fbpx
Re-solucions i serveis
2022 / Plàstics

El Compromís Barcelona Plàstic Zero ja arriba a les 150 adhesions

La primera fase de treball de la Taula Plàstic Zero, de la qual Rezero assumeix la secretaria tècnica, va culminar amb la presentació del Compromís.

La Taula Plàstic Zero continua treballant per promoure la reducció de plàstics d’un sol ús a la ciutat.


La Taula Plàstic Zero va néixer per refermar la voluntat i el compromís municipal vers el residu zero. Constituïda el 2019, treballa sota el paraigua del Consell Ciutadà per la Sostenibilitat, en el marc de l’estratègia Residu Zero i com una de les respostes de l’Ajuntament de Barcelona a l’emergència climàtica.

Rezero porta la secretària tècnica d’aquest projecte que, en una primera fase de treball va resultar en l’establiment del Compromís Barcelona Plàstic Zero. Aquest recull projectes i accions d’organitzacions diverses que fan passos en la reducció dels plàstics d’un sol ús a la ciutat. La Taula continua celebrant sessions, la darrera el passat 12 de juliol en el marc del Juliol sense plàstic.

Les adhesions al Compromís: de 47 a 150

El Compromís vol ser altaveu d’iniciatives ja existents de reducció de plàstics d’un sol ús, catalitzador de noves accions i motor de canvi. En aquesta segona fase de treball de la Taula, s’ha promogut l’adhesió de més iniciatives de prevenció de plàstics d’un sol ús a Barcelona. Si quan es va presentar el Compromís, el juliol del 2021, el subscrivien 47 entitats, ara ja en són 150.

Es tracta d’establiments o entitats que duen a terme iniciatives en la reducció dels plàstics d’un sol ús com poden ser l’oferta d’aliments i begudes en envàs retornable, el foment del consum d’aigua sense envasar, de l’ús d’elements reutilitzables o accions de sensibilització. A mesura que es van sumant adhesions, es van afegint a l’itinerari del mapa Barcelona + Sostenible.

Si voleu adherir-vos al Compromís, cal que ompliu aquest formulari indicant les accions que esteu duent a terme.

Presentacions de projectes exemplars

Els darrers mesos s’han celebrat dues sessions de treball de la Taula Plàstic Zero, on s’han exposat projectes que poden resultar paraigües per a altres iniciatives o exemplars. A la sessió del passat mes d’abril, s’hi van presentar el Protocol per la Reutilització de Rezero, el supermercat online sense residus Re-pot, la campanya “Torna a beure aigua de la font” de la UPC, els cosmètics en envàs retornable de RRR-Biocosmetics, els envasos retornables de la gelateria Bodevici, la prova pilot per a reduir els envasos d’un sol ús a la fira Biocultura i les diverses iniciatives de reducció de plàstics d’un sol ús a l’empresa alimentària Flax&Kale.

En la darrera sessió celebrada, que va tenir lloc el passat 12 de juliol, dins el marc del Juliol sense plàstic, l’Agència Catalana de Consum va presentar algunes de les implicacions de la nova llei de residus estatal en quan als plàstics d’un sol ús i del futur Codi de Consum, l’Institut Municipal de Mercats de Barcelona va compartir el seu projecte Compromís Plàstic Zero als Mercats i Koiki el seu projecte Kopack d’embalatges retornables per als enviaments.