fbpx
Societat Residu Zero

Paka: nou servei de tàpers reutilitzables

La clientela del mercat del Carmel ja pot comprar sense generar residus gràcies als envasos de Paka, que es recullen i es tornen al mateix mercat.

L’empresa que els facilita els higienitza quan els recupera per donar totes les garanties de seguretat alimentària.


El Ramon sempre ha comprat al mercat del Carmel. Li agrada el tracte proper i la compra de proximitat. Des de fa unes setmanes, a més, pot fer la compra sense generar residus, perquè utilitza els envasos reutilitzables de Paka.

Paka, que ha comptat des del principi amb el suport de Rezero, és una iniciativa innovadora en l’àmbit europeu. Si bé n’hi ha d’altres que faciliten l’ús d’envasos reutilitzables en el sector de la restauració, Paka es distingeix perquè neix al servei del sector del comerç de proximitat. Ofereix tres mides de tàper i també bosses de roba de Rebag, un projecte conjunt de La Bolseta i Go Zero Waste.

Paka ofereix tres mides diferents de tàper.

Cost zero per a la clientela

El primer que fa el Ramon quan arriba al mercat, des que és usuari de Paka, és visitar-ne la parada per deixar-hi els envasos buits i agafar-ne de nous. Pot triar entre tres mides i només ha d’ensenyar la seva targeta d’usuari i pagar el dipòsit pertinent, que oscil·la entre els 2 i els 5 euros.

El codi QR de la targeta permet registrar el préstec al seu compte, de manera que en tot moment és té informació del nombre d’envasos prestats a cada persona. Així també es gestiona la devolució dels dipòsits, ja que el servei no té cap cost per a la clientela.

El servei funciona en quatre passos, el primer dels quals és registrar-s’hi.

Facilitats per als comerços i la clientela

Un cop retornats els recipients, Paka s’encarrega de netejar-los. També, quan els torna a deixar en préstec, hi anota la data d’higienització, per garantir als establiments que l’envàs està en les condicions òptimes. Així es dona més tranquil·litat des del punt de vista de la seguretat alimentària. Aquesta acostuma a ser una de les principals preocupacions del sector comerç davant l’ús d’envasos reutilitzables.

Aquest servei, a més, supera també un dels principals inconvenients, de cara a la clientela, dels envasos que no són d’un sol ús: l’anticipació de la compra. En poder agafar l’envàs al mateix mercat, es pot improvisar una compra en passar-hi per davant, sense haver de pujar a casa a agafar el recipient propi. Això sí, cal que la necessitat de la compra sorgeixi dins l’horari d’obertura de la parada, que de moment no cobreix tot l’horari del mercat. I l’envàs s’ha de retornar en els quinze dies següents a la compra.

El servei és operatiu des del juny passat i l’acollida de la clientela del mercat ha estat molt bona. En els primers seixanta dies hàbils del servei, ja s’havien registrat 210 persones usuàries. Ha estat així gràcies a la col·laboració de les parades del mercat, moltes de les quals han estat actives a l’hora d’informar del nou servei.

Suport de Rezero

Rezero ha donat suport a la iniciativa des d’un inici, en especial en la recerca de finançament i aliances. Paka va guanyar la convocatòria d’experiments d’economia circular de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC) per finançar part del pilot. Per la seva part, l’Ajuntament de Barcelona, des de l’Institut de Mercats (IMMB) els ha facilitat l’espai des d’on operar: la parada del mercat del Carmel on en Ramon ha descobert els avantatges dels envasos reutilitzables.

En aquests moments Rezero i Paka, gràcies a la subvenció atorgada per l’Ajuntament de Barcelona en el marc del Pla d’acció per l’emergència climàtica 2030, col·laboren per millorar la traçabilitat del sistema i el tipus d’envàs.

Les dues entitats també treballen juntes en la xarxa europea d’innovació per a la reutilització. El Reuse Vanguard Project connecta iniciatives de diverses ciutats que promouen l’eficiència en l’ús de recursos a través de la reutilització d’envasos.

28 de setembre de 2022