fbpx

Solucions innovadores per a la reutilització d’envasos als supermercats

Rezero acosta l’experiència d’empreses internacionals que treballen en la reutilització d’envasos al sector alimentari del país


Workshop sobre la reutilització d’envasos

Rezero va organitzar el 30 de març el un workshop per presentar iniciatives per la reutilització d’envasos als supermercats i altres establiments. Vam comptar amb la participació de dos projectes d’àmbit internacional que han creat tecnologia i serveis per facilitar la reutilització d’envasos: Loop i MIWA. Loop és una plataforma amb presència a Amèrica, Europa i Àsia que treballa amb una cadena de subministrament inversa: recull els envasos usats dels consumidors i minoristes i en facilita la reutilització netejant-los i retornant-los als fabricants. MIWA ha desenvolupat tecnologia i serveis que permeten a marques i minoristes distribuir i vendre aliments en envasos reutilitzables.

A l’acte, titulat “Coneix les últimes iniciatives de reutilització d’envasos que ja estan aplicant supermercats a nivell internacional”, hi van assistir una trentena de persones. Es tractava de representants de supermercats, de gremis, d’associacions de supermercats, de distribuïdores i de diverses administracions públiques. Les assistents van mostrar molt interès en les experiències de Loop i MIWA i van tenir ocasió de formular moltes preguntes. Alguns dels aspectes sobre els qu es va preguntar van ser sobre els models de negoci, els circuits de logística i el paper que poden tenir les administracions en el foment d’aquests sistemes.

Diversos motius per a reutilitzar

Durant la sessió es va posar en valor la reutilització per diversos motius. En primer lloc, perquè és una estratègia de prevenció de residus que garanteix un ús eficient dels recursos i redueix les emissions de gasos d’efecte d’hivernacle. En segon lloc, és una forma de protegir la cadena de subministrament davant de les interrupcions de subministrament i l’escassetat de matèries primeres. Fins i tot pot ser una via per reduir costos. Per acabar, es va destacar la necessitat d’introduir canvis profunds en el sector per poder complir amb les exigències de les noves normatives.

L’acte també va servir per recordar l’existència del Protocol per la Reutilització, un full de ruta per impulsar la reutilització a supermercats i grans superfícies. El protocol, impulsat per Rezero, ja compta amb l’adhesió, entre d’altres, d’Ametller Origen, La Sirena, Condis i el mercat de Salt.

6 d’abril de 2022