fbpx
Societat Residu Zero

6.000 quilos d’emissions evitades gràcies a la Biblioteca de les Coses de Sant Martí

Els indicadors ambientals del projecte demostren el gran potencial de les biblioteques d’objectes per contribuir a mitigar la crisi ecosocial.

La Biblioteca de les Coses de Sant Martí celebra el seu quart aniversari aquest dissabte.


Aquest gener, la Biblioteca de les Coses de Sant Martí, celebra el quart aniversari amb una gran notícia. Els indicadors d’impacte del 2023 representen un salt molt significatiu respecte els de l’any anterior. Nusos i Rezero, les dues entitats impulsores del projecte, han desenvolupat una bateria d’indicadors que reflecteixen de forma numèrica l’impacte de l’activitat de la Biblioteca de les Coses.

Els principals indicadors

Algues de les dades que permeten copsar l’evolució de l’activitat són el nombre de préstecs, que creix any rere any. Amb els 412 fets el 2023 i totes les donacions incorporades al catàleg, es van evitar gairebé 1.500 quilos de residus.

L’activitat d’aquest espai comunitari de préstec d’objectes també es tradueix en 6.000 quilos d’emissions d’equivalent de CO₂ evitades i dos milions de litres d’aigua estalviats. Per fer aquesta estimació, s’ha elaborat un sistema de càlcul que té en compte el pes dels objectes i els materials que els componen.

Comparat amb l’any 2022, aquestes xifres suposen un estalvi d’emissions del 225%, un increment de l’estalvi d’aigua en un 266% i un 160% d’increment en la reducció de residus. Tot plegat evidencia que la biblioteca de les coses, que de moment només obre vuit hores setmanals, té un alt valor ambiental i molt potencial de creixement.

Indicadors d'impacte de la Biblioteca de les Coses de Sant Martí

La clara evolució a l’alça de l’activitat de la Biblioteca de les Coses de Sant Martí semblen apuntar que, en la mesura que el veïnat té coneixement de l’existència d’aquest espai comunitari de préstec d’objectes, també creix el nombre de persones que s’animen a satisfer així algunes de les seves necessitats. Això explica que avui en dia, la comunitat d’usuàries de la Biblioteca ja s’acosta als 750 membres.

La celebració

L’equip de col·laboradores que ha fet possible aquests resultats ha organitzat aquest dissabte, 27 de gener, a les 10.30, una festa. És oberta a tota la comunitat d’usuàries i a totes aquelles persones que s’hi vulguin acostar per conèixer el projecte. Hi haurà coses bones per esmorzar i un joc per descobrir, de forma divertida, alguns dels objectes del catàleg. Serà al casal Ca l’Isidret, a la seu de la Biblioteca de les Coses (Josep Pla, 174, Barcelona).


Gener del 2024