fbpx

Un turisme amb menys impacte ecològic és possible a Barcelona

Segons una estimació realitzada per l’Àrea Metropolitana de Barcelona, l’activitat turística de la ciutat és responsable del 8% del total dels residus.

Davant aquesta situació, Rezero inicia avui la campanya Zero Waste BCN Tour per engrescar a les persones que visiten la ciutat a no produir residus durant la seva estada, i aproximar-les així al turisme residu zero.

9 de juliol 2020

El turisme a la ciutat de Barcelona des del 1990 ha crescut exponencialment i s’ha multiplicat fins a 4 vegades, arribant en els últims anys a la xifra de 28 milions de turistes i excursionistes per any.

Actualment, el turisme comporta una sèrie d’externalitats i impactes a nivell ambiental. Al 2013 la petjada ecològica del sector va superar els 4.500 milions de tones mètriques, representant el 8% del total mundial d’emissions de gas d’efecte hivernacle. El principal origen de la petjada ecològica és la mobilitat mitjançant el transport aeri. Tot i així, a nivell local, ocasiona un augment substancial del 8% en la producció de residus de la ciutat. L’allotjament turístic i la restauració són els principals aportadors on el malbaratament alimentari i els residus d’envasos (safates i gots de plàstic, ampolles, llaunes, embalatges, etc) són els principals fluxes, als quals s’hi ha de sumar la producció diària individual dels turistes a peu de carrer.

Durant els últims anys, la ciutat ha fet l’intent d’impulsar l’oferta respectuosa amb el medi ambient. El 2011 Barcelona va esdevenir la primera ciutat del món amb la certificació Biosphere, atorgada per l’lnstitut de Turisme Responsable d’acord amb els criteris del Consell Global de Turisme Sostenible; i des de l’any passat promou l’adhesió de les empreses turístiques a aquesta certificació. Ja en són més d’un centenar les que han obtingut el distintiu que les acredita com a entitats compromeses amb la sostenibilitat turística. Per altra banda, Barcelona té també una oferta social i comercial mediambiental mitjançant el Mapa Barcelona +Sostenible, els comerços amb el Distintiu Comerç Verd i la Go Zero Waste App.

En un moment on el turisme a la ciutat serà excepcional, Rezero, la fundació referent en prevenció de residus, creu que és un bon moment per capgirar la situació perquè els visitants que visitin la ciutat coneguin l’estil de vida Residu Zero i s’endinsin a la Barcelona més sostenible per tal de beneficiar l’activitat local sense malmetre el medi ambient ni la salut de la ciutadania. 

Per tal portar-ho a terme, neix Zero Waste BCN Tour, una campanya que ara més que mai és necessària perquè el turisme conscient i sense residus -o Turisme Residu Zero- s’estableixi a Barcelona.

La campanya compta amb un Interactiu online, un mapa desplegable que es podrà descarregar en el mateix interactiu o es trobarà en hotels o punts d’informació de Barcelona, diferents audiovisuals (tràiler clicant aquí) que protagonitza una noia de parla anglesa que fa anys que viu a Barcelona i que mostra a la persona visitant les possibilitats que té Barcelona per adoptar una estada residu zero i, per últim, la possibilitat d’adquirir un kit zero waste bcn tour amb tot d’elements reutilitzables i ecològics (cantimplora, crema solar, canyeta d’acer, emporta snacks i entrepans, etc).

Aquest projecte té el suport de Barcelona Activa i la col·laboració de l’Àrea d’Ecologia, Urbanisme, Infraestructures i Mobilitat, l’Àrea d’Economia Social i Solidària i l’Àrea de Turisme de l’Ajuntament de Barcelona i les empreses d’Amapola Biocosmetics, Roll’eat, Cambio Lógico, Valira, Punts Volats, One Big Robot i martaamat.net, així com el moviment social que difon i practica l’estil de vida residu zero: Opcions, Vidas Sostenibles, Surfrider Barcelona, Zero Waste BCN, Youtuba, Go Zero Waste, Zero Waste Barcelona Network, ecounion i Posidonia Green Festival, entre d’altres.

Enllaç als materials de llançament de la campanya:

https://drive.google.com/drive/folders/1MUe1gzw4oheU8BuGnxfPdi6XvLPoUbVN?usp=sharing

Més informació i contacte:

Anna Peña

Directora de comunicació de Rezero

comunicacio@rezero.cat