fbpx
Societat Residu Zero

Premis Rezero 2023 Catalunya – Les millors iniciatives catalanes en prevenció de residus i consum responsable

Els Premis Rezero 2023 Catalunya han estat per a la botiga Granel Lleida; el Mercat Social de Vic Ressò; l’empresa de cafeteres Iberital i l’Ajuntament del Prat.

Aquest any, a més de les quatre categories habituals, que són comerç, entitat, empresa i administració, s’ha lliurat el premi especial al Departament d’Igualtat i Feminismes de la Generalitat de Catalunya pel desenvolupament del Pla integral d’equitat menstrual i climateri.


La 5a edició dels Premis Rezero Catalunya es va celebrar ahir a Palo Alto (Barcelona). Es tracta d’uns guardons que posen de manifest el poder transformador de les actuacions de prevenció de residus impulsades a Catalunya. Són alhora un reconeixement i un gest per donar-los visibilitat perquè puguin servir d’inspiració a altres iniciatives.

Enguany, l’acte d’entrega dels Premis s’emmarcava dins el Festival Residu Zero, organitzat per Rezero el 26 i 27 d’octubre. És un esdeveniment per pensar i debatre com accelerar la transició cap a una societat sense residus.

L’acte i els premis


L’acte de lliurament es va celebrar al jardí de Palo Alto ahir a la tarda, amb la presència d’Isaac Peraire, director de l’Agència de Residus de Catalunya, de Rosa García, directora general de Rezero i dels membres del Patronat de la fundació.

Categoria de comerç

Aquest any el premi de la categoria de comerç ha volgut destacar la important tasca de sensibilització en la prevenció de residus que fan molts comerços. Van lliurar els premis Àlex Goñi, president de PIMEComerç i Xavier Gabarell director de l’ICTA-UAB (l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals) i catedràtic del Departament d’Enginyera Química, Biològica i Ambiental de la UAB.

El premi va recaure en la botiga Granel Lleida, i el va recollir la seva propietària, l’Ana Jiménez Torruella. El jurat reconeixia així la tasca de conscienciació que en aquest establiment es fa a peu de taulell i amb les xarxes socials, així com la incentivació dels envasos retornables amb descomptes per l’ús d’envasos propis.

Categoria d’entitat

Maria Suau de la Fundació Deixalles i Ramon Minoves president de la Federació d’Ecologistes de Catalunya, van lliurar el premi de la categoria entitat.
En aquest cas, va recaure en les cinc entitats impulsores del Mercat Social de Reutilització Ressò. Es tracta de l’Associació Tapís, la Fundació Areté, l’Associació Ashes, la Fundació Trueta i la cooperativa La fera Ferotge. Són entitats compromeses amb l’economia social de Vic que treballen per ajudar a la inserció sociolaboral de persones de col·lectius vulnerables.
Ressò, que aposta pel consum sostenible, l’economia circular i la conscienciació mediambiental, és una botiga temporal de Vic on es poden trobar productes de segona mà i restaurats. Ja se n’han celebrat dues edicions i ara el projecte busca estabilitzar-se amb un local propi. Van recollir el premi la Trini Molist, de l’associació Tapís i Jordi Codina, de la fundació Areté.

Categoria d’empresa

Jordi Martínez, director de l’Oficina Tècnica d’Urbaser a Catalunya i Balears i l’Elisabet Roca, directora d’UPC Sostenible, van lliurar el premi de la categoria d’empresa a Clàudia Rieradevall Ventosa i Maria Inés Rodríguez Venegas, de l’empresa Iberital, pel seu projecte de cafeteres circulars Anew. Es tracta de cafeteres fabricades a partir de peces recuperades de màquines de la mateixa empresa, quan es retiren dels establiments de restauració.

Categoria d’administració

Isaac Peraire, director de l’Agència de Residus de Catalunya, va entregar el Premi Rezero 2023 de Catalunya en la categoria d’administració a l’Ajuntament del Prat pel seu projecte La Botiga.
La Botiga és un projecte de garantia alimentària, apoderament comunitari i sostenibilitat, que sorgeix davant les situacions d’inseguretat alimentària que pateixen els col·lectius més empobrits de la comunitat.
A l’establiment s’hi troben productes provinents preferentment del reaprofitament alimentari i el mercat local, on prevalen els productes ecològics, de temporada i proximitat. A més de contribuir a evitar malbaratament alimentari, La Botiga també prioritza l’oferta a granel i facilita així la compra sense generació de residus provinents d’envasos d’un sol ús. Van recollir el guardó Carmelo Declara, regidor d’Acció Social de l’Ajuntament del Prat i Maria Sais, coordinadora de La Botiga.

Reconeixement especial


Enguany Rezero va concedir un cinquè premi, fora de categoria, per fer un reconeixement especial a la tasca feta pel Departament d’Igualtat i Feminismes de la Generalitat de Catalunya amb el desenvolupament del Pla integral d’equitat menstrual i climateri. El premi fa valdre la transversalitat del Pla, que aplica criteris de salut, residus, educació i feminismes, i fomenta l’ús de productes menstruals reutilitzables.
Montserrat Pineda Lorenzo, secretària de Feminismes del Departament d’Igualtat i Feminismes de la Generalitat de Catalunya, va recollir el guardó de mans de Rosa García, directora general de Rezero.

