Actualitat

Un sistema de recompenses per als comensals més sostenibles guanya el Premi a la Millor Iniciativa Remenja’mmm

foto premiEls clients que s’acaben tot el que agafen al bufet del Restaurant Arç (Dins del complex Cerdanya Ecoresort, a Prullans) són recompensats amb unes monedes internes que poden donar a tres ONG. Aquest sistema intern per fomentar la conciencia contra el malbaratament alimentari entre els seus clients ha estat l’iniciativa guanyadora del 1er Premi Remenja’mmm, el primer concurs nacional convocat per premiar i donar visibilitat als restaurants que hagin dut a terme les millors accions per reduir el malbaratament alimentari.

Llegeix més...

Navarra aprova una llei de Residus per acabar els productes d'un sol ús i promoure els envasos reutilitzables

granel bx aigua aixeta Navarra 2

El Parlament de Navarra ha donat avui llum verda a una nova Llei de Residus sense precedents a l'estat espanyol que està cridada a liderar la lluita contra els productes d'un sol ús, impulsar els envasos reutilitzables i el Sistema de Dipòsit per tornar els envasos de begudes a les botigues i supermercats.

Llegeix més...

A la Diada del Medi Ambient 2018, tornar els envasos tindrà premi: 10 cèntims per cada ampolla, llauna o bric

marsenseplastic invitacio CAT bx

Durant la fira del Medi Ambient del carrer Blanquerna, les entitats impulsores de la campanya ‘Per una mar sense plàstic’, faran públic el seu manifest.

Durant la Diada del Medi Ambient 2018, al carrer Blanquerna, no abandonar envasos tindrà un doble premi. A més d'evitar que molts acabin en el fons de la mar, es recompensarà amb 10 cèntims per cada llauna, ampolla o bric que es porti a l'espai que les entitats de la campanya 'Per una mar sense plàstic' tindran entre els carrers Pere Bartomeu Pou i Ticià.

Llegeix més...

Nota de premsa: La Comissió Europea avança per reduir els plàstics d'un sol ús, però només és un principi

Brussel·les, 28/05/2018 - 

La Comissió Europea ha fet un pas endavant per combatre la contaminació plàstica, amb noves lleis per reduir els plàstics d'un sol ús

La proposta, que està dissenyada per prevenir i reduir l'impacte de certs productes plàstics sobre el medi ambient, i en particular el medi marí, estableix diverses mesures polítiques per afrontar els problemes que està causant la cultura d'un sol ús.

Des de Rezero, veiem aspectes positius i negatius a la normativa europea acceptada avui: 

Llegeix més...

Rezero obté el Premi Europeu de Prevenció de Residus 2017 (ONG)

premi-europeuEl dimarts 22 de maig va tenir lloc la cerimònia d’entrega dels premis anuals de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus

Ens plau informar-vos que Rezero va obtenir el premi al millor projecte de prevenció de residus entre totes les ONG europees presentades. Vam ser premiades per la  Websèrie  “Objectiu Rezero”, una experiència pionera a tota Europa on cinc famílies accepten el repte de no produir escombraries en 30 dies.

Volem compartir el premi #EWWR amb les cinc famílies, les institucions, empreses i col·laboradors que ens han ajudat a fer que el projecte Objectiu #Rezero fos una realitat.

Nota de premsa // Fotografies // Més informació

Experiències innovadores en aprofitament alimentari

experiencies innovadores -malbaratament alimentari

 

El proper dimecres 9 de maig tindrà lloc la jornada “Experiències innovadores en l’aprofitament d’aliments”, que vol generar un debat sobre el model de reducció del malbaratament que estem utilitzant a casa nostra i noves propostes que han sorgit a Europa per encarar aquest tema. Banc de Recursos i Rezero, junt amb Càrites, Formació i Treball i Nutrició Sense Fronteres, que treballen des de fa anys per reduir el malbaratament alimentari, volen impulsar noves sol·lucions imaginatives, efectives i sobretot inclusives per abordar aquesta qüestió i per això hem convidat representants de diferents projectes que ja estan en marxa per Europa.

La inscripció és gratuïta, us hi esperem a totes!

Llum verda al Paquet d'Economia Circular de la Unió Europea

El Parlament Europeu ha donat la llum verda final al Paquet d'Economia Circular, aprovant així la Directiva marc sobre residus, la Directiva sobre envasos i embalatges, la Directiva sobre abocadors i la Directiva sobre piles i bateries. Tot i les millores en la recollida selectiva de residus, el reciclatge de residus i la reducció de l’abocament, la legislació encara no té gaire en compte la prevenció de residus i la reducció dels malbaratament alimentari.

Llegeix més...

El consumo de agua en botellas no tiene ninguna lógica social, ambiental ni ecológica

España es uno de los paises más consumidores de agua envasada (el tercero de Europa después de Alemania e Italia) a pesar de que tenemos un territorio rico en recursos hídricos que dispone de una extensa y más que correcta red de saneamiento y distribución de agua de boca.

El consumo de agua en botellas no tiene ninguna lógica social, ambiental ni ecológica.

