fbpx
Societat Residu Zero

Nous serveis per a una compra sense residus als mercats i comerços

Si bé la majoria de les persones usuàries de mercats afirma que intenta reduir l’ús dels plàstics i que moltes ja fan servir carrets i bosses de roba o ràfia per fer la compra al mercat, el cert és que només el 3,7% fan servir envasos propis i reutilitzables per endur-se el producte. Així es desprèn de l’anàlisi de 188 enquestes realitzades per Rezero al mercat de Sants, al de la Concepció i al de la Llibertat, els tres de Barcelona, al llarg del mes d’abril de 2023.


Hi ha diverses barreres que expliquen aquesta dificultat per introduir el canvi d’hàbits que cal per evitar els envasos d’un sol ús. Per contribuir a superar-les cal que sorgeixin noves iniciatives com la de PAKA, que representa una alternativa a l’ús predominant dels envasos d’un sol ús. Amb els seus envasos retornables, PAKA facilita la compra d’aliments sense residus.

Prova pilot: l’èxit de comprar sense residus


Des de la primavera del 2022 fins aquest estiu, PAKA ha dut a terme una prova pilot al mercat del Carmel. Es va habilitar una parada on les persones usuàries podien recollir envasos reutilitzables abans d’anar a fer la compra. Els usaven per posar-hi i transportar els aliments i, els retornaven a la parada en la seva pròxima visita al mercat. PAKA els recollia i els higienitzava per deixar-los a punt per al següent ús.


Optimització de la proposta

Ara, Rezero i l’empresa Design by Intuition treballen en millores en el disseny de l’envàs i la tecnologia del sistema, a fi d’optimitzar-lo perquè l’experiència sigui simple i còmode per a totes les parts implicades. Aquests projectes s’estan duent a terme gràcies a una subvenció pel Clima de l’Ajuntament de Barcelona (en què també participa la Fundació CIM de la UPC) i a un ajut de La Ciutat Proactiva de la Fundació Bithabitat.


Es planteja que en el futur siguin els mateixos comerciants qui entreguin els envasos retornables a la clientela i que les persones usuàries disposin d’una aplicació mòbil per identificar-se i per registrar-hi els envasos retirats. Amb aquesta nova operativa, els envasos es retornaran a bústies intel·ligents i només es farà un càrrec en cas de no retornar-se dins el termini establert. Així, la compra sense residus als mercats serà encara més fàcil.

Bones perspectives


Més de la meitat de comerciants de mercats consultats i més de la meitat de les persones usuàries que van respondre l’enquesta, indiquen que si, en un futur, al seu mercat s’oferís un servei com aquest el farien servir segur o probablement. El que en valoren més és la comoditat que ofereix, ja sigui per les facilitats a l’hora de retornar els envasos, per exemple, pel fet que es tornin al mateix mercat on s’han obtingut, com per no haver de rentar-los a casa. També és important la quantitat de persones que van respondre amb arguments relacionats amb la sostenibilitat, com per exemple la reducció de residus que implica o l’ús de menys plàstics.

PAKA, doncs, és un projecte innovador que pretén facilitar a les persones consumidores el canvi d’hàbits necessari per fer una compra sense residus als mercats i, així, apropar-nos a la societat residu zero. Alhora, és una eina per fer més competent el petit comerç, aprofundint en la seva sostenibilitat, generant mètriques d’impacte, fidelitzant la clientela, reduint despeses en envasos d’un sol ús i, alhora, facilitant-ne l’adaptació a noves normatives.

Un projecte de:

_______________________________________________

Amb l’ajuda de la subvenció pel Clima de l’Ajuntament de Barcelona on també participa la Fundació CIM de la UPC:

_______________________________________________

I a l’ajut La Ciutat Proactiva de la Fundació Bithabitat: