Brussel·les, 28/05/2018 - 

La Comissió Europea ha fet un pas endavant per combatre la contaminació plàstica, amb noves lleis per reduir els plàstics d'un sol ús

La proposta, que està dissenyada per prevenir i reduir l'impacte de certs productes plàstics sobre el medi ambient, i en particular el medi marí, estableix diverses mesures polítiques per afrontar els problemes que està causant la cultura d'un sol ús.

Des de Rezero, veiem aspectes positius i negatius a la normativa europea acceptada avui: 

Aspectes favorables

  1. Exigeix ​​prohibicions de productes d'un sol ús de plàstic (coberts de plàstic, bastonets de les orelles, bastonets dels globus, auriculars de plàstic...)
  2. Obliga al productor de begudes a redissenyar els envasos de plàstic perquè la tapa no es desprengui.
  3. Estableix un objectiu de recollida del 90% en ampolles de plàstic i insta als estats membres a què apliquin sistemes com el Sistema de Dipòsit, Devolució i Retorn d'Envasos (SDDR).
  4. Requereix que els productors financiïn TOTS els costos associats amb la recollida, el reciclatge i la neteja dels residus
  5. Sol·licita la Responsabilitat Ampliada del Productor en molts productes de plàstic d'un sol ús que mai s'havia considerat en el passat.

 

Aspectes millorables

"Atesa la urgència i la magnitud del problema, la falta d'objectius específics de reducció per als Estats membres és alarmant. Fem una crida al Parlament Europeu i als ministres de la UE per establir aquests objectius i establir un període de revisió més breu per garantir un moviment eficaç i ràpid més enllà dels plàstics d'un sol ús".

  1. La legislació no estableix objectius específics de reducció de la UE per als envasos d'aliments i begudes.
  2. Hi ha la promesa d'examinar els objectius de reducció per alguns productes després de sis anys després de la seva transposició (cap a 2027). Això pot fer que els països membres puguin justificar qualsevol actuació de reducció de residus, per mínima que sigui durant aquests sis anys. Considerem que és un període de temps injustificable
  3. Ens sembla un error no fer complir la Responsabilitat ampliada del productor a les empreses productores de compreses, tampons ni bolquers (tant infantils com per a adults).

 

 

Contacte:
Anna Peña
651058988
Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.