fbpx

Oportunitats de negoci i conscienciació social a favor de la reutilització d’ampolles de vidre

Sant Aniol i Veritas posen a disposició dels seus clients l’ampolla de vidre retornable mitjançant el sistema de dipòsit, devolució i retorn


El projecte reWINE demostra que, amb la reutilització de les ampolles de vi, hi haurien notables estalvis econòmics per als cellers, per als municipis i oportunitats de creació de llocs de treball


Ens trobem en un moment on urgeixen mesures que afavoreixin la mitigació al canvi climàtic. Com a conseqüència i davant d’una societat cada vegada més conscient de la situació, neixen iniciatives empresarials innovadores i claus per avançar de manera eficient i decidida.

Una de les mesures que afavoreixen un canvi de rumb cap a una economia sostenible i circular és afavorir la logística perquè els productes tinguin diversos cicles de vida, és a dir, que es recuperin, es rentin i es tornin a utilitzar pel mateix ús. El que es coneix com a reutilització, la segona gran R dins la jerarquia dels residus.

Ara per ara, la quota d’envàs reutilitzable no ha deixat de disminuir i actualment es troba majoritàriament al canal HORECA (hoteleria, restauració i cafeteries). Les persones consumidores només poden anar a certs bars, restaurants o bodegues molt especialitzades per poder comprar o consumir el vi a granel i/o les begudes com la cervesa o els refrescos en vidre retornable (veure gràfica de l’evolució de la quota d’envasos reutilitzables respecte del total d’envasos comercialitzats a Catalunya, pàgina 13). Per tant, la realitat dista molt de les recomanacions a favor de la reutilització per part de la Unió Europea o entitats que han elaborat estudis o pilots realitzats (com el projecte #reWINE) demostrant la viabilitat ambiental, econòmica i logística de reutilitzar les ampolles.

Tot i així, es presenten diverses oportunitats per canviar el rumb cap a la reutilització. Hi ha sectors empresarials que responen a la demanda amb direcció i proactivitat. Així s’han compromès aquesta setmana Veritas i Sant Aniol -benefactor de Rezero- fent un pas gegant per impulsar el sistema de dipòsit, devolució i retorn de les ampolles de vidre d’aigua Sant Aniol a 22 establiments de Veritas, amb l’objectiu que les ampolles es puguin netejar i tornar a omplir d’aigua.

Estem davant doncs d’un context propici perquè es produeixi una aposta política real cap a la reutilització. I és que cada vegada hi ha més conscienciació i demanda social, per una banda, i més voluntat per part dels sectors empresarials a emprendre mesures que els posicionin. Tan sols ens resta un marc legal que impulsi de manera generalitzada la reutilització i que abraci aquesta creixent voluntat social i empresarial. Enguany tenim l’oportunitat d’impulsar des de tots els sectors . Ho farem si hi ha una voluntat política.