fbpx

La ciutat de Viladecans avança cap a la Certificació Residu Zero

Viladecans, un municipi reconegut per les seves mesures proactives en la prevenció de residus, assoleix una fita important en convertir-se en Ciutat Candidata per la Certificació Residu Zero, de la Mission Zero Academy (MiZA).

L’eix central del Pla Residu Zero de Viladecans se centra en àrees claus com la reducció de plàstics d’un sol ús, la prevenció de les fraccions orgànica i de residus vegetals, la reducció dels residus de paper i cartró i el foment d’iniciatives de reutilització i reparació.

Encarna Garcia, Tinenta d’Alcalde de l’Àrea de Medi Ambient i Sostenibilitat, declara:
“Viladecans és una ciutat que situa la millora de la qualitat de vida de les persones al centre de les seves polítiques i treballa per conservar els hàbitats naturals i la biodiversitat. Sabem que menys plàstic al medi ambient és més salut per a les persones i per la vida dels nostres ecosistemes, per això estem compromesos a reduir els plàstics d’un sol ús.”

Viladecans treballa contínuament per reduir i gestionar els seus residus de la forma més sostenible possible.
A l’any 2022, Viladecans va generar menys residus municipals per càpita que la mitjana de Catalunya. Tot i això, el govern local està compromès amb reduir la quantitat de residus generats per càpita en un 15% abans del 2025, respecte a la generació de l’any 2015.
Per altra banda, espera arribar a una recollida selectiva del 68,1% com a resultat d’un pla multi-fase per implementar un nou sistema de recollida a la ciutat, que combinarà l’ús de contenidors intel·ligents amb sistemes de recollida porta a porta.

El Pla de Prevenció de Residus 2021-2025 d’aquesta ciutat de 66.614 habitants reflexa la seva dedicació i compromís a reduir la generació de residus i l’ús de plàstic. A l’any 2019, a més, Viladecans va emetre una declaració per proclamar-se com a ciutat lliure de plàstic, a partir de la qual ha estat treballant diligentment en l’aplicació de mesures per prevenir els residus plàstics.

Garcia reconeix que la generació de residus és un problema creixent sense una solució clara. Tanmateix, considera que la fita de la certificació pot ser un referent per altres municipis propers. “Si comencem a treballar,” continua, “i altres municipis segueixen aquestes passes, hi haurà més accions per invertir aquesta tendència negativa”.

La progressió de Viladecans fins a esdevenir Ciutat Candidata per la Certificació Residu Zero posa de manifest un compromís notable amb la sostenibilitat mediambiental i la gestió responsable dels residus. A la vegada que el municipi segueix aplicant mesures innovadores, es converteix en un exemple a seguir per municipis de tot el món.

7 de març de 2024