fbpx

L’IVA reduït per als productes menstruals deixa fora les opcions reutilitzables

La mesura del govern espanyol respon a demandes llargament reivindicades però obvia les opcions reutilitzables.

Rezero se suma un any més a la celebració de la Setmana Europea de la Menstruació Sostenible per defensar el dret a menstruar sense tabús, de forma més saludable i sense generar residus.

___

El govern espanyol ha anunciat la rebaixa de l’IVA a productes menstruals. La mesura, que s’havia anunciat que formaria part de l’anomenada llei de l’avortament, ha estat finalment inclosa dins un paquet de mesures fiscals més ampli.

Mesura per pal·liar la pobresa menstrual

D’aquesta manera, compreses, tampons i protectors passaran a gravar-se només amb el 4% d’IVA, el que s’aplica als productes considerats de primera necessitat. L’IVA reduït als productes menstruals mira de pal·liar els efectes de la pobresa menstrual, una manera de referir-se als problemes de dones i altres persones menstruants per accedir a productes d’higiene menstrual. Les primeres quantificacions d’aquest problema a l’Estat espanyol indiquen que 2 de cada 10 dones no els han pogut comprar per motius econòmics en algun moment de la seva vida.

Rezero va dur a terme un estudi pioner en l’àmbit europeu en què quantificava el cost anual associat als productes menstruals. Els resultats obtinguts mostraven una forquilla d’entre els 21 i els 125 €. Si s’extrapola aquesta forquilla al llarg de la vida, signifiquen entre 749 i 4.493 €.

Ni compreses de roba ni calces i copa menstrual

La gran decepció de la mesura anunciada pel govern és que en el seu comunicat no s’esmenten les compreses de roba, ni les calces i la copa menstruals. El redactat diu literalment: “[…] una rebaja del 10% al 4% el IVA de los productos de higiene femenina (compresas, tampones, protegeslips)”.

Si el govern no rectifica a temps, sembla que tant les compreses de roba com a les calces menstruals continuaran venent-se amb un 21% de l’IVA, ja que se’ls considera productes tèxtils i no d’higiene menstrual. Pel que fa a la copa, és indiscutible que és un producte d’higiene “femenina”. De fet, alguns mitjans de comunicació la van esmentar dins la llista dels productes afectats per la mesura. Però el fet que no se la inclogui explícitament en el redactat fa pensar que tampoc podrà beneficiar-se de la rebaixa. Sembla que el govern espanyol s’ha oblidat que existeixen productes d’higiene menstrual que són reutilitzables.

Menys IVA per als productes més tòxics i més generadors de residus

Aquest descuit és difícil de justificar si tenim en compte que els productes als quals no s’aplicarà la rebaixa de l’IVA tenen importants beneficis socials. En primer lloc, tal com apuntava l’estudi de Rezero esmentat, les opcions reutilitzables plantegen en general molts menys riscos per a la salut. A gran part de les compreses i tampons d’un sol ús comercialitzats, s’hi poden trobar substàncies tòxiques que poden suposar una amenaça a la salut de les persones que els utilitzen. La llista és llarga: dioxines i furans, residus de pesticides i herbicides, químics desconeguts de perfums, químics adhesius com methyldibromo glutaronitrile i BPA, ftalats i altres additius petroquímics. Si bé hi ha iniciatives que obliguen les empreses fabricants a especificar la composició dels seus productes menstruals, com a l’estat de Nova York, aquí encara no s’ha legislat al respecte.

Per altra banda, les opcions reutilitzables tenen importants avantatges ambientals en relació als que no ho són. Els productes d’un sol ús tenen seriosos impactes en el medi natural. Això és així tant en el procés de producció com quan esdevenen residus i acaben engruixint les xifres de la fracció rebuig. Sense oblidar que sovint acaben contaminant ecosistemes marins.

Més enllà de l’IVA reduït als productes menstruals

Aplicar l’IVA reduït als productes menstruals és una de les reivindicacions fetes des de la campanya Nou Període de Rezero. Però no és l’única mesura que es pot fer per pal·liar la pobresa menstrual. Hi ha altres iniciatives que, alhora, contribueixen a donar a conèixer els productes reutilitzables i tots els seus avantatges.

En són exemple la distribució gratuïta de lots de productes reutilitzables a instituts de Catalunya, que aquest any s’ampliarà a tots els centres per a les alumnes de 3r d’ESO. A Càritas Garrotxa s’han proposat incorporar les copes menstruals gratuïtes als productes que distribueixen entre les seves usuàries.

Iniciatives com aquesta no són necessàries a Escòcia, on tots els productes menstruals són gratuïts. Per facilitar-ne l’accés, s’ha creat l’app PickupMyPeriod, que té geolocalitzats tots els punts on les persones poden anar a recollir-los. També permet identificar en quins es distribueixen copes menstruals i productes lliures de tòxics.

Setmana Europea de la Menstruació Sostenible

Omissió deliberada o descuit, el que acaba de passar amb la rebaixa de l’IVA dels productes menstruals, demostren que la Setmana Europea de la Menstruació Sostenible és molt necessària. És una iniciativa internacional impulsada per totes les entitats de Zero Waste Europe amb el nom de Menstrual Task Force, entre les quals hi ha Rezero. Aquest any se celebra entre el 17 i el 21 d’octubre.

L’objectiu és reivindicar el dret de viure la menstruació sense tabús, de forma més saludable i sostenible. En aquest sentit, els productes menstruals reutilitzables suposen avantatges en quatre sentits:

  • Afavoreixen més coneixement del propi cos.
  • Acostumen a ser lliures de components tòxics.
  • Permeten reduir la quantitat de residus.
  • Suposen un estalvi econòmic. Es calcula que usar una copa menstrual en lloc de les compreses i tampons d’un sol ús, suposa un estalvi anual d’entre 18 € i 119 €.

Sense oblidar que sovint els productes reutilitzables són més pròxims a un model d’economia local i social que no pas les grans multinacionals que comercialitzen els d’un sol ús.

Al web de la campanya Nou Període, Rezero ofereix eines per sumar-se a la celebració de la Setmana Europea de la Menstruació Sostenible. Hi ha molt a fer: des de signar el manifest a ajudar a ampliar la xarxa de lavabos que faciliten l’ús de la copa menstrual, sense oblidar l’accés a informació rigorosa, que ha de ser la base de qualsevol acció.


Vols actuar? Reivindica l’accés a productes menstruals segurs, justos i circulars

Signa i difon el manifest sagnant

Aquest manifest pretén donar llum a la realitat que hi ha darrere dels productes menstruals d’un sol ús i fer una crida a la Comissió Europea, l’Estat espanyol i els governs de les comunitats autònomes (com Illes Balears i Catalunya), perquè empoderin a la meitat de la seva població, garanteixin el dret a fer una elecció informada, així com l’accés a productes menstruals segurs, justos i circulars.

Signa aquí