fbpx
Societat Residu Zero

La salut, millor sense plàstic (2): Reutilitzar versus un sol ús en l’episodi de pandèmia COVID-19

Des del confinament de tot l’equip de Rezero, esperem que totes estigueu bé.

Aquestes dies i els mesos que ens esperen seran realment difícils per tothom, però estem convençudes que tot aquest episodi acabarà. En qualsevol cas, ara és un bon moment per reflexionar si la pandèmia del COVID19 tindrà un efecte colateral positiu sobre la relocalització, el producte de proximitat i l’artesania. És a dir, ens pot ajudar a disminuir els impactes del nostre consum i a valorar el que ens dona la nostra terra i la nostra gent?

Avui volem compartir una de les preguntes que hem rebut aquests dies: és segur l’ús d’envasos reutilitzables en temps de pandèmies com el COVID-19?

‍Primer de tot, i en tots els casos, hem de consultar les fonts fiables. Sabem que la indústria del plàstic està utilitzant aquest episodi com una oportunitat per fer lobby a les administracions a favor del seu negoci fomentant l’embolcall de plàstic com quelcom més segur. Creiem que està sent egoista i oportunista en un moment on la majoria de les persones estem pensant en com treballar juntes per aconseguir sortir d’aquesta situació. Veure notícia.

Com ha recomanat l’Organització Mundial de la Salut i el Centre de Prevenció i Control de Malalties, així com els governs autonòmics i estatals, és imprescindible rentar-se les mans freqüentment, adoptar mesures d’higiene respiratòria (al tossir o esternudar, cobrir-se la boca i el nas amb el colze flexionat), i netejar i desinfectar totes les superfícies que toquem diàriament amb freqüència, entre d’altres.

Si considerem els envasos o objectes que podem fer servir diàriament com tasses de cafè, gots, plats, etc. o els tàpers per anar a comprar, en tots els casos, les mesures recomanades són fonamentals per mantenir els estàndards d’higiene i evitar la propagació del virus. Per tant, mantenint aquests estàndards d’higiene i desinfecció, no hi ha motiu per fomentar l’ús d’envasos i objectes un sol ús davant els reutilitzables, excepte en condicions hospitalàries on pugui ser necessari. Per tant, i com sempre s’ha de fer, n’hi ha prou mantenint la higiene dels envasos reutilitzables, rentar-los bé amb sabó i aigua calenta.

Els envasos d’un sol ús no són més segurs en comparació amb els reutilitzables adequadament rentats. Els envasos d’un sol ús passen per tota la cadena alimentària de fabricació, transport, emmagatzematge d’inventaris i l’ús eventual. I, per tant, tenen més probabilitat a albergar virus i bacteris patògens. Alhora, sabem que en els envasos de plàstic s’utilitzen més de 12.000 productes químics en els envasos d’aliments, i molts d’ells són perillosos per a la salut humana. La migració d’aquests productes químics tòxics dels productes d’un sol ús als nostres aliments i begudes no és, per tant, un tema que afecti als envasos reutilitzables que no són de plàstic.

A més,‍ els plàstics d’un sol ús poden trigar fins a 600 anys a degradar al nostre entorn i el seu ús massiu segueix creixent a la nostra societat. Per tant, no és lògic que en lloc de fomentar les mesures d’higiene i neteja necessàries, donem passos enrere i tornem a un model que inunda el nostre medi ambient d’un material que trigarà a desaparèixer centenars i centenars d’anys, amb els danys associats que comporta per al medi ambient i l’ésser humà.

Nosaltres, us engresquem sempre a continuar fomentant els envasos reutilitzables. I, si voleu, teniu disponible el kit Rezero per quan acabi el confinament. Molts ànims!

Font: Rezero, 2019
Compra el kit Rezero