fbpx
Societat Residu Zero

Premis Rezero 2022 Catalunya – Les millors iniciatives catalanes en prevenció de residus i consum responsable

Els Premis 2022 Rezero Catalunya donen visibilitat a iniciatives de prevenció de residus i de foment del consum responsable. Una feina, a vegades poc fomentada i valorada, però amb un important impacte, tan social com mediambiental.

Amb els premis, es reconeix el valor d’aquestes iniciatives i es vol reforçar el seu potencial inspirador.

Foto: Marta Amat / Rezero

Amb aquest objectiu, ahir es va celebrar la 4a Edició dels Premis Rezero Catalunya. Es tracta d’uns guardons que posen de manifest el poder transformador de les actuacions de prevenció de residus impulsades a Catalunya. Són alhora un reconeixement i un gest per donar-los visibilitat perquè puguin servir d’inspiració a altres iniciatives.

L’acte d’entrega dels Premis s’emmarcava dins la festa anual de Rezero. És un esdeveniment que permet la trobada dels diversos actors (socials, econòmics i de l’administració pública) que treballen en la prevenció de residus i el consum conscient.

Els lliuraments dels Premis Rezero 2022 Catalunya van anar a càrrec dels membres del Patronat de Rezero: Àlex Goñi (PIMEComerç), Xavier Gabarrell (ICTA-UAB), Víctor Cardador (Urbaser) i Eduard García (Ajuntament de Torrelles de Llobregat).

Categoria de Comerç

Àlex Goñi, president de PIMEComerç va entregar el Premi Rezero 2022 de Catalunya en la categoria de Comerç. Enguany els finalistes s’han escollit en funció de les bones pràctiques residu zero en la venta a domicili. Gisela Pahissa dEl Rebost de Sant Feliu va recollir el premi a la millor iniciativa per utilitzar envasos de la mateixa clientela o envasos de la botiga reutilitzables per enviar a casa de les persones que compren a distància. Pahissa va reivindicar la importància d’educar la ciutadania perquè aprengui a comprar amb criteri.
Vídeo de la iniciativa

Categoria d’Entitat

Xavier Gabarrell, director de l’ICTA UAB, van entregar el Premi Rezero 2022 de Catalunya en la categoria d’Entitat a Antoni Gálvez, President del Gremi Carnissers Xarcuters i Aviram de Barcelona i Comarques, per les diferents accions per fomentar la reutilització d’envasos i per reduir el malbaratament alimentari ens els establiments agremiats. En recollir el premi, Gálvez va voler posar en valor la tasca dels agremiats a l’hora d’influir en els hàbits de consum de la clientela.
Vídeo que exemplifica la iniciativa.

Categoria d’Empresa

Víctor Cardador, director a Catalunya d’Urbaser va entregar el Premi Rezero 2022 de Catalunya a la categoria d’Empresa a Jordi Caparros de Baula, pel desenvolupament de netejadors sòlids, en forma de pastilles de 5 grams, que es dissolen en aigua per proporcionar una neteja senzilla i eficaç sense recórrer a productes tòxics i ampolles d’un sol ús. Caparrós, va remarcar que sovint és el jovent qui més resistència al canvi presenta.


Vídeo de la iniciativa

Categoria Administració

I, per últim, Eduard Garcia, alcalde de Torrelles de Llobregat van entregar el Premi Rezero 2022 de Catalunya a Encarna Garcia de l’Ajuntament de Viladecans pel projecte Viladecans Repara, que neix amb l’objectiu que la deixalleria esdevingui un centre polivalent i multifuncional, un equipament ambiental de la ciutat, on els residus es poden reparar, reutilitzar i regaudir. Encara Garcia va tenir unes paraules de reconeixement per la importància de la col·laboració de la Generalitat de Catalunya i l’AMB en el projecte Viladecans Repara.

Fotografies del lliurament dels Premis Rezero 2022 Catalunya:


Fotos: Marta Amat / Rezero


Llista dels finalistes Premis Rezero 2022 Catalunya:

COMERÇ

  • Linverd, venen a granel. Els usuaris porten el seu propis recipients o bosses i tenen productes en envasos de vidre retornables com aigua, llet, iogurt o cremes de cosmètiques en envàs d’alumini també retornables.
  • El Rebost de Sant Feliu, utilitza envasos de la mateixa clientela o envasos de la botiga reutilitzables per enviar a domicili.
  • A Granel, els envasos que utilitzen per a la neteja ecològica són retornables i d’altres amb embalatge orgànic i sense cap mena de plàstic.

ENTITATS

  • Fundació Migranodearena, pel projecte donalo.org per allargar la vida dels objectes. En faciliten la reparació d’ordinadors i la recirculació a entitats socials i col·lectius vulnerables.
  • Associació Vida Sana, per erradicar a la fira de Biocultura els envasos d’usar i llençar i utilitzar en els seus tastets envasos reutilitzables i coberts d’acer inoxidable.
  • Gremi Carnissers Xarcuters i Aviram de Barcelona i Comarques, per les diferents accions per fomentar la reutilització d’envasos i per reduir el malbaratament alimentari ens els establiments agremiats.

EMPRESA

  • Baula, pel desenvolupament de netejadors sòlids, en forma de pastilles de 5 grams. Es dissolen en aigua per proporcionar una neteja senzilla i eficaç sense recórrer a productes tòxics i ampolles d’un sol ús.
  • iaios, fabriquen jerseis 100% reciclats, reciclables i pensats per durar molts anys. Amb fil reciclat, producció local i disseny circular.
  • Pana, que proposa un servei integral de bolquers de tela a través de les llars d’infants. Els nadons subscrits fan servir bolquers de tela durant el dia d’escola.

ADMINISTRACIÓ PÚBLICA