fbpx

Les compreses / Juliol sense plàstic

Les compreses d’un sol ús convencionals tenen diverses capes: la superior, en contacte amb la vagina, la que ajuda a distribuir els fluids que arriben a la compresa, el nucli absorbent i la capa posterior en contacte amb la roba interior. Alguns dels components d’aquestes capes són el polipropilè i el polietilè. A més, també hi ha l’adhesiu i el protector de l’adhesiu, que evita que es desgasti abans de l’ús.

En total, es calcula que el 90% d’una compresa és plàstic.

En la majoria de casos, a més, les compreses es venen dins un embolcall individual que sol estar fet de polímers sintètics com el polietilè, el polipropilè o la cel·lofana.


Generació de residus

Al final del seu període fèrtil, una persona menstruant ha consumit 14.000 productes menstruals d’un sol ús. Això equival a 180 kg de residus que acaben cremats, en abocadors o abandonats al medi.


Alternatives a casa

La informació sobre l’impacte ambiental i social del consum, ens interpel·la i ens porta a buscar canvis d’hàbits.

Cada vegada hi ha més persones menstruants que opten per les compreses de roba, fetes de diverses capes de teixits absorbents (com cotó o cànem) que retenen el flux menstrual, i una capa impermeable per evitar que traspassi a la roba interior. Les més recomanables des del punt de vista ambiental, són les de cotó orgànic, ja que alliberen menys quantitat de microplàstics en ser rentades.

S’han de netejar amb aigua freda a mà, o a menys de 30º a la rentadora i sense suavitzant ni lleixiu, i si pot ser amb sabó neutre per tal d’allargar-ne la vida útil. L’aigua calenta està contraindicada perquè fixa la taca al teixit. Abans de rentar-les, és recomanable haver-les tingut en remull. Es pot afegir bicarbonat sòdic o unes gotes de vinagre o d’extracte d’arbre del té a l’aigua per ajudar a marxar la taca més fàcilment. Un cop netes, s’han de deixar assecar a l’estenedor.

A part de les compreses de roba, hi ha altres productes menstruals reutilitzables. A més de tenir molt menys impacte ambiental, comporten avantatges econòmics i beneficis per a la salut.


Accions estructurals

Els canvis d’hàbits de consum formen part de la solució, però calen polítiques públiques i la implicació del teixit empresarial per accelerar la transformació del model productiu.

Algunes mesures normatives que podrien ajudar a fomentar l’ús de productes menstruals reutilitzables:

Establiment d’objectius:

-de reducció dels productes menstruals d’un sol ús,

-de reutilització de productes menstruals,

-de recollida selectiva.

Reducció o eliminació de l’IVA sobre els productes menstruals reutilitzables i incorporació d’altres incentius econòmics com descomptes per a productes reutilitzables i / o impostos per a productes d’un sol ús

Obligació d’implantar sistemes de Responsabilitat Ampliada del Productor, que permetin cobrir tots els costos dels residus dels productes menstruals, que es podrien destinar a ajuts econòmics per lluitar contra la pobresa menstrual i el dret a accedir a opcions segures i reutilitzables

Obligació per als fabricants de productes menstruals d’eliminar els productes químics perillosos i l’ús de toxines, així com la divulgació del llistat dels ingredients dels seus productes

Requeriments d’etiquetatge i marcatge clars.

Altres mesures:

-Programes d’educació menstrual a les escoles.

-Campanyes de sensibilització sobre els beneficis dels productes reutilitzables.

-Distribució de productes reutilitzables gratuïts entre les persones menstruants amb dificultats econòmiques per proveir-se’n.


Més informació

Rezero. Guia cap a una menstruació residu zero.

Rezero. Els costos ambientals i econòmics dels productes menstruals d’un sol ús, bolquers infantils i tovalloletes humides.

Rezero. Nou període.


Consulta els altres plàstics ocults