fbpx
Societat Residu Zero

Barcelona Recircula: xarxa per una economia circular dels objectes

Diverses entitats de la ciutat, entre les quals Rezero, creen una xarxa per fomentar l’ús eficient dels objectes.


Rezero, conjuntament amb Tarpuna, Nusos, Restarters Barcelona i Impulsem han creat la xarxa Barcelona Recircula. L’objectiu compartit és incrementar l’eficiència en l’ús dels objectes a la ciutat de Barcelona.

L’experiència de les entitats impulsores de Barcelona Recircula

Les cinc entitats ja tenen experiència en aquest sentit. Rezero, conjuntament amb Nusos, és impulsora de la Biblioteca de les Coses de Sant Martí. Restarters Barcelona forma part d’una xarxa internacional de reparadores voluntàries que organitzen festes de la reparació. Tarpuna va gestionar l’Espai d’Intercanvi Barceloneta i Impulsem coordina el Banc de Recursos Mancomunats de Ciutat Vella.

Nou itinerari al mapa Barcelona + Sostenible

En la línia d’enxarxar i enfortir les iniciatives de la ciutat que treballen per la innovació en l’economia circular dels objectes, s’ha incorporat un nou itinerari al Mapa Barcelona + Sostenible. D’aquesta manera es vol aconseguir donar-los més visibilitat i augmentar-ne el nombre d’usuàries.

Barcelona Recircula

Ara mateix ja hi figuren les iniciatives impulsades per les mateixes entitats, però està obert a incorporar-hi altres projectes on es comparteixen, es lloguen, s’intercanvien o es reparen objectes. Han de complir també les característiques següents:

  • Ser una iniciativa sense ànim de lucre.
  • Treballar de des de la mancomunació dels objectes i amb perspectiva comunitària.
  • Tenir compromís amb la sensibilització de la ciutadania del repte del canvi climàtic i la transició ecològica.
  • Ser un espai obert a la ciutadania i a les entitats de la ciutat.

L’equip de treball de la xarxa també és obert a noves incorporacions. De fet, amb l’objectiu d’ampliar-lo, dijous 10 de febrer se’n farà la presentació a altres entitats afins. Si has impulsat o coneixes alguna iniciativa que promogui l’economia circular dels objectes a la ciutat de Barcelona, contacta amb Barcelona Recircula (bcnrecircula@gmail.com), tant si és per incorporar-ne informació al mapa Barcelona + Sostenible com per formar part de l’equip de treball.

Tutorials per facilitar la creació d’iniciatives similars

Un altre objectiu de la xarxa és que neixin moltes més iniciatives encaminades a aconseguir un ús eficient dels recursos. Per això es publicaran tutorials amb la informació bàsica per engegar un punt d’intercanvi, una biblioteca de coses, un banc de recursos per a entitats i un grup de reparadores.

Per altra banda, les entitats han explorat diverses eines per quantificar l’impacte ambiental i social dels projectes.

Barcelona Recircula ha rebut finançament de l’Ajuntament de Barcelona.

1 de febrer de 2022