fbpx

Menstruació: Empoderament i Sostenibilitat (MENSY)

A principis de 2024, Rezero, conjuntament amb set entitats de diferents països europeus, va iniciar un projecte europeu de dos anys “Menstruació: Empoderament i Sostenibilitat” (MENSY).

El projecte MENSY està dissenyat per augmentar la capacitat de les organitzacions associades – que treballen en l’àmbit mediambiental i/o feminista – per treballar amb joves amb l’objectiu de crear un conjunt cohesionat de recursos formatius sobre menstruació i sostenibilitat, incorporant elements que són més eficaços en els programes existents, i ampliat per utilitzar-lo a nivell europeu i més enllà.


La menstruació és un procés natural que es produeix cada mes per (almenys) la meitat de la població mundial durant determinats períodes de la seva vida. I tot i que és tan comú, encara és un tema tabú a la majoria de les parts del món, el que provoca condicions inadequades i manca de suport sistèmic per a les persones que menstruen.


El tabú associat a la menstruació condueix a un fenomen social conegut com a pobresa del període, el que significa que milions de menstruants estan sotmeses a injustícies i desigualtats a causa d’un accés insuficient als productes menstruals, l’educació i les instal·lacions de sanejament.


A més, provoca la manca d’informació adequada i perpetua la manca d’accessibilitat als productes segurs (lliures de tòxics), justos (exempts d’impostos) i circulars (reutilitzables) que necessiten les menstruacions. Avui en dia, la gran majoria dels productes menstruals que es venen al mercat europeu (i globalment) són productes d’un sol ús d’un sol ús: incloses compreses, salvaeslips i tampons.


Aquest tipus de productes tenen impactes ambientals, econòmics, sanitaris i socials des de la producció fins a l’eliminació i més enllà. Tot i que fa dècades que existeixen alternatives millors, com ara productes reutilitzables (per exemple, calces menstruals i copes), així com productes químics tòxics i sense plàstic, hi ha molts obstacles per a l’ús general, com ara la manca de coneixement i accessibilitat.


Mitjançant el projecte MENSY, les organitzacions associades implicaran almenys 160 persones líders juvenils interessades a combinar enfocaments ambientals, econòmics i de justícia de gènere a l’educació menstrual mitjançant la prova pilot del programa de formació “Menstruació: empoderament i sostenibilitat”, així com avaluant-lo abans de la seva finalització.


Esperem que almenys 80 líders juvenils de 8 països europeus es comprometin a realitzar formació per als joves amb qui treballen en un any després de completar el pilot.


A part d’això, el projecte i els seus resultats s’utilitzaran amb finalitats d’incidència a nivell local, regional, nacional, europeu i global. El projecte MENSY augmentarà la consciència sobre la pobresa i l’equitat del període, així com els impactes ambientals, sanitaris i socioeconòmics dels productes menstruals d’un sol ús, juntament amb el màrqueting agressiu i misogin que perpetua l’estigma i els tabús menstruals existents. Combatrem la pobresa menstrual trencant el tabú i potenciant les menstruacions mitjançant un enfocament de justícia de gènere.


Els socis d’aquest projecte són: VOICE (Irlanda) – coordinadors del projecte, Zelena akcija / Friends of the Earth Croatia (Croàcia), REZERO (Espanya), WEN (Regne Unit), Greenzone (Hongria), ZERO (Portugal), WECF (Països Baixos) i ZWLviv (Ucraïna) – partners del projecte.

El projecte és finançat pel programa ERASMUS plus (Programa Erasmus+ Action Type KA220-ADU – Cooperation partnerships in the field of youth) sota el lideratge de Leargas, l’agència nacional irlandesa. Les opinions expressades en aquest projecte i les activitats del projecte són responsabilitat exclusiva de Rezero i els socis del projecte i no reflecteixen necessàriament les opinions de la Unió Europea.

Durada del projecte: 31/12/2023 – 30/12/2025
Valor total del projecte: 400.000,00 EUR

Entitats sòcies