fbpx

Contra la pobresa menstrual, opcions reutilitzables

Del 24 al 30 de maig se celebra la Setmana Internacional de la Pobresa Menstrual. Diverses entitats d’arreu del món farem visible la manca d’opcions menstruals més econòmiques i saludables per a totes les persones i el medi ambient.


A Catalunya, el 28% de les dones tenen dificultats o moltes dificultats per arribar a final de mes. Professionals i entitats que treballen prop dels col·lectius més vulnerables, han detectat que, en el cas de les persones que menstruen, la falta de recursos econòmics es tradueix també en dificultats per accedir als productes menstruals. Això pot arribar a limitar-los el seu dia a dia –arribant a derivar, per exemple, en absentisme escolar–, i fins i tot pot provocar problemes de salut.

 

Primeres mesures per fer front a la pobresa menstrual

Per lluitar contra aquesta situació, coneguda com a pobresa menstrual, darrerament s’estan començant a implantar iniciatives com ara la de la Universitat de Vigo, que l’any passat va anunciar que instal·laria dispensadors de tampons i compreses d’un sol ús, gratuïts, als seus campus. També alguns països han reduït les taxes que graven el consum d’aquests productes d’un sol ús i fins i tot, a Escòcia, s’ofereixen de forma gratuïta a tota la població.

És incontestable que el consum de compreses i tampons comporta un sobrecost a les economies de les persones menstruants que, a més, en el cas de les dones, ja pateixen els efectes de l’escletxa salarial. Segons un estudi pioner en l’àmbit europeu, impulsat per Zero Waste Europe i realitzat per Rezero, s’estima que el cost anual associat a aquests productes, oscil·la entre els 21 i els 125 €; entre 749 i 4.493 € si extrapolem aquesta forquilla al llarg de la vida.

 

Reutilitzar per reduir despeses i impactes

Ara bé, reduir o eliminar el cost d’aquests productes d’un sol ús, és l’única solució per reduir la desigualtat que pateixen les persones menstruants? Experiències com la que impulsa ‘Freedom2flow’ a Kenia, demostren que no. Allà, una iniciativa juvenil ha aconseguit fons per crear una xarxa de confecció de compreses de roba, que són repartides entre la població que més ho necessita.

Així doncs, els productes d’un sol ús no són l’única solució contra la pobresa menstrual. De fet, no poden formar part de la solució. Segons l’estudi realitzat per Rezero, les dades de l’impacte ambiental i econòmic de compreses i tampons no reutilitzables són aclaparadores. Aquí en destaquem només quatre:

  1. a Catalunya, el consum anual de 752 milions de productes menstruals d’un sol ús equivalen a 9 tones d’emissions de CO₂ (dada extra: amb aquest CO2 un cotxe ha donat 2 voltes senceres a la Terra);
  2. una persona menstruant al llarg la seva vida fèrtil llença aproximadament 180 kg de compreses i tampons;
  3. Els productes menstruals d’un sol ús i tovalloletes humides es troben entre els 10 productes plàstics d’un sol ús més trobats en el medi marí de la UE, i
  4. es pot considerar que la recollida de productes menstruals d’un sol ús, tovalloletes humides i altres residus sanitaris de la superfície marina costa uns 50.000 € anuals al Govern de les Illes Balears.

A tot això, cal afegir que es desconeixen els efectes que poden tenir, per a la salut de les persones, determinades substàncies detectades en les anàlisis dels components de tampons i compreses d’un sol ús. Tot i que no és l’objecte principal de l’estudi de Rezero, aquest sí que conté informació diversa sobre les substàncies tòxiques que s’han detectat en compreses i tampons d’un sol ús. Substàncies que en pocs casos s’inclouen en l’etiqueta del producte.

 

Manca de coneixement dels productes reutilitzables

Per tot plegat, defensar que la lluita contra la pobresa menstrual ha de passar per l’ús dels productes reutilitzables no vol dir, ni molt menys, condemnar les persones menstruants amb pocs recursos a opcions poc atractives que ningú no vol. Al contrari, la demanda de les opcions reutilitzables creix dia a dia, sobretot entre la població jove i informada, que, més enllà dels seus beneficis ambientals, hi troba avantatges per al seu dia a dia i per a la seva salut.

Malauradament, però, avui dia encara hi ha molt desconeixement sobre les alternatives als productes d’un sol ús. Aquesta manca d’informació fa que certs sectors mostrin hostilitat quan es denuncia l’impacte ambiental dels productes menstruals i s’advoca per l’ús dels reutilitzables. Per donar a conèixer-les i ajudar a superar aquestes reticències, Rezero ha publicat una guia que detalla les diverses alternatives. El cert és que cada vegada hi ha més empreses que produeixen copes menstruals, roba interior absorbent i compreses de roba. També es poden trobar esponges marines comercialitzades amb aquesta finalitat i cada dia més persones menstruants estan aprenent a practicar el sagnat lliure.

 

Canvis necessaris: Nou Període

Defensar les opcions reutilitzables no vol dir culpabilitzar les persones menstruants que no les utilitzen. No afegeix càrregues ni complicacions a ningú. Al contrari. Defensar les opcions reutilitzables vol dir defensar els drets de les dones i altres persones menstruants a viure aquest procés natural sense vergonyes, de forma saludable i sense tant impacte en el medi. Aquesta és la base de la iniciativa Nou Període, impulsada per Rezero dins la campanya europea #EnvironmenstrualWeek. Així es posa de relleu en les demandes que recull el Manifest sagnant, que entre altres mesures, reivindica:

De moment, la comissió pels drets de les Dones i la igualtat de gèneres del Parlament Europeu (FEMM), ja va aprovar un informe en què es posiciona a favor de l’ús dels productes menstruals reutilitzables i alhora promou mesures contra la pobresa menstrual. Una mostra més que, contra la pobresa menstrual, les opcions reutilitzables són la solució que necessitem.Actualitzat: 17 de maig 2022