fbpx

PP i PSOE pacten per a impedir que els plàstics que consumim diàriament estiguin lliures de tòxics

Debat al Senat de la llei de residus

Nota de premsa

Permeten que empreses com Ecoembes i Ecovidrio segueixin sense responsabilitzar-se dels envasos que acaben en el medi natural

Aquest 8 i 9 de març són dates clau per a la tramitació al Senat de la llei de residus i sòls contaminats per a una economia circular.

Aquesta llei va ser aprovada el passat 23 de desembre en el Congrés per la majoria dels partits progressistes com una llei que volia impulsar un canvi de rumb en la gestió de residus en l’Estat espanyol. No obstant això, fins al dia d’avui ha estat incapaç de complir amb els objectius de prevenció i reciclatge marcats per la Unió Europea.

Entitats ecologistes denuncien que alguns partits estan pactant perquè s’aprovi una llei de residus molt més descafeïnada

Les entitats ecologistes Rezero, Amigos de la Tierra i Surfrider España, segueixen amb preocupació el procés de tràmit de la llei al Senat i consideren alarmants algunes de les esmenes que han estat introduïdes en la ponència de la llei.

Les organitzacions estan especialment preocupades per la reculada que fa la llei en relació a la protecció de la salut humana. L’article 18 de la Llei aprovada en el Congrés incloïa la prohibició de ftalats i bisfenol A en envasos. Aquesta és, sens dubte, una mesura necessària per a protegir la nostra salut d’aquests productes tòxics presents en els envasos d’alimentació. Aquests són reconeguts com a disruptors endocrins que provoquen malalties com a diabetis, malalties tiroidals, reproductives, obesitat, càncer, etc. Compostos químics que, a més, afecten especialment les dones i a la infància.

En aquesta primera fase del procés del Senat, el PP i el mateix PSOE (membre del govern de coalició que va impulsar la proposta en el Congrés) han sumat les seves forces per a eliminar aquesta mesura i, per tant, permetre que aquests compostos continuïn formant part dels envasos d’alimentació que es consumeixen diàriament.

Al seu pas pel Senat la llei també està sofrint un atac frontal al compliment del principi de “Qui Contamina, paga” o dit d’una altra manera la Responsabilitat Ampliada del Productor (RAP). Un principi europeu d’obligat compliment que obliga els productors a assumir la totalitat dels costos de gestió dels seus productes quan es converteixen en residus. És a dir, assumir el cost no sols del reciclatge, sinó també de la neteja de carrers, platges etc. i de les infraestructures necessàries per al tractament d’aquests residus. Uns costos que avui estan sent injustament assumits pels ajuntaments i, per tant, pel conjunt de la ciutadania espanyola.

Les organitzacions assenyalen que el Senat no ha d’incomplir les directrius europees i que és inacceptable que s’introdueixin rebaixes a aquesta responsabilitat. Es podria arribar a eliminar l’obligatorietat d’assumir els costos de la neteja viària o de la neteja de platges.

Per aquestes raons, les entitats signants consideren que aquestes possibles reculades que volen impulsar alguns partits representen una marxa enrere en la gestió preventiva dels residus que ni el planeta, ni l’economia dels ajuntaments ni la salut humana es poden permetre.