Quatre anys sense palletes de plàstic i vaixelles d’un sol ús?

El 3 de juliol del 2021 va entrar en vigor la directiva europea que prohibia certs productes de plàstic d’un sol ús.

Les alternatives posades al mercat per la indústria no eviten la generació de residus.


El 3 de juliol és una data significativa per a l’erradicació dels plàstics. El 2009, Rezero va triar-la per celebrar el Dia Sense Bosses de Plàstic, una iniciativa que de seguida va internacionalitzar-se. I va ser el 3 de juliol del 2021 que va entrar en vigor la Directiva Europea que pretenia reduir l’impacte ambiental d’una desena de productes de plàstic d’un sol ús. La que es coneix com a directiva SUP, prohibeix la fabricació de plats, gots, bastonets higiènics, canyetes de begudes, gots i envasos d’aliments de poliestirè expandit (porexpan) i tots els productes fets de plàstic oxodegradable.

Alternatives, però d’un sol ús

Lentament, els efectes de la norma europea s’han començat a notar en els prestatges dels comerços. El cert és que la indústria ha anat introduint alternatives als articles prohibits. Així, han proliferat, per exemple, les palletes de cartó, els bastonets de fibres naturals i les vaixelles compostables.

Ara bé, aquestes alternatives no deixen de ser falses solucions, ja sigui perquè no redueixen la quantitat de residus generada o perquè tenen més càrrega tòxica que el producte de plàstic que substitueixen. És el cas de les canyetes per a les begudes de cartó. Es tracta d’un producte d’un sol ús que, a més, pot contenir diversos tipus de PFAS.

Reutilitzable, però poc

En el cas de les vaixelles, s’han començat a veure formats plàstics de baixa qualitat, però que, per les seves característiques, es poden etiquetar com a reutilitzables. Es tracta de plats, gots i coberts que, efectivament, es poden usar més d’un cop.

El nombre de vegades que es poden fer servir varia segons els fabricants, però en qualsevol cas, continuen tenint una vida curta. D’altra banda, pel preu i l’aparença, aquestes vaixelles són les més semblants a les d’un sol ús. Per tant, tenen més números d’acabar a la brossa que al rentaplats només unes hores després de ser estrenats.

Gots de plàstic reutilitzables.

Gots de cartó (i alguna cosa més), els reis de les papereres

Pel que fa als gots, el sector de la restauració ha fet una clara aposta pel cartó. Ara bé, com que es tracta d’un material no impermeable, cal afegir-hi sempre un recobriment plàstic. Aquest component, a més d’impossibilitar-ne el reciclatge, pot implicar, com en les canyetes, la presència de tòxics en contacte amb la beguda. Sense oblidar que, altre cop, estem davant productes d’un sol ús. Així, l’impacte dels residus generats per aquests gots, no es redueix. Segons una anàlisi de Rezero, són un dels elements més habituals a les papereres de Barcelona.

Gots de cartó extrets de les papereres de Barcelona durant la caracterització feta per Rezero.

Bioplàstics problemàtics

Una altra fórmula que ha trobat la indústria, com ja va passar amb les bosses de nanses, és la substitució del plàstic per altres materials de base orgànica, com ara midó de panís o canya de sucre. Són els coneguts com a bioplàstics. Segons un estudi fet per Rezero, aquestes alternatives tenen seriosos impactes ambientals en totes les fases del cicle de vida: des d’ocupació de sòl agrari que deixa de destinar-se a la producció alimentària, a augment de la complexitat en la gestió de residus. Els bioplàstics s’usen, entre d’altres, per a palletes i vaixella.

Plats d’un sol ús fets amb canya de sucre.

Persistència de productes plàstics d’un sol ús

A més, malgrat totes aquestes transformacions superficials del mercat, encara avui es poden trobar als establiments comercials productes plàstics d’un sol ús. La indústria ho justifica al·legant que la prohibició afecta només la fabricació, però no la comercialització. Així doncs, es podran continuar consumint forquilles de plàstic d’un sol ús, per posar un exemple, fins que se’n vengui l’última.

Les bosses, encara un repte

D’altra banda, l’erradicació de les bosses de plàstic continua lluny d’assolir-se. De fet, l’any passat es va anunciar que n’havia augmentat l’ús, sobretot en petits comerços.

Amb aquest producte, a més, ha passat el mateix que amb vaixelles d’un sol ús i ara molts supermercats les ofereixen ara amb un gramatge superior. Aquest nou format, que implica emprar més recursos, n’augmenta la durabilitat i, per tant, no són considerades d’un sol ús. L’altra gran alternativa ha estat el bioplàstic, amb els mateixos problemes associats que quan s’usa per a altres productes. D’altra banda, les dades indiquen que també ha augmentat molt l’ús de les bosses de secció.

La reutilització és l’única alternativa real

Sembla clar que malgrat les intencions de fons de les normatives, la indústria continua trobant subterfugis per esquivar les restriccions i perpetuar els productes d’un sol ús. Davant d’aquesta situació, Rezero defensa la necessitat d’arraconar, d’una vegada per totes, els plàstics d’un sol ús i les pseudoalternatives a les que recorre la indústria. La transformació real implica adoptar els models de reutilització que ja funcionen. Està demostrat que aquests circuits, ben implementats, són la solució que garanteix un ús dels recursos d’acord amb els límits planetaris.


Si tu també saps que el canvi real passa per la reutilització, fes un pas.

Les donacions ajuden a fer més forta la veu de la comunitat Rezero.


Juny 2025