Rezero

Creem coneixement i impulsem idees, normatives i projectes innovadors perquè tant les empreses, les administracions públiques com la ciutadania puguin tenir la possibilitat de gaudir d'un model de producció i de consumcap al Residu Zero, sense matèries tòxiques, ni productes que quedin sense ús.

En debat

En debat

A rezero creem important posar en debat i en comú les solucions que ens apropin a la societat Residu Zero.

Des de Rezero, incidim en el dret de les persones consumidores a viure sense plàstic

comprarEn el marc de la Setmana del Medi Ambient, entitats i persones consumidores, fartes de la cultura d'usar i llençar - especialment del plàstic -, llencen la campanya BOICOT AL PLÀSTICO per a que, durant la setmana del 3 al 9 de juny, no comprem aliments embolicats en plàstic.

Aquesta és una iniciativa que neix a les xarxes socials, des de la base, amb la suma de multitud de persones i organitzacions que reclamem un model de producció que no es basi en la cultura del usar i llençar ni en el sobreenvasat salvatge que ha proliferat durant les darrera dècada als supermercats i comerços convencionals.

Un moviment que vol provocar, per una banda, que les empreses de l'alimentació prenguin mesures per oferir els seus productes sense residus i, per una altra banda, que els governs apliquin lleis específiques per a que la indústria del plàstic no vulneri, com fa actualment, el dret de la ciutadania a consumir de forma respectuosa amb el medi ambient i la nostra salut.

Llegeix més...

Europa marca el camí per a que els Estats membres prohibeixin els plàstics d’un sol ús

Els plàstics d'un sol ús, com plats, coberts, canyetes i bastonets per les orelles estaran prohibits a la UE a partir de 2021. El ple del Parlament va aprovar al 3 d'abril l'acord assolit amb el Consell de la UE per 560 vots a favor, 35 en contra i 28 abstencions.

Els productes que hauran de desaparèixer el 2021 són:

  1. coberts de plàstic d'un sol ús (culleres, forquilles, ganivets i escuradents),
  2. plats de plàstic d'un sol ús,
  3. canyetes,
  4. bastonets de cotó per les orelles de plàstic,
  5. palets de plàstic per sostenir globus, i
  6. plàstics oxodegradables i contenidors alimentaris i tasses de poliestirè.

Nous objectius de reciclatge i més responsabilitat per als fabricants

Els Estats membres hauran de recuperar el 90% de les ampolles de plàstic el 2029. El 2025, el 25% del plàstic de les ampolles ha de ser reciclat i el 30% el 2030.
A més, es reforça el principi de "qui contamina paga", particularment en el cas del tabac, a l'introduir una responsabilitat ampliada per als productors. També tindran més responsabilitat els fabricants d'aparells de pesca, que hauran d'assumir el cost de la recollida de xarxes perdudes al mar.
Els fabricants estaran obligats, així mateix, a incloure en l'etiquetatge advertències sobre l'impacte mediambiental dels cigarrets amb filtres de plàstic, les tasses de plàstic, les tovalloletes humides i les compreses higièniques.

Declaració de la ponent
L'eurodiputada Frédérique Ries (ALDE, Bèlgica), responsable de la tramitació parlamentària del text, va destacar que la normativa "reduirà la factura dels danys mediambientals en 22.000 milions d'euros, que és el cost estimat de la contaminació per plàstic a la UE, a 2030. Europa s'ha dotat d'una legislació que cal defensar i promoure internacionalment, degut a la naturalesa global del problema de la contaminació marina ".

Context
Segons la Comissió Europea, més del 80% de les escombraries trobades al mar és plàstic. Els productes coberts per aquesta legislació constitueixen el 70% del total de les deixalles marines. A causa del seu lent procés de descomposició, el plàstic s'acumula en mars i platges, a la UE i al món. El plàstic és ingerit per animals, com tortugues, foques, balenes i aus, i també per peixos i mariscs, pel que acaba arribant als nostres plats.

Aprovada la tramitació de la proposició de llei sobre la reducció del malbaratament alimentari

Parlament de Catalunya, 28 de febrer de 2019

foto parlament entitats malbaratament

Avui des del Parlament de Catalunya celebrem l'aprovació de la tramitació de la proposició de llei sobre la reducció del malbaratament alimentari. En coherència amb el compromís europeu de reduir el malbaratament alimentari, aquesta proposició de llei és una oportunitat per a Catalunya.

Llegeix més...

Bosses de plàstic. Situació

eslogan ca3La lluita contra les omnipresents bosses de plàstic d’un sol ús ve de lluny i s’han fet passos endavant. Però cada 3 de juliol se celebra el Dia Internacional Lliure de Bosses perquè queda molt camí per recórrer. A Catalunya, Rezero ha tingut un paper clau perquè la problemàtica de les bosses d’un sol ús estigui sobre la taula. Per una banda, amb la campanya de sensibilització “Catalunya Lliure de Bosses”, que van iniciar fa dotze anys. Per altra banda, creant debat amb diferents agents socials, econòmics i ambientals, per impulsar que l’administració apliqués polítiques efectives de reducció.

Llegeix més...