fbpx
Societat Residu Zero

Posa-m’ho fàcil! La compra dins d’una logística de la reutilització

El projecte de PAKA i Rezero per aplicar una logística urbana de la reutilització surt elegit com un dels 5 projectes innovadors subvencionats per l’Ajuntament de Barcelona en la convocatòria d’ajuts «La ciutat proactiva»

La convocatòria d’ajuts «La ciutat proactiva» compta amb 500.000 euros, que ha repartit entre cinc projectes guanyadors que s’adrecen a impactar positivament en la transició energètica i l’emergència climàtica i en la transformació urbana, l’habitatge i la cohesió social

15 de desembre 2022

Cada vegada hi ha més consciència ambiental pel que fa als envasos d’usar i llençar. Així, augmenta el nombre de persones que intenten fer una compra conscient i evitar-los. Moltes vegades es fa des de l’activisme i, per això, en el camí, hi ha persones que desisteixen. Actualment no hi ha suficients incentius ni facilitats.

La societat residu zero que projectem necessita models de negoci que promoguin i facilitin la logística de la reutilització, donant eines i facilitats tant al comerç com a la ciutadania.

Tàpers reutilitzables als mercats

Per això va néixer el projecte LOGIREPAK. L’objectiu del projecte és oferir una logística per als mercats municipals de tota la ciutat per tal de que gaudeixin, de manera senzilla i pràctica, del servei anomenat PAKA. Es tracta d’un servei d’envasos reutilitzables i retornables per alimentació fresca als mercats de Barcelona.

Paka, que ja és present al mercat del Carmel, fa el servei de lloguer, recollida i neteja dels productes. A més, en promou l’ús entre la ciutadania i l’aposta del comerç per aquesta iniciativa. Molts paradistes ja s’han apropat al projecte per ajudar-nos a trobar la solució a un model de consum obsolet. És una manera d’ajudar la ciutadania a avançar cap al residu zero.

Un finançament necessari per millorar i escalar

En aquesta nova fase del projecte, s’estudiarà la manera d’aconseguir el servei més eficient possible. L’objectiu és estalviar recursos per fer-lo viable econòmicament i més sostenible. Així, es treballarà per estalviar en subministres d’aigua i energia en els cicles de neteja. D’aquesta manera, el comerciant trobarà una substitució viable i còmode als envasos d’un sol ús. Alhora, la ciutadania trobarà una alternativa que s’adapta al seu estil de vida.

Aquesta subvenció dona l’oportunitat de conèixer a fons la realitat urbana i comercial de Barcelona. Un cop identificada la millor logística i la manera d’implantar-la, es buscarà una aposta ferma de la ciutat per fer-la extensible a tots els barris.


Article relacionat: Paka: nou servei de tàpers reutilitzables