fbpx
Rezerolab
2024 / Normativa

Representants de 116 entitats de la societat civil es reuneixen amb el secretari d’Estat de Medi Ambient per a exigir el desplegament urgent i total de la Llei de residus

En una trobada en el Ministeri per a la Transició Ecològica, les organitzacions del moviment #LeydeResiduosYA van posar l’accent en el compliment dels objectius d’envasos reutilitzables, la transparència i la veracitat de les xifres oficials de recollida selectiva i reciclatge i la necessitat d’implementar el Sistema de Dipòsit per a envasos de begudes al més aviat possible.


Dijous passat, 15 de febrer, 15 representants de les 116 entitats que conformen el moviment #LeydeResiduosYA es van reunir al Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic amb el secretari d’Estat de Medi Ambient i el seu equip per aprofundir en les demandes del manifest presentat el 14 de desembre passat.

Durant la trobada, les entitats, vingudes des de Galícia, País Basc, Catalunya, Illes Balears, Comunitat de Madrid, Canàries i Andalusia, van traslladar l’emergència i la necessitat que es desplegui la Llei de Residus al complet per començar a posar fre a la contaminació dels envasos d’un sol ús i els riscos per a la salut i la biodiversitat que aquests comporten, obrint així el pas a la prevenció en la generació de residus i a la reutilització dels envasos. Amb caràcter d’urgència, les organitzacions van demandar el compliment dels objectius de reutilització, la necessitat d’obtenir dades transparents i fiables sobre la recollida selectiva i el reciclatge dels envasos i la posada en marxa d’un Sistema de Dipòsit que ens permeti retornar llaunes, ampolles i brics a botigues i supermercats.

La trobada amb el secretari d’Estat arriba dos mesos després que les representants de la societat civil fessin públic un manifest demanant el compliment total de la Llei de Residus i Sòls Contaminats per a una Economia Circular i el Reial decret d’Envasos i Residus d’Envasos. En aquell moment, van signar-lo 74 entitats, però avui dia, la xifra ha augmentat a 116. La necessitat d’una actuació urgent fa que cada dia se sumin organitzacions de tots els punts del territori a aquest moviment.

Durant la reunió, les entitats del moviment #LeydeResiduosYA van lliurar a Morán un informe de seixanta pàgines amb les peticions concretes de més d’un centenar d’organitzacions que treballen cada dia en tots els racons del territori per acabar amb la contaminació per plàstics i promoure un model de gestió de residus molt més sostenible.

“És el moment que el Ministeri vetlli per complir la Llei de Residus que la mateixa administració va publicar l’abril de 2022. Si no es compleixen els objectius marcats en el text, algunes fites per a la gestió de residus a Espanya perillen, com la presència d’envasos reutilitzables en els supermercats o el Sistema de Dipòsit, que tan bé funciona en altres països”, han afirmat les entitats.

Les associacions fan una crida a totes les entitats que vulguin que es compleixi la Llei de Residus al complet perquè s’uneixin a aquest moviment a través d’aquest formulari o contactin directament als seus responsables.


20 de febrer de 2024