Es injustificada tanto a nivel ambiental, económico y social:

 

  • A nivel económico por el coste desproporcionado para el consumidor. Desde Rezero calculamos este coste versus el consumo de agua de grifo: el consumo de agua en boca medio de una vivienda es de 900L, el ahorro para la familia por el hecho de consumir agua de grifo (incluso imputando el coste de un filtro de agua para mejorar el sabor si fuese necesario) seria de 450 euros anuales.
  • A nivel ambiental por la producción de envases de plástico de un solo uso y porque para producir un 1 litro de agua envasada se utilitzan 3 litros más de agua; por el impacto ambiental del transporte de envases de agua a largas distancias y porque la mayor parte de estos envases no se reciclan, sino que van a parar a los vertederos o incineradoras o son abandonados en el entorno con el consiguiente problema de littering terrestre y marino (es por eso que también pedimos el SDDR especialmente para el agua envasada!).
  • A nivel social: porque el agua de boca deberia ser tratada realmente como un derecho para toda la ciudadanía y, por tanto, los recursos hídricos deberían ser considerados como un servicio público administrado por el propio gobierno. Es necesario que nuestras administraciones comiencen a legislar en este sentido. En esta línia conocemos el ejemplo de Eslovenia que en el 2017 incorporó este derecho a su Constitucion.

 

Descargar vídeo GIF (catalan)

Descargar vídeo GIF (castellano)

 

Los restaurantes se suman a la tendencia de servir agua del grifo

Cada vez más establecimientos de restauración apuestan por servir a sus clientes agua de grifo filtrada con osmosi o no. De esta manera los establecimientos no solo dan un servicio con las máximas garantias sanitarias sino que reducen su huella ecológica y se suman a una tendencia que cada día tiene más fuerza y demandada de los consumidores.

Ver vídeo con ejemplo

 

Las Comunidades Autónomas que estan dando pasos a nivel normativo

Sobre las propuestas normativa de Baleares y Navarra, valoramos muy positivamente que pueda existir una normativa que permita ejercer a los consumidores su derecho al accesos al agua con todas las garantías sanitarias y sin generar residuos plásticos. Estas regiones no se estan inventando la sopa de ajo, estan volviendo a recuperar lo que no hace tantos años era una práctica habitual. Lo normal antes de que, las extensas y agresivas campañas de marqueting, nos hicieran creer que el agua envasada es la fuente de la belleza y la salud eternas.

Otro punto intersante esta vinculado a los componentes químicos y contaminates presentes en las aguas tanto envasadas como de red. Sobre esto hay muchos estudios tanto en un sentido como en el otro. En los últimos meses han salido algunos estudios sobre ambas tipologias en cuanto a la presencia de microplásticos. Primero hubo un estudio que decía que se habian detectado estos microplaticos en el agua de grifo y hace un par de meses salió otro estudio muy amplio con 250 botellas de agua envasada y aquí la presencia de estos microplásticos era muy superior.

Desde Rezero creemos que los microplásicos son un problema de primera magnitud ambiental y de salud pública que deben ser tratado con gran rigurosidad.
Enlace de la noticia sobre el estudio:  http://www.bbc.com/mundo/noticias-43411826

Quim Monzó también opina: http://www.lavanguardia.com/encatala/20120601/54302140661/quim-monzo-aigua-aigua-qie-fa-la-vista-clara.html

 

[NORMATIVA UE] La Unió Europea aposta per un canvi de paradigma, deixant enrere la reutilització

La demanda Europea de plàstics és de 49 milions de tones/any i d'aquests el 40% s'utilitza per l'envasat, un envasat que és majoritàriament d'usar i llençar i que actualment no es recicla.

A nivell de la UE es calcula que cada persona genera 30Kg d'envasos de plàstic i d'aquests els 60% van a parar als abocadors, incineradores o abandonats als nostres rius, mars i muntanyes. Per tant, no es reciclen!

És evident que menys del 30% d'aquests envasos es recull selectivament pel seu reciclatge i dels que es reciclen la major part s'exporta fora d'Europa o s'utilitza per aplicacions de molt poc valor. El "bottle to bottle" aquí no existeix perquè el sistema actual de recollida ho impossibilita. Això canviaria radicalment amb la implantació de sistemes de retorn d'envasos.

La majoria dels envasos alimentaris romanen en contradicció amb el propi concepte d'economia circular: la majoria d'envasos de plàstic només s'utiltiza una vegada, amb un 95% de pèrdua del seu valor després d'aquest primer ús (costos anuals de bilions d'euros).

Cada vegada més evidencia que l'ús de envasos de plàstics amb els aliments poden representar un risc de salut per als consumidors degut a a la migració química d'alguns dels seus components (tals com disruptors endocrins). Cal, per tant, una major coneixement de quins són aquests riscos i legislar de forma efectiva en conseqüència.

Llegeix més...

La Websèrie Objectiu #Rezero finalista del Premi Europeu de Prevenció de Residus

Diferencia copiaSOM FINALISTES AL PREMI EUROPEU DE PREVENCIÓ DE RESIDUS per la campanya #JOSOCCOCO -Objectiu #Rezero -

El dia 22 de maig viatgem a Brusel·les per saber la decisió del jurat. 


#EWWR ho va anunicar a la següent nota de premsa: http://ewwr.eu/docs/ewwr/2018-03-27_Press_release_-_EWWR_Awards_finalists.pdf ...