La Declaració Futur sense Tòxics continua sumant adhesions de professionals de la medicina i la ciència. A més, diverses entitats de referència de l’àmbit de la salut han convidat Rezero a presentar la iniciativa en jornades i congressos.
Presentacions de la Declaració
Així, la Societat Catalana de Salut Ambiental (SOCSA), organitzà el II Congrés de Medicina i Salut Ambiental a l’Hospital de Mollet. Un fòrum d’intercanvi de coneixement i experiències dirigit a professionals del sector sanitari i la salut ambiental que va comptar amb la participació de ponents de tot l’Estat espanyol. Rezero va presentar-hi la Declaració a la taula rodona del grup de treball de l’exposoma químic, anomenada “Coctel químic”, en què va coincidir amb un dels primers signants i un dels més actius, el doctor Nicolás Olea.
Així mateix, la secció de ciències Biològiques de l’Institut d’Estudis Catalans va convidar Rezero a presentar la Declaració a la jornada de presentació de l’informe “Descobrint l’exposoma: Explorant les influències ambientals sobre la salut”.
Avenços normatius
Actualment, la Declaració compta amb 125 signatures del món de la ciència i la medicina. Gràcies a la tasca d’incidència de Rezero i el conjunt de professionals que hi col·laboren i donen suport, es continua avançant en la prohibició del BPA i ftalats en envasos alimentaris.
Com a exemples mes destacats, el Reglament (UE) 2024/3190 prohibeix, des del 20 de gener de 2025, l’ús i el comerç de BPA, les seves sals i altres bisfenols perillosos derivats en material en contacte amb els aliments a tota la Unió Europea. Afecta especialment al revestiment de les llaunes de metall i també a d’altres productes de consum, com ara les ampolles de begudes de plàstic reutilitzables, els refrigeradors de distribució d’aigua o altres utensilis de cuina. Aquesta prohibició es va activar després d’un informe de l’Autoritat Europea de Seguretat Alimentària (EFSA) de 2023. El document concloïa que els nivells actuals d’exposició al BPA plantegen un risc per a tots els grups d’edat de consumidores i que aquestes substàncies son perjudicials pels sistemes reproductius i endocrins.
També el nou Reglament Europeu d’envasos i residus d’envasos (PPWR) prohibeix a partir del 12 d’agost del 2026 la introducció al mercat europeu d’envasos destinats al contacte amb aliments que continguin PFAS (subustàncies perfluoroalquilades i polifluoroalquilades). Aquests compostos coneguts com a químics eterns per la seva persistència en el medi ambient i en el cos humà, es troben en un gran quantitat de productes (com al tefló present a paelles i altres estris de cuina i als envasos d’aliments, degut a les seves propietats impermeables, antiadherents i de resistència a la calor. El seu impacte sobre la salut humana es troba àmpliament demostrat, vinculat-se a problemes de fertilitat, desenvolupament dels infants i càncer.
Abril del 2025