fbpx
Societat Residu Zero

Pere Aragonés anuncia que aquest curs escolar es distribuiran de manera gratuïta productes menstruals reutilitzables com la copa menstrual

El President del Govern català va presentar en el mes de maig en el 1r discurs d’investidura posar fi a la Pobresa menstrual tenint en compte el desplegament d’una educació menstrual i optant per opcions més respectuosos amb el planeta.

Avui dimarts, després de més de 100 dies de govern, ha mantingut la proposta afirmant que “Prioritzaran l’accés a productes reutilitzables com la copa menstrual perquè tenen un impacte positiu en l’economia, la salut i el medi ambient“. D’aquesta manera continuava que “Hi hauria ja en aquest curs la distribució gratuïta de productes sostenibles a centres educatius com d’altres col·lectius de dones amb situació de vulnerabilitat, amb accions formatives i d’assessorament que ampliïn la informació sobre la menstruació”.

Rezero veu molt positiva la mesura que ha anunciat avui el President de la Generalitat perquè és una aposta ferma a favor d’elements reutilitzables en la lluita contra el canvi climàtic i la producció desmesurada de residus. És un exemple excel·lent en pro de l’equitat, la salut, l’economia i el medi ambient.

Barcelona, 28 de setembre 2021

És incontestable que el consum de compreses i tampons comporta un sobrecost a les economies de les persones menstruants que, a més, ja pateixen els efectes de l’escletxa salarial 4. Segons un estudi pioner5 en l’àmbit europeu, impulsat per Zero Waste Europe i realitzat per Rezero, s’estima que el cost anual associat a aquests productes, oscil·la entre els 21 i els 125 €; entre 749 i 4.493 € si extrapolem aquesta forquilla al llarg de la vida.

Els productes d’un sol ús no són l’única solució. De fet, no poden formar part de la solució. Segons l’estudi realitzat per Rezero, les dades de l’impacte ambiental i econòmic de compreses i tampons no reutilitzables són aclaparadores. Aquí en destaquem només quatre:

  1. a Catalunya, el consum anual de 752 milions de productes menstruals d’un sol ús equivalen a 9 tones d’emissions de CO₂ (dada extra: amb aquest CO2 un cotxe ha donat 2 voltes senceres a la Terra);
  2. una persona menstruant al llarg la seva vida fèrtil llença aproximadament 180 kg de compreses i tampons;
  3. Els productes menstruals d’un sol ús i tovalloletes humides es troben entre els 10 productes plàstics d’un sol ús més trobats en el medi marí de la UE, i
  4. es pot considerar que la recollida de productes menstruals d’un sol ús, tovalloletes humides i altres residus sanitaris de la superfície marina costa uns 50.000 € anuals al Govern de les Illes Balears.

A tot això, cal afegir que es desconeixen els efectes que poden tenir, per a la salut de les persones, determinades substàncies detectades en les anàlisis dels components de tampons i compreses d’un sol ús. Tot i que no és l’objecte principal de l’estudi de Rezero, aquest sí que conté informació diversa sobre les substàncies tòxiques que s’han detectat en compreses i tampons d’un sol ús. Substàncies que en pocs casos s’inclouen en l’etiqueta del producte.

Per tot plegat, creiem clau l’ús i foment dels productes reutilitzables. La demanda de les opcions reutilitzables creix dia a dia, sobretot entre la població jove i informada, que, més enllà dels seus beneficis ambientals, hi troba avantatges per al seu dia a dia i per a la seva salut.

Malauradament, però, avui dia encara hi ha molt desconeixement sobre les alternatives als productes d’un sol ús. Aquesta manca d’informació fa que certs sectors mostrin hostilitat quan es denuncia l’impacte ambiental dels productes menstruals i s’advoca per l’ús dels reutilitzables. Per donar a conèixer-les i ajudar a superar aquestes reticències, Rezero ha publicat una guia7 que detalla les diverses alternatives. El cert és que cada vegada hi ha més empreses que produeixen copes menstruals, roba interior absorvent i compreses de roba. També es poden trobar esponges marines comercialitzades amb aquesta finalitat i cada dia més persones menstruants estan aprenent a practicar el sagnat lliure.

Defensar les opcions reutilitzables no vol dir culpabilitzar les persones menstruants que no les utilitzen. No afegeix càrregues ni complicacions a ningú. Al contrari. Defensar les opcions reutilitzables vol dir defensar els drets de les persones menstruants a viure aquest procés natural sense vergonyes, de forma saludable i sense tant impacte en el medi. Aquesta és la base de la iniciativa Nou Període8, impulsada per Rezero dins la campanya europea #EnvironmenstrualWeek9. Així es posa de relleu en les demandes que recull el Manifest sagnant10, que entre altres mesures, reivindica:

  • Programes d’educació menstrual a les escoles.
  • Reducció o eliminació de l’IVA sobre els productes menstruals reutilitzables, com ja ha fet el Regne Unit11.
  • L’obligació legal per als fabricants de productes menstruals d’eliminar els productes químics perillosos i l’ús de toxines.
  • Un etiquetatge clar i que s’ofereixin productes gratuïts a aquelles persones que ho necessiten.
  • Un objectiu europeu de reutilització de productes menstruals

De moment, la comissió pels drets de les Dones i la igualtat de gèneres del Parlament Europeu (FEMM), acaba d’aprovar un informe en què es posiciona a favor de l’ús dels productes menstruals reutilitzables i alhora promou mesures contra la pobresa menstrual. I ara veiem que el govern català ofereixen una mesura directe per donar accés als productes menstruals reutilitzables a les escoles. Felicitem aquesta iniciativa.


1 https://www.idescat.cat/indicadors/?id=anuals&n=10413>

2 https://www.rtve.es/noticias/20210316/pobreza-menstrual-mujeres-elegir-alimentacion-higiene/2082483.html

3 https://www.bbc.com/mundo/noticias-55067118

4 https://web.gencat.cat/ca/actualitat/detall/La-bretxa-salarial-se-situa-en-el-23

5 https://rezero.cat/wp-content/uploads/2020/10/Rezero-Estudi_Impactes.pdf

6 https://www.france24.com/es/programas/ellas-hoy/20210403-ellas-hoy-iniciativa-jovenes-pobreza-menstrual-kenia

7https://rezero.cat/wp-content/uploads/2020/10/Guia-REVISADA-Catalunya.pdf

8www.rezero.cat/campanyes/nouperiode

9https://www.wen.org.uk/environmenstrualweek/

10https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeXKv8rs10-PD6kaHYMrjJ2e4sh7kOBVS0xDyEzw6z7i95ITw/viewform

11https://www.gov.uk/guidance/vat-on-womens-sanitary-products-notice-70118#products-and-rates