach copia

La major part dels projectes, campanyes i estudis que desenvolupem a Rezero es centren en Catalunya i les Illes Balears, on tenim les nostres oficines. Es tracta de territoris costaners que, al mateix temps, contribueixen i pateixen les conseqüències de la generació de les deixalles marines. Per tant, com a entitat ambiental que treballa en zones costaneres, aquest és un fenomen de gran rellevància que no podem ignorar, especialment perquè ens trobem al Mediterrani, un mar que està exposat a una gran varietat de pressions humanes (turisme de masses, transport marítim, urbanització de la costa, sobrepesca) que contribueixen a l’acumulació de deixalles marines, particularment persistent degut al clima semi-àrid i els limitats intercanvis de les masses d’aigua de la conca.

S’estima que al Mediterrani el 80% de les deixalles marines provenen de fonts terrestres, especialment del turisme i de les activitats d’oci a les platges. Per aquest motiu, Rezero està treballant amb diferents administracions públiques, agents econòmics i altres entitats per implementar mesures i polítiques efectives que prevenen la generació de residus a les platges i, per tant que acabin al mar.

Des de Rezero fa anys que treballem sobre aquesta problemàtica i, per aquest motiu, des de Zero Waste Europe ens van convidar a assistir com experts al primer “Interregional Learning Event” del projecte Cap on Litter que va tenir lloc els dies 11 i 12 de març a Marsella, la ciutat més antiga de França i que compta amb el port més important del país i del Mediterrani.

Llegeix més...

No podem seguir així: demanem a la UE i als Estats membres que adoptin una estratègia normativa i legal pel que fa els productes menstruals d’un sol ús, bolquers i tovalloletes humides

nappies

Brusel·les, 12 de febrer 2020

Els productes menstruals d’un sol ús, els bolquers i les tovalloletes humides estan provocant greus impactes ambientals, econòmics i socials al llarg del seu cicle de vida, des de la fase de la seva producció fins al final de la seva vida. L'estudi pioner elaborat per Rezero sobre els impactes ambientals i econòmics dels productes menstruals d’un sol ús, bolquers i tovalloletes humides mostra com la generació actual de residus de productes menstruals d’un sol ús, bolquers i tovalloletes humides representaven aproximadament 7.832.000 tones dins de la UE-28 l’any 2017. Actualment, aquests residus no se separen per al seu reciclatge, acabant en instal·lacions d’incineració (13%), en abocadors (87%) o abocats al medi.

L'estudi també exposa els costos "ocults" que que fan referència als residus de productes menstruals, dels bolquers per a nadons i de les tovalloletes humides. Les estimacions mostren que els costos per la gestió d’aquests residus (que actualment no es poden reciclar) equival a entre 500 i 1.000 milions d'euros anuals per a la Unió Europea. També es destaquen les repercussions sobre el cost que assumeixen les persones consumidores: per exemple, quan una persona utilitza la copa menstrual en lloc de tampons o compreses d’un sol ús, pot estalviar entre 18 i 119 € cada any, amb un estalvi de vida superior a 4.400 €.

Només és possible l’economia circular que senyala la UE si es priotitzen els models reutilitzables i el reciclatge un cop el producte ja no es pot reutilitzar o utilitzar més. Per aconseguir la reducció dels residus que procedeixen d’aquests productes i fer la transició cap a una economia circular, s’ha proposat en un estudi, també elaborat per Rezero, un conjunt d’accions i mesures normatives específiques amb l’objectiu de minimitzar l’impacte dels productes menstruals, bolquers i tovalloletes humides a tot Europa.

Llegeix més...

Les solucions i propostes de Rezero per dir adéu al plàstic arriben a Sant Boi

sant boi zero plasticEl dimecres 4 de març es va presentar la campanya «Sant Boi plàstic zero» per canviar les bosses i els embolcalls de plàstic d’un sol ús per uns altres reutilitzables als mercats de la ciutat. L'objectiu és desplastificar la compra a la ciutadania de Sant Boi.

La campanya es realitzarà als mercats del Centre La Muntanyeta, Sant Jordi, Torre de la Vila i Ciutat Cooperativa i, més endavant, s'estendrà als comerços de la ciutat. Els paradistes rebran carmanyoles i bosses reutilitzables, tant per embolcallar els productes exposats com per utilitzar-los en el moment de la venda. A cada mercat hi haurà punts informatius sobre la campanya adreçats a la ciutadania.

A més, des de Rezero rebran informació i assessorament personalitzats sobre comerç responsable i sostenible per promoure els processos cíclics i sostenibles i models de producció i consum cap al residu zero.