Premis maridats amb còctels

Com és habitual en els actes de lliurament dels Premis Rezero, en acabar els parlaments es va servir un piscolabis preparat per la Teca de la Montse. Aquest any, a més, el cocteler Damià Mulà va ser dalt l’escenari per presentar un còctel creat específicament per a cadascuna de les iniciatives finalistes.

En aquesta edició, es va estrenar un nou format de l’objecte que simbolitza els premis. Es tracta d’una peça creada per a l’ocasió per la ceramista Montse Artés, conjuntament amb l’Albert Pérez, dissenyador de tota la imatge del Festival.

Llista dels finalistes Premis Rezero 2023 Catalunya

COMERÇ

  1. Granel Lleida. Granel Lleida no es conforma a facilitar la compra sense residus. També, a peu de taulell, fan una intensa tasca de promoció de l’ús dels envasos reutilitzables entre la seva clientela.
    2.Activa’t Eco. Activa’t Eco és una botiga d’Esparraguera dedicada a la venda a granel de productes ecològics i sostenibles de neteja de la llar. Per promoure l’ús d’envasos reutilitzables entre la ciutadania, fan publicacions a les seves xarxes socials (Instagram I Facebook) I també col·laboren amb la premsa local.
  2. Biopompas Amposta. Establiment de venda a granel de productes de neteja i higiene. Més enllà de facilitar la prevenció dels residus associats als envasos d’un sol ús, Biopompas Amposta manifesta un fort compromís amb la sostenibilitat en tota la seva activitat.

ENTITATS

  1. Mercat Social de Reutilització Ressò. RESSÒ és una botiga temporal de Vic on es poden trobar productes de segona mà i restaurats. Allargar la usabilitat i donar una segona vida als objectes és el propòsit de Ressò, que aposta pel consum sostenible, l’economia circular i la conscienciació mediambiental.
    El mercat és una iniciativa que neix de l’Associació Tapís, la Fundació Areté, l’Associació Ashes, la Fundació Trueta i la cooperativa La fera Ferotge.
  2. CAPS. El Centre d’Anàlisi i Programes Sanitaris (CAPS) és una associació cientificomèdica sense ànim de lucre. Amb la seva trajectòria, de més de 40 anys, han contribuït a posar sobre la taula la necessitat d’eliminar la presència de tòxics en productes de consum i també ha fet aportacions en la difusió de bones pràctiques en prevenció de residus.
    3.Fundació Rubricatus. El projecte Recosir, de la Fundació Rubricatus, parteix de la recuperació de residus tèxtils, que són convertits en productes d’ús continuat, com ara bosses i portaentrepans. Tot el procés, des de la selecció dels teixits i la retirada d’elements com botons i cremalleres fins a la confecció final, es fa al seu taller, on treballen persones amb diversitat intel·lectual.

EMPRESA

  1. Iberital. És una empresa ubicada Sant Feliu de Llobregat dedicada, des del 1975, a la fabricació de màquines de cafè. El 2022 Iberital fa un pas més cap a la sostenibilitat del seu model de negoci amb les màquines Anew, cafeteres fetes de peces recuperades de màquines Iberital en desús, per això la presenten com la primera cafetera d’economia circular.
    2 Talkualfoods. Empresa de Bellpuig que distribueix a domicili caixes de fruites i verdures que, per les seves mides, formes o colors, han estat descartades per als circuïts comercials. Amb la seva oferta, Talkualfoods contribueix a reduir el malbaratament alimentari que es produeix al camp mateix, el que s’anomena «pèrdues».
    3.Ioio. Marca barcelonina de cosmètica que distribueix els seus productes en envasos reutilitzables de vidre. Quan es compra un producte Ioio, es paga un dipòsit per l’envàs. Un cop acabat, es pot tornar a la botiga i recuperar el dipòsit o comprar un nou producte sense pagar l’envàs.

ADMINISTRACIÓ PÚBLICA

  1. Ajuntament de Mataró. Reimagine Textile és el programa d’innovació empresarial dirigit al sector del tèxtil del Maresme impulsat per l’Ajuntament de Mataró, el Tecnocampus i Eurecat. Reimagine Textile Aposta per una renovació del sector tèxtil que tingui la sostenibilitat en la seva base. Reimagine Textil ha promogut la creació de teixits intel·ligents i sostenibles, el desenvolupament d’ecodissenys i la transformació de materials de rebuig per donar-los una nova vida en el món de la moda.
  2. Institut Municipal de Persones amb Discapacitat de l’Ajuntament de Barcelona. El Servei del Banc del Moviment, Xarxa Solidària de Productes de Suport de Barcelona, és un servei municipal que gestiona el préstec de productes de suport per a la mobilitat com ara: crosses, cadires de rodes, llits articulats o caminadors per a persones amb dificultats de moviment.
  3. Ajuntament del Prat del Llobregat. La Botiga és un projecte de garantia alimentària, apoderament comunitari i sostenibilitat, que sorgeix davant les situacions d’inseguretat alimentària que pateixen els col·lectius més empobrits de la comunitat. S’hi troben productes provinents preferentment del reaprofitament alimentari i el mercat local, on prevaldran els productes ecològics, de temporada i proximitat.

Fotografies: Marta Amat / Rezero

27 d’octubre de 2023