fbpx

La Biblioteca de les Coses de Sant Martí s’acomiada fins setembre amb 63 persones sòcies i un catàleg de 100 objectes que es poden agafar en préstec

Utilitzar un objecte abans que posseir-lo és pràctic, còmode i barat.

La primera Biblioteca de les Coses de Catalunya, un projecte pioner d’economia social i ambiental, va obrir el gener d’aquest any i ha esdevingut un referent en el Districte i alhora en altres municipis i barris de Barcelona que també volen impulsar un servei similar en el seu entorn més immediat.

Cada vegada més, les persones ens hem acostumat a acumular objectes a casa que gairebé no fem servir però ocupen espai, costen diners i acaben esdevenint residus. Una família d’avui dia viu envoltada entre 3.000 i 4.000 objectes que amb prou feines utilitza i que probablement mai arribaran al final de la seva vida útil.

Per posar un exemple, un trepant s’utilitza de mitjana 13 minuts durant la seva vida útil i, en general, les eines elèctriques d’ús domèstic només són utilitzades el 10% del temps per al que han estat dissenyades.

Aquest model de consum i producció que hem adoptat és completament incompatible amb el planeta finit on vivim. Per això, les entitats de Rezero i Nusos cooperativa es van plantejar i estudiar què passaria si, enlloc de que cada persona comprés aquestes coses que fem servir només de tant en tant, les poséssim en préstec.

Les entitats van estudiar i analitzar experiències que ja es desenvolupen a altres països (Londres, Berlín i Toronto) i, amb la implicació d’un grup de veïnes voluntàries del barri de la Verneda i la Pau, han posat en marxa la primera Biblioteca de les Coses de Catalunya, un espai de préstec d’objectes, situat al Casal Ca l’Isidret en el Districte de Sant Martí de Barcelona.

Actualment, les 63 persones usuàries de la Biblioteca de les Coses ja poden agafar en préstec uns 100 objectes. Són objectes que han estat donats per persones, entitats i empreses o comprats perquè hi havia una demanda concreta en el Districte. Es classifiquen en les categories d’ Oci i Aventura (bicicletes, reproductor DVD, tendes de campanya, peus de gat…), Neteja i llar (vaixella, liquadora, panificadora, planxa, glaçoneres…), Bricolatge i jardineria (trepant, allargador, transformador, caixa d’eines…), Oficina (projector, scanner, micro cadena, carregador de piles…) i Salut i Cures (tovipié, crosses petites i mitjanes, fèrules…).

La Biblioteca de les Coses és un exemple pràctic d’economia social i solidària, un projecte fet per les persones per a les persones.

Al llarg d’aquests sis mesos d’existència de la Biblioteca de les Coses, hi ha hagut històries darrere de cada objectes en préstec. I és que la Biblioteca de les Coses és un exemple de consum compartit des de l’economia social i solidària.

Així ho hem pogut veure amb històries d’alguns dels protagonistes de la Biblioteca:

Una de les persones usuàries va llogar una cadira de rodes pels problemes de mobilitat de la seva mare. En aquells moments no en podien comprar cap. Així que, com que eren usuaris de la Biblioteca de les coses, van agafar en préstec la cadira. Un dia, un veí els va veure i es va interessar per l’estat de la senyora. Li van explicar que la cadira de rodes la podien gaudir gràcies al préstec que havien fet a la Biblioteca de les Coses. El veí va recordar que, feia temps, tenia una cadira de rodes oblidada a casa i que els hi podia donar per tal que, alhora, la cadira de rodes de la Biblioteca quedés lliure per a altres persones que també la necessitessin. 

Per una altra banda, hi ha una usuària que va donar a la Biblioteca de les Coses tres tendes de campanya perquè deia que li ocupaven lloc i creia que podrien tenir més usos dels que ella feia servir compartint-les amb altres persones. Aquest estiu, durant un cap de setmana, ha agafat en préstec les tendes que ella mateixa va donar a la Biblioteca. 

La Biblioteca de les Coses ofereix objectes que contenen mil històries al darrera i que permeten generar-ne de noves, a partir del seu ús compartit i comunitari, que permet allargar la seva vida útil. Aquest projecte, a més de l’estalvi de recursos naturals i residus, també comporta un estalvi econòmic i d’espai per a les persones usuàries.

La rèplica de la Biblioteca de les Coses

Al setembre reobrirem portes amb energies renovades, endreçarem les dades i farem visible l’impacte ambiental i comunitari de la Biblioteca de les Coses durant aquest mesos de funcionament; tant de bo de la nostra experiència puguin nèixer altres espais com aquest a la ciutat i arreu del territori.

Bon estiu i moltes gràcies a totes les persones que han fet possible aquest meravellós projecte social i ambiental.