La campanya forma part del compromís de l'Ajuntament de Sant Boi amb el planeta i de l'estratègia per construir una ciutat sostenible i saludable.
Sant Boi és, des del mes de novembre de 2018, una ciutat lliure de plàstics. El Ple municipal va aprovar per unanimitat una moció que proposava mesures per reduir l'ús d'envasos de plàstic (sobretot plàstics d'un sol ús). Des d'aleshores, s'han fet passes per fer realitat aquests objectius.

Fotografies de la presentació.

Utilitzar un objecte abans que posseir-lo és pràctic, còmode i barat

S’obre la primera Biblioteca de les Coses de Catalunya, un projecte pioner d’economia social i ambiental

bibliotecadelescoses còpia

Cada vegada més, les persones ens hem acostumat a acumular objectes a casa que gairebé no fem servir però ocupen espai, costen diners i acaben esdevenint residus. Una família d’avui dia viu envoltada entre 3.000 i 4.000 objectes que amb prou feines utilitza i que probablement mai arribaran al final de la seva vida útil.

Llegeix més...

Participem en el grup de treball del Govern català sobre la millora en la gestió dels envasos

grup-envasos-govern

Aquest 25 de febrer la Generalitat ha constituït un grup de treball sobre la millora en la gestió dels envasos amb participació de diverses àrees de la Generalitat i el món local, el món empresarial i sindicats, els sector de l'envasat, el comerç i distribució, els sistemes integrats de gestió dels residus d'envasos (SIGs) i organitzacions ambientals i de consum. Està previst que es reuneixin cada quinze dies i que arribin a conclusions abans de l’estiu.

Llegeix més...

reWINE fa una crida per aconseguir recuperar 100.000 ampolles de vi i demostrar la viabilitat de la seva reutilització

IMG 7330 còpia

En el segon Tastet #reWINE els diferents actors implicats a la prova pilot del projecte al Vallès -la Cooperativa Falset Marçà, Caprabo i el Consorci de Residus del Vallès Oriental- van anunciar la necessitat d’impulsar la reutilització en un context d’Emergència Climàtica.


Ahir es va celebrar el segon Tastet del projecte reWINE al Caprabo de Caldes de Montbui. La cadena de supermercats i el Consorci per a la Gestió dels Residus del Vallès Oriental van anunciar la seva participació a la prova pilot del reWINE, una iniciativa pionera que pretén demostrar la viabilitat tècnica, ambiental, social i econòmica d'un sistema sostenible de recollida, neteja i reutilització d'ampolles de vidre en el sector vitivinícola de Catalunya.

Llegeix més...

Residu zero a les platges, una solució per combatre l’omnipresència dels plàstics al mar mediterrani

platja sense residus copia

Al mediterrani, un 80% de les deixalles marines provenen de fonts terrestres i el 80% són plàstics. S’estima una aportació mitjana diària de 250.000 de restes diverses de deixalles per quilòmetre quadrat a les platges durant la temporada turística.
El projecte Zero Beach, coordinat per Rezero i eco-union, ha demostrat que la prohibició de fumar a les platges pot reduir fins a un 80% la presència de burilles de cigarreta.
La prohibició de fumar i la limitació dels plàstics d’un sol ús a les guinguetes es podria implementar immediatament a les platges catalanes, evitant una gran quantitat de deixalles marines.

Llegeix més...

El plàstic ja no és només un problema ambiental, sinó que afecta la nostra salut

jornada

13 Desembre 2019

Avui a Palma s’ha celebrat la jornada «Desplastificar l’alimentació» per fer front a l’amenaça del plàstic en la salut de les persones

Amb el pretext del servei, la protecció i la higiene dels productes han proliferat els envasos de plàstic d’un sol ús, el take away i el sobreempaquetatge.

Aquest fet, a banda d’incidir en un augment significatiu dels residus, la cultura de l’usar i llençar i l’afectació sobre els ecosistemes naturals -especialment als nostres mars i oceans- també té afectacions preocupants sobre la salut de les persones.

Aquest ha estat el punt de partida de la Jornada «Com desplastificar l’alimentació: toxicitat en els envasos i els agents implicats en la seva reducció», organitzada per Rezero – Fundació per a la Prevenció de Residus i el Consum -, el Govern Balear i la Universitat de les Illes Balears, que ha reunit aquest divendres al Campus de la UIB experts i representants dels diferents sectors de la cadena alimentària.

Llegeix més...

Actualitat 2020
Nombre d`articles:
47

 kit zero banner h 1 600x300

@rezerocat