fbpx
Societat Residu Zero

Hernani, primer municipi basc a obtenir la Certificació Ciutats i Pobles Residu Zero

Primer poble basc amb certificació residu zero

Després del seu compromís oficial de sumar-se a la Certificació de Ciutats i Pobles Residu Zero al desembre de 2022, el municipi d’Hernani s’ha convertit en el primer poble Certificat Residu Zero d’Euskadi amb una acreditació de 3 estrelles de les 5 possibles.

El per què? Per una voluntat política i un camí que fa anys va començar; però just el passat 22 de desembre, l’Ajuntament va aprovar per ple una declaració d’interès per a participar en el programa europeu i comprometre’s a realitzar una auditoria externa per tal d’assentar les bases cap al Residu Zero.

Hernani

Què és la Certificació de Ciutats i Pobles Residu Zero?

La Certificació de Ciutats i Pobles Residu Zero és un estàndard europeu de certificació avaluat per terceres parts. Creada per Zero Waste Europe, i posada en funcionament per la seva organització germana Mission Zero Academy (MiZA), el seu objectiu és accelerar la transició cap al residu  zero i la implementació de l’economia circular als pobles i ciutats europees, a nivell local.

Quines entitats impulsen a les ciutats i pobles a aplicar mesures Residu Zero per afavorir la ciutadania?

Rezero, fundació sense ànim de lucre que treballa per al foment de la prevenció de residus i el consum responsable, ha donat suport a l’Ajuntament d’Hernani per a destacar el camí cap al residu zero realitzat per l’administració pública, les entitats socials i les empreses d’Hernani. L’entitat ambientalista ha acompanyat al municipi en la identificació i recollida d’evidències de les iniciatives posades en marxa al llarg dels últims anys, entre altres, la recollida separada porta a porta de residus, l’impuls del compostatge descentralitzat (domèstic i comunitari) i el pagament per generació de grans generadors. 

D’altra banda, Amics de la Terra, organització defensora i impulsora del residu zero des dels seus inicis, ha estat l’organització auditora. Hernani porta més de 10 anys impulsant iniciatives i accions dirigides al residu zero. Una dada rellevant d’Hernani és la baixa generació de la fracció resto per càpita, 62.99 kg/hab/any registrada en 2020, quan la mitjana per càpita a Euskadi va ser de 251.81 kg/hab/any. En definitiva, la generació de la fracció resto per càpita en Hernani és un 75% menor que la mitjana d’Euskadi.

Quins passos s’han de seguir per què en el municipi on vius treballi el residu zero?

La Certificació Residu Zero està composta per 5 passos: (i) l’expressió d’interès a ser Residu Zero per part del municipi, (ii) l’adquisició del compromís de ser-ho- fase de candidatura, (iii) la implementació d’aquest sistema, (iv) la seva certificació i (v) la realització de millores anuals-. La superació de cadascun d’aquests passos es dona amb el suport i assessorament d’entitats expertes en els camps de gestió de residus i recursos. L’avaluació per a la certificació es desenvolupa entorn d’un sistema de puntuació, que inclou criteris obligatoris i criteris opcionals puntuables.

Els criteris puntuables es qualifiquen segons l’ambició i l’impacte de cada política implementada. La suma dels punts defineix el nivell de certificació del municipi i el seu posterior nombre de ‘estrelles’.

Posteriorment a la Certificació, els municipis han de realitzar un monitoratge de la seva activitat i millores anuals per a potenciar els resultats aconseguits. Cada 3 anys estan subjectes a noves auditories per a confirmar el seu estat en la Certificació, amb la possibilitat de pujar de nivell, aconseguint un màxim de 5 estrelles.

Voleu saber quines ciutats europees també hi estan treballant?

Ara Hernani se suma a altres pobles a Espanya com El Boalo-Cerceda-Mataelpino (Madrid) i Torrelles de Llobregat (Catalunya) i a ciutats europees com Bled, Gorje, Vrhnika, Log-dragome i Borovnica (tots d’Eslovènia) i Capannori (Itàlia), a ser dels primers municipis a certificar-se amb aquest nou programa. Altres ciutats grans i que requereixen un major treball per a incorporar mesures importants són Barcelona i Munich que recentment es van proclamar Candidates per a la iniciar el procés de certificació.

Les declaracions dels protagonistes: una col·laboració perfecta per caminar plegades cap al residu zero

Xabier Lertxundi Asteasuinzarra, Alcalde d’Hernani, ha destacat que “aquest nou sistema de certificació posa en valor els esforços del Consistori, de les empreses i comerços locals i de la ciutadania després de tants anys de treball conjunt apostant per la minimització de la generació de residus. Poder jugar en la mateixa lliga que municipis en el nord d’Europa és realment gratificant”.

“Poder jugar en la mateixa lliga que municipis en el nord d’Europa és realment gratificant” – alcalde d’Hernani.

Jon Kortajarena, tècnic de l’empresa pública de recollida de Garbitania recalca que “és imprescindible mirar enrere i veure tot el fet fins ara recopilant tot el treball i material produït. Al costat d’això, posem les bases per a organitzar les millores que puguem realitzar a partir d’avui.”

Rosa García, Directora de Rezero, exposa que “la certificació de Ciutats i Pobles Residu Zero és un programa útil per als municipis que volen fer front a l’emergència climàtica, perquè és una gran eina per a avançar tant per als que estan al principi del camí cap al residu zero com per als ja experimentats com és el cas d’Hernani i altres municipis a Euskadi.”

Marian Lorenzo, Responsable de recursos naturals i residus d’Amics de la Terra Comunitat de Madrid, apunta que “aquests pobles estan marcant el camí a seguir. És emocionant veure com creixen i es desenvolupen aquestes iniciatives amb participació ciutadana i voluntat política fent front amb imaginació i convenciment a les dificultats externes. Animem a altres pobles i ciutats al fet que se sumin a aquest canvi, una transformació indispensable que en el curt i mitjà termini donarà els seus fruits”.

Joan Marc Simon, Director i fundador de Zero Waste Europe, qui ha assessorat durant molts anys a entitats com Zero Zabor, “dono la meva enhorabona al municipi d’Hernani per ser dels primers a aconseguir-lo a Euskadi. Esperem creixi l’interès per fer bé les coses, on només hi ha beneficis per a administracions, per a la ciutadania i per a les empreses que volen avançar en el residu zero i reduir així la seva petjada de carboni.”

Kaisa Karjalainen, coordinadora de la Mission Zero Academy, va declarar que “Hernani ha demostrat lideratge en zero residus durant diversos anys amb resultats impressionants. És genial veure’ls renovar el seu compromís amb el desaprofitament zero i obtenir la certificació per a verificar el seu progrés i els impactes de les seves polítiques. Tenir un exemple al País Basc segurament inspirarà a altres municipis a fer el salt aviat”.

Vols saber més sobre la Certificació de Ciutats i Pobles Residu Zero? 

Descobreix-ne més detalls aquí: https://rezero.cat/campanyes/ciutats-pobles-residuzero/

Hernani