fbpx
Societat Residu Zero

La Biblioteca de les Coses de Sant Martí (Barcelona), pionera a Catalunya, marca camí perquè altres barris o municipis també puguin gaudir del préstec d’objectes

Dins el marc de RezeroLab on aportem coneixements i solucions provades, vam engegar fa un any, juntament amb Nusos cooperativa i la Taula Eix Pere IV, el pilot de la Biblioteca de les Coses.

Hem demostrat que és més important l’ús d’un objecte davant de la seva possessió per avançar cap a una societat més feliç i conscient dels recursos del planeta.

Gràcies al servei de préstec que just fa un any que funciona, material elèctric i electrònic, d’oficina, d’oci, etc. són ara assequibles per totes les persones, a través d’uns preus de préstec simbòlics. Per exemple, una màquina netejadora a vapor que costa 240€ al mercat, a la Biblioteca s’ofereix per 4€ la setmana.

14 de gener de 2021

Fa just un any que La Biblioteca de les Coses de Sant Martí, un servei de préstec temporal d’objectes d’ús domèstic per a particulars, va obrir les seves portes dins de les instal·lacions del Casal de barri Ca l’Isidret. Aquest projecte ha estat impulsat per les entitats Rezero i Nusos Cooperativa i per un grup motor de veïnes i veïns i s’ha tirat endavant amb la col·laboració de la plataforma ciutadana Taula Eix Pere IV. La Biblioteca de les Coses recrea casos d’èxit internacional com a resposta col·lectiva als reptes d’ecologia urbana, cohesió social i promoció econòmica dels barris de Provençals de Poblenou, Besos- Maresme i la Verneda i la Pau de Barcelona.

La Biblioteca de les Coses té com a principal finalitat incidir, mitjançant el consum compartit i l’economia col·laborativa, el foment de l’ús d’un servei enlloc de la possessió de béns i pràctiques de reparació, en la millora de l’ús de béns infrautilitzats, allargant la seva vida útil i evitant, per tant, el consum de productes de primera mà.

Així mateix, aquest projecte també cerca facilitar l’accés a diverses tipologies d’articles a persones que, d’altra manera, no s’ho podrien permetre per cost i/o espai, així com esdevenir un punt de trobada per a veïnes i veïns, fent xarxa amb altres entitats i projectes comunitaris del barri i la ciutat.

Tot i la crisis sanitària actual, la Biblioteca de les Coses ha funcionat amb èxit des de la seva posada en marxa (excepte durant els mesos d’estat d’alarma que va romandre tancada). Des de juny fins a l’actualitat la biblioteca funciona amb normalitat però cal demanar cita prèvia per agafar en préstec els objectes.

La biblioteca actualment compta amb un catàleg de més de 120 objectes agrupats en les següents categories: oci i aventura, neteja i llar, bricolatge i jardineria, oficina i salut i cures. Entre els objectes s’hi pot trobar: una màquina de neteja d’alta pressió, diverses màquines de cosir, un robot de cuina, un patinet elèctric, una grapadora industrial, una pistola de silicona calenta i un joc de vuitanta gots reutilitzables amb la imatge de la Biblioteca de les Coses per organitzar festes i esdeveniments residu zero.

El projecte ha tingut una bona acollida i participació de les veïnes i veïns del barri i, actualment, compta amb 81 altes de sòcies i usuàries (distribuïdes en les següents modalitats: 63 bàsiques, 11 amigues i 7 super amigues) i s’han realitzar 52 préstecs d’objectes. Els objectes més populars, amb major rotació són el trepant, la cadira de rodes, la màquina de cosir, la lijadora i el projector.

A partir de la reutilització i la reparació de béns s’aconsegueix reduir la generació de residus (especialment RAEE), l’ús de matèries primeres i les emissions de gasos d’efecte d’hivernacle. Els préstecs efectuats fins al moment han permès la reutilització de 202 kg de materials i una reducció en la generació de residus de 142 kg (en la majoria dels casos, d’aparells elèctrics i electrònics). Hem de pensar que si no hagués estat per l’emergència sanitària que va obligar a tancar l’equipament i el servei de préstec temporalment, la quantitat d’articles reutilitzats hagués estat superior. Aquesta iniciativa i les seves possibles rèpliques presenten un alt potencial per incrementar els nivells actuals de reutilització de materials al nostre territori. Actualment a l’Àrea Metropolitana de Barcelona, s’estima que únicament un 0,3% (144 tones) de materials d’aparells elèctrics i electrònics que són comercialitzats són reutilitzats o preparats per a la reutilització (Font: El potencial de la reutilització a l’Àrea Metropolitana de Barcelona, 2018). A més, tenint en compte únicament els aparells elèctrics i electrònics que s’han agafat en préstec a la Biblioteca de les Coses en aquest temps (petits electrodomèstics i ordinadors) hem aconseguit reduir 210 kg de CO2, equivalent a eliminar 37 cotxes de circulació durant un dia.

A més, a través del servei de préstec d’objectes, la Biblioteca de les Coses posa a la disposició de les persones un catàleg d’eines i objectes de qualitat que, en alguns casos, tenen un elevat preu de compra en el mercat. Gràcies al servei de préstec, aquests recursos són assequibles per totes les persones, a través d’uns preus de préstec simbòlics que van d’1€ a 5€ per setmana. Per exemple, una màquina netejadora a vapor de KÄRCHER que costa 240€ al mercat, a la Biblioteca s’ofereix per 4€ la setmana. Els estalvis econòmics encara són més notables amb les modalitats de sòcies que ofereix la Biblioteca de les coses, que permeten fer-te amiga o súper amiga de la biblioteca amb quotes que donen accés a ofertes en els packs de préstec. Les diferents quotes de sòcia existents es troben en el rang d’entre 0 a 20 euros semestrals, de manera que contribuir socialment al projecte no representa una barrera econòmica.

El projecte ha rebut molt interès per part de diverses entitats. Més d’una desena d’entitats, organitzacions i empreses s’han posat en contacte o visitat la Biblioteca per col·laborar-hi, conèixer el funcionament i poder-lo replicar total o parcialment en altres barris de la ciutat, altres municipis i territoris.