fbpx

Premis Rezero Balears 2021

2º EDICIÓ PREMIS REZERO BALEARS

Els Premis Rezero Balears volen posar de manifest el poder transformador de les actuacions de prevenció de residus impulsades a Balears a l’hora que puguin servir d’inspiració per a altres iniciatives.

L’acte d’entrega dels Premis de la 2a edició, emmarcada en la celebració dels 15 anys de Rezero, es va celebrar al Col.legi Oficial d’Arquitectes de les Illes Balears i es va poder seguir també en streaming. Va comptar amb l’assistència del Conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir, així com d’altres personalitats del món empresarial, social i econòmic de les Illes.

Amb els Premis Rezero volem reforçar les iniciatives que avancen cap al Residu Zero distingint 4 categories: administració, comerç, entitat i empresa. La producció local i ecològica d’aliments, l’eliminació dels productes d’un sol ús, la venda a granel , la distribució en envàs retornable, la reparació o el reaprofitament són estratègies circulars que posen en valor els productes, els materials i els recursos per mantenir-los dins l’economia durant el màxim temps possible, reduint la generació de residus i l’impacte de l’extracció de noves matèries. Unes estratègies que en el moment actual, ple d’incerteses, inspiren noves oportunitats, estalvien recursos i poden generar una gran diversitat de llocs de feina.

En l’edició d’enguany el jurat encarregat d’escollir les propostes guanyadores ha estat constituït per : Sandra Espera, membre de la Fundació Marilles; Ferran Rosa, Dir. de l’Institut Balears d’Energia; Lluis Amengual, perdiodista mediambiental; Salud Deudero, Oceanògrafa; Jordi Mora, President de PIMEM; Daisee Aguilera, Alianza Residuo Cero.


Finalistes 2021

Categoria Empresa

Industrias Argui

PREMI

Indústrias Argui, SA ha incorporat, des de fa dècades, la sostenibilitat dins la seva estratègia. Es dediquen a la fabricació de productes químics de neteja. És la única indústria química balear amb el prestigiós distintiu europeu Ecolabel per a una gamma pròpia de productes ecològics i un dels pioners a nivell europeu en detergents ultra concentrats ecològics. Han estat reconeguts pel Ministeri d’Indústria com a PIME INNOVADORA i compten amb la UNE 166 002 en R+D+i.

La seva aposta no es limita al desenvolupament de productes ecològics, produits localment, sinó també en el compromís de recuperació d’envasos plàstics que generen, superant el 80% de recuperació d’envasos.

Bodegues Oliver

Bodegues Oliver és una petita bodega familiar situada al centre de Binissalem, amb una important tradició vinatera. És un dels cellers més antics de l’illa. Vinaters des de l’any 1937, ofereix vins de qualitat embotellats i a granel, realitzant la venda directa del celler al client.

A la bodega es renten cada 15 dies unes 8.000 botelles que, una vegada plenes es distribueixen a bars restaurants, hotels… on també es recullen els envasos buits per tornar a rentar i embotellar. D’aquesta manera es pot reciclar el 100% del vidre.

En aquesta aposta per la sostenibilitat, han adaptat la rentadora per reduir la quantitat d’aigua utilitzada en cada rentat. A més,s’aprofita el 75% de l’aigua del darrer aclarit per netejar diferents espais de la bodega, les caixes de plàstic buides, i per renovar el bany de la rentadora.

Garden Hotels

Garden Hotels és una empresa familiar mallorquina que fa de la gestió hotelera la seva principal activitat. El primer hotel va néixer el 1986 a Alcúdia. Actualment compta amb un total d’11 hotels i dóna feina a més de 600 persones.

Garden s’ha diferenciat per una clara aposta pel producte local i l’economia circular.

Garden Not Common és el programa que posa cara a tota la trajectòria en matèria de sostenibilitat.

El primer pas va ser convertir-se en la primera cadena hotelera a portar a la pràctica el compostatge. Convertir els residus orgànics generats als establiments en compost ecològic i, d’aquesta manera, tancar el cercle de l’economia circular produint fertilitzant alhora que fomentant l’agricultura ecològica a les Illes Balears.

Categoria Comerç

Peluquería Move

PREMI

Aquesta perruqueria ubicada a Palma ha posat en marxa el sistema 4R: Reinventar, Reciclar, Reutilitzar, Reduir.

Per això utilitzen marques ecològiques, productes Km 0 i sostenibles. 

En un sector dominat per grans marques multinacionals, MOVE està impulsant un consum responsable també amb la venda a granel de productes de bellesa (xampú, gel, crema hidratant i acondicionador de cabell) fent ús d’envàs reutilitzable, en un sector on dominen les grans marques multinacionals.

Sa Mesura

Sa Mesura és una botiga ubicada a Manacor, una de les primeres apostes per la venda a granel al municipi.

L’essència de Sa Mesura és el retrobament amb la botiga de temps enrere:aquí hi trobaràs productes d’alimentació ecològics, d’higiene, detergents i també de Km 0 a granel. Amb el propòsit de reduir al màxim els residus implicats en la compra a Sa Mesura han potenciat la utilització d’envasos reutilitzables, on els clients poden fer la compra amb els seus envasos propis. Aquest comerç, que ara fa 6 anys va apostar per un nou model, ha vist créixer la seva demanda col·laborant per un Manacor més sostenible. Sempre amb un tracte humà i proper amb el client. 

