fbpx
Re-solucions i serveis

Plans locals de prevenció de residus a Balears

Cada vegada són més els municipis balears que tenen el seu pla local de prevenció de residus, molts elaborats amb el suport de Rezero. Són una eina important per establir les mesures que han de permetre assolir els objectius de reducció per al 2030.


La Llei balear de residus estableix un objectiu concret de reducció de residus del 20% per al 2030, respecte l’any 2010. També marca objectius ambiciosos de preparació per a la reutilització, reciclatge, reducció del malbaratament alimentari i reutilització d’envasos. Per aconseguir materialitzar aquests objectius, cal establir mesures i d’instruments de gestió preventiva, a tots els àmbits.

Una de les iniciatives que està aflorant a nivell municipal són els plans locals de prevenció de residus, instruments contemplats per la mateixa llei. Els plans permeten als ajuntaments elaborar estratègies de prevenció i gestió de residus, incloent sectors estratègics del municipi i obligant a fer una dotació econòmica de recursos econòmics i humans que garanteixin la prevenció i gestió adequada dels residus municipals.

Rezero ha contribuït a la redacció i aprovació de múltiples plans d’aquest tipus a Catalunya i també a Balears, on municipis com Marratxí, Sant Llorenç des Cardassar, Artà o Manacor, ja s’han dotat d’estratègies de prevenció. Per exemple, dues de les mesures que es poden incorporar per reduir la fracció orgànica són el foment del compostatge i la prevenció del malbaratament alimentari. Per evitar residus d’envasos, es poden implementar accions de promoció del consum i la venda a granel o la creació d’un servei de lloguer de vaixella reutilitzable. Els plans també poden incloure actuacions transversals, com ara el foment de la reparació i reutilització de béns i productes, l’ambientalització de les instal·lacions de l’administració i dels esdeveniments públics, la prevenció de residus al sector turístic, o les campanyes d’identificació i promoció dels comerços de proximitat que faciliten la compra responsable.

El món local és un terreny fèrtil on poden arrelar iniciatives transformadores per fer créixer la societat residu zero, i els plans locals de prevenció poden ser instruments per orientar aquest camí.

Juny del 2022