fbpx

Nou Període arriba a Formentera

El Consell Insular de Formentera inicia el projecte Nou Període de la mà de Rezero per tal de que es normalitzi i es fomenti l’ús de productes menstruals més saludables, ecològics i justos


Degut al tabú i l’estigma que encara existeix entorn la menstruació, hi ha una manca d’educació adequada i d’informació. Això perpetua la poca accessibilitat a productes segurs (lliures de tòxics), justos (lliures d’impostos i produïts en condicions respectuoses) i circulars (reutilitzables) que necessiten les dones i altres persones menstruants.

Per una menstruació lliure, també de residus

La gran majoria dels productes menstruals que es venen al mercat són articles d’un sol ús com compreses i tampons. Aquests donen lloc a impactes ambientals, econòmics, sanitaris i socials des de la seva producció a la seva eliminació i més enllà.

A les Illes Balears, l’any 2019 es varen consumir més de 135 milions de productes menstruals, generant unes 1.620 tones de residus.

«Celebrem la iniciativa del Consell Insular de Formentera i altres administracions públiques que estan realitzant actuacions per canviar el paradigma social envers una menstruació sostenible i equitativa, en coherència amb les directrius europees»

Marta Beltran, directora de projectes de Rezero

Tot i que fa dècades que existeixen millors alternatives per als productes menstruals, com ara els productes reutilitzables (roba interior menstrual, compreses de roba i copes menstruals), el sagnat lliure o productes lliures de tòxics i de plàstic, la població que les coneix o les fa servir regularment continua sent una minoria.


Incidència a les aules

Per donar resposta a aquesta situació, el Consell Insular de Formentera comença en el marc de l’Environmenstrual Week4, i amb la col· laboració de Rezero, un programa pedagògic entorn l’educació menstrual.

El programa educatiu s’adreça a l’alumnat de 4t d’ESO i de 1r i 2n de Batxillerat de l’IES Marc Ferrer. Se’ls oferirà informació sobre totes les opcions de productes menstruals existents, i s’empoderarà l’alumnat en el consum crític i responsable. A més de donar a conèixer els impactes generats pels productes menstruals d’un sol ús al llarg del seu cicle de vida, s’aprofundirà en els beneficis ambientals, econòmics i de salut de les diferents opcions menstruals reutilitzables.

El projecte també pretén aportar un clar benefici social a través de la normalització de la menstruació, trencant el tabú i generant debat sobre la necessitat d’acabar amb la seva estigmatització pel benestar de les dones i altres persones menstruants i la societat en general.

La proposta es complementarà amb informació en línia i l’oferta de tallers dirigits a l’Espai Dones, el Club de futbol femení Cosmitos, el Consell Insular i la comunitat educativa, entre d’altres , a fi de reforçar i amplificar l’estratègia d’educació menstrual al conjunt de la societat de Formentera.