Punt Zero

Botiga especialitzada en producte sostenible, ecològic i a granel ubicada a Ciutadella. Promou un consum responsable partint de la necessitat personal de la fundadora de reduir plàstic. La botiga es un espai senzill que ha començat des de zero, reciclant inclús els mobles que deixaven els hotels.

Cobreix una àmplia gamma de productes, alimentació, productes de neteja biodegradables i tot a granel. Promou també la costum de que siguin els clients els que porten els seus envasos per reomplir-los.

Categoria Entitat

Laboratori d’Abastiment Cooperatiu -Terranostra-

PREMI

Terranostra és el primer supermercat cooperatiu de Mallorca, on es poden trobar majoritàriament productes agroecològics, locals, elaborats amb principis d’equitat i sostenibilitat, i a un preu assequible, gràcies a la tasca compartida entre totes les sòcies. Terranostra és l’espai d’acció col·lectiva de la cooperativa Laboratori d’Abastiment Cooperatiu fundada el maig de 2020 per un grup de persones interessades en facilitar un nou model de comercialització i consum de productes principalment de proximitat, ecològics i de comerç just. Entre els objectius es troba l’enfortiment del mercat social i l, economia solidària, garantint un preus, qualitat i condicions justes per a totes les parts implicades.

Mestral Menorca

Mestral fa més de 28 anys que treballa com a projecte impulsor d’economia social i solidària a Menorca.

Aquest projecte, promogut per Càritas Menorca, centra el seu objectiu principal en la inserció sociolaboral de persones en situació d’atur o risc d’exclusió, mitjançant activitats de reutilització i reciclatge de residus, i a través dels seus tallers prelaborals. Gràcies a l’aportació ciutadana del material de recollida selectiva, aquestes persones aprenen un ofici, obtenen ingressos i es reintrodueixen en el mercat laboral ordinari.

Mestral té en marxa tallers de fusteria, agricultura ecològica i reparació. Apart, compta amb una xarxa de 6 botigues de venda de 2a mà que alhora són un aparador per a la conscienciació social i ecològica.

Del gairebé 2Tn de residus (entre tèxtil, RAEE, voluminosos i altres) recollits el 2020,  prop d’un 24% va ser reutilitzat i d’un 72% reciclat.

Cleanwave

El moviment Cleanwave és una de les 3 iniciatives impulsades desde la Fundació Cleanwave, nascuda al 2017 amb l’objectiu de crear consciència sobre la contaminació plàstica i proporcionar alternatives reals per reduir el consum d’ampolles de plàstic d’un sol ús.

Per aconseguir aquest objectiu, està impulsant la creació d’una xarxa de punts de d’aigua per omplir i fonts públiques, en col·laboració amb entitats privades, públiques i ajuntaments, per tal de facilitar l’accés gratuït a aigua potable als ciutadans i visitants, els quals poden omplir les seves ampolles reutilitzables evitant el consum d’ampolles de plàstic d’un sol ús. Actualment hi ha més de 150 punts de farciment i més de 30 fonts públiques d’aigua instal·lades a Mallorca i Eivissa, tots aquests punts i fonts són localitzables a través de la seva App gratuïta.

L’impacte aconseguit a través d’aquestes accions, calculat base al consum acumulat d’aigua de les fonts públiques instal·lades i el consum d’aigua als esdeveniments en què ha participat, es de més de 1,6 milions d’ampolles de plàstic d’un sol ús (de 0,5 litres) evitades.

Categoria Administració

Ajuntament de Manacor

PREMI

Aquest 2021 ha estat l’any en què l’Ajuntament de Manacor ha encaminat el municipi de forma decidida cap a la prevenció en la generació de residus. El Ple de l’Ajuntament ha aprovat el Pla local de Prevenció de Residus de Manacor, que marca el camí a seguir des d’ara fins l’any 2025 per reduir els residus municipals. El Pla inclou deu mesures concretes per dur a terme, destacant la prevenció del malbaratament alimentari, el compostatge i, molt especialment amb la reducció d’envasos d’un sol ús. En aquest sentit està impulsant el reconeixement dels comerços que aposten pel consum responsable, local i sense residus. Així, Manacor ha esdevingut el primer municipi de les Illes Balears amb la certificació Comerç Verd.

Institut de Desenvolupament Industrial (IDI)

L’IDI és un ens instrumental de la Conselleria de Transició Energètica i Sectors Productius del Govern de les Illes Balears. L’IDI com a Agència de Desenvolupament Regional (ADR) té com a objectiu impulsar el desenvolupament de l’activitat econòmica i empresarial a les Illes Balears, amb criteris de competitivitat, sostenibilitat, reequilibri territorial i sectorial.

El projecte LOOP té el disseny i la circularitat com a element estratègic en la millora competitiva de les empreses. En aquest sentit el projecte està impulsant la utilització de materials de proximitat o la reutilització i transformació de residus en la producció de nous productes i serveis. La innovació basada en materials permet el desenvolupament de noves indústries, la recerca de solucions més sostenibles i la implementació de processos de disseny més creatius.

Menorca Reserva de la Biosfera

Creada l’any 2008, és una organització especialitzada sense personalitat jurídica pròpia, però amb autonomia administrativa i econòmica, depenent del Consell Insular de Menorca. 

Les seves principals funcions són les de gestionar i realitzar accions per poder assumir els objectius continguts en la declaració de Menorca com a reserva de biosfera pel programa MAB de la UNESCO i en el Pla d’Acció de la Reserva de Biosfera, en els àmbits de gestió sostenible, educació, conservació i desenvolupament de la regió. 

L’activitat es fomenta en 5 pilars: Mediambient, benestar social, turisme, cultura i economia.