fbpx

68 entitats de tot l’Estat demanen al nou Govern la posada en marxa com més aviat millor del Sistema de Dipòsit per a envasos de begudes reutilitzables i d’un sol ús a Espanya

Organitzacions que treballen en tots els territoris de l’Estat contra la contaminació dels envasos de begudes s’uneixen en un manifest conjunt per exigir al nou Executiu de Sánchez i Ribera el desplegament per complet la Llei de Residus i el Reial Decret d’Envasos perquè el retorn de llaunes, ampolles i brics en botigues i supermercats sigui una realitat a Espanya com més aviat millor.

Just a finals d’aquest mes de desembre es complirà un any de l’aprovació del Reial Decret d’Envasos, que va veure la llum mesos després de l’aprovació per part del Congrés dels Diputats de la Llei de Residus, l’abril del 2022. Fou un nou marc normatiu celebrat des dels entorns ambientalistes en incloure ambiciosos objectius de prevenció, reutilització, recollida separada i reciclatge per als envasos de begudes. No obstant això, 365 dies després, més de 60 associacions de la societat civil observen amb frustració com tots dos textos poden convertir-se en paper mullat i demanen al nou Govern de Sánchez, amb Teresa Ribera al capdavant del Ministeri de Transició Ecològica i Repte Democràtic, que surti de la seva inacció i asseguri el seu desplegament de manera rigorosa i transparent.

Aquest conjunt d’organitzacions ha presentat avui un manifest en el qual exigeixen el compliment dels objectius d’envasos de begudes reutilitzables i l’arribada del Sistema de Dipòsit per a llaunes, ampolles i brics “com el que ja funciona en molts països europeus i està previst que s’implanti en 15 estats més en els pròxims dos anys. Amb aquesta pràctica, s’aconsegueix reutilitzar o convertir en noves llaunes, ampolles o brics de begudes més del 90% d’aquests envasos”, detalla el document.

Les associacions signants es queixen que “malgrat les evidències presentades per entitats socials i ambientals, expertes i per les mateixes administracions públiques sobre la falta d’eficiència i transparència en la gestió actual dels residus d’envasos, de moment, ni les CCAA ni el govern estatal estan fent els passos necessaris per a desplegar les mesures incloses en la Llei i el Reial Decret d’Envasos”.

Les organitzacions es refereixen sobretot a l’objectiu de recollida separada del 70% de les ampolles de begudes de plàstic de menys de tres litres en 2023 que, si no es compleix, significarà automàticament el retorn de la ‘devolució del casc’ a Espanya. L’any d’aquest mesurament arriba a la fi i, fins a la data, les entitats denuncien que es desconeix si les Comunitats Autònomes estan comptabilitzant les ampolles de plàstic de begudes recollides separadament o sobre la base de quina metodologia ho estan fent, quines són les xifres que han aportat els productors sobre les ampolles que posen en el mercat o quines mesures de control ha establert el ministeri per assegurar la imparcialitat i transparència del procés.

“El Sistema de Dipòsit és l’única manera d’assegurar que els productors, els supermercats i els gestors dels contenidors de recollida d’envasos es responsabilitzin al 100% de totes les seves llaunes, ampolles i brics de begudes, assegurant que es reutilitzin o reciclin íntegrament i que cada dia 35 milions d’envasos de begudes deixin d’enterrar-se, cremar-se o perdre’s com passa ara”, raonen. 

Des de la seva tasca de dècades de lluita contra la contaminació dels envasos de begudes d’un sol ús, les gairebé 70 entitats signants del manifest demanden a l’Executiu de Sánchez que asseguri “el compliment dels objectius de reutilització per a envasos de begudes i prioritzi la posada en marxa del retorn d’envasos al comerç com a paradigma d’una economia circular neta que genera llocs de treballs verds i impulsa una societat més sostenible i justa en la qual es protegeix la salut de les persones i la resta de les espècies”.


Llistat d’entitats signants
1. 0 Plastic

2. Amigos de la tierra

3. Acción Clima

4. ADACIS

5. Al Camp Residu Zero

6. AndaLimpia

7. Asociación Entremuyeres de Bimenes

8. Asociación Fuerza de Muyer

9. Asociación Humedales del Sur de Alicante

10. Asociación Reforestación Nafarroa

11. Asociación Vecinal de San Jorge

12. Associació CEN

13. Boicot al plástico

14. CC.OO.

15. Clean Ocean Project

16. Cofraria de pescadors de Badalona

17. Compañía de las 3 Erres de Navarra

18. Conceyu per la Transición Xusta

19. Custòdia Platges Garraf

20. Democràcia en Verd

21. Ecologistas en Acción

22. Ecologistas en Acción Andalucía

23. Ecologistas en Acción Asturias

24. Ecologistas en Acción Sevilla

25. Eguzki Zaleak

26. Fridays for Future Bilbao

27. Fundació Deixalles

28. Fundacion Cleanwave

29. Fundación Transición Verde

30. Go Zero Waste

31. Goazen Up

32. GOB

33. Greenpeace España

34. GuraSOS

35. Henares por el Clima

36. Itsas Gela

37. Javier Royo

38. La cara invisible del planeta

39. Lurra Nafarroa

40. Mar de Fábula

41. Meatzaldea Bizirik

42. Mi pueblo limpio

43. Movimiento 83

44. Mutriku Natura Taldea

45. Nasti de plastic

46. No más colillas en el suelo Bizkaia

47. No más colillas en el suelo Barcelona

48. Oceana

49. OK Planet

50. Ola sin plástico

51. Per la Mar Viva

52. Plastic Attack Barcelona

53. Plastic Oceans

54. Plogging Revolution

55. Red Ecofeminista

56. Retoque Retro

57. Rezero

58. Save The Med

59. Sindicato ESK

60. Surfrider España

61. Sustrai Erakuntza

62. Traperos de Emaús

63. UNAF

64. Unión de Consumidores de Asturias

65. Usar y Reusar

66. USO

67. Vivir sin plástico

68. Verdegaia

Què és un Sistema de Dipòsit i Retorn?

El Sistema de Dipòsit i Retorn per a envasos de begudes d’un sol ús i reutilitzables es basa a vendre aigües, cerveses, sucs i refrescos, que són els productes que més consumim fora de la llar, amb una petita quantitat econòmica extra que, en retornar llaunes, ampolles o brics a la botiga per a la seva correcta reutilització o reciclatge, la persona recupera íntegrament.

Aquesta és una pràctica que a Espanya es coneix com ‘tornar el casc’, ja que era d’ús habitual fins als anys 80, i que funciona amb èxit en 50 països i regions de tot el món que recuperen de mitjana el 90% dels envasos de begudes per a la seva reutilització i/o reciclatge en nous envasos, alhora que han solucionat el problema de la contaminació causat per llaunes, ampolles i brics.