fbpx

PremisRezero 2020 (1a Edició Balears)

1º EDICIÓ PREMIS REZERO BALEARS

Iniciatives que avancen cap al residu zero a Balears 

Ja és aquí la 1ª Edició dels Premis Rezero Balears, punt de partida de la celebració anual d’uns guardons, que alineats amb la iniciativa que impulsa Rezero a Catalunya des del 2018, posa de rellevància la viabilitat i el poder transformador de les actuacions de prevenció de residus impulsades a Balears.

Volem destacar les estratègies circulars que posen en valor els productes, els materials i els recursos per mantenir-los dins l’economia durant el màxim de temps possible, reduint la generació de residus i l’impacte de l’extracció de noves matèries.  Des de l’ecodisseny, la producció local i ecològica, la reparació, la reutilització, el reciclatge, la gestió preventiva dels residus o qualsevol altra activitat que permeti avançar cap a un model econòmic circular basat en el residu zero.  

Als Premis Rezero reconeixem 4 categories:  Empreses, Entitats, Comerços i Administracions. Aquestes categories posen de rellevància com d’importants són aquests sectors per exemplificar accions cap a la prevenció de residus.

Dins l’edició 2020 hem comptat amb el següent jurat:

Antoni Aguiló, Vicerector de Campus, Cooperació i Universitat Saludable (UIB)

Eugènia Cusí, Presidenta PIMEM Restauració

Margalida Ramis, portaveu GOB Mallorca

Xavier Pastor, Oceanògraf

Sandra Espeja, Fundació Marilles

Xavi Camps, Mercat Social Menorca


Finalistes 2020

Categoria Empresa

Calzados Bestard

PREMI

Una empresa familiar especialitzada en calçat tècnic de muntanya. Va néixer el 1940 a Lloseta, quan a Mallorca encara hi havia uns 200 tallers de fabricació de calçat. Amb el temps, l’activitat del calçat s’ha anat perdent, però Bestard es manté gràcies al prestigi de marca, qualitat del producte i congruència en la seva producció. Actualment dóna feina a unes 35 persones. El 75% de la seva facturació és nacional i el 25% restant internacional.

Coneix la iniciativa

Begudes Puig

A la Mallorca de mitjans de segle XX cada poble comptava amb el seu xifoner. Begudes Puig és un dels darrers que avui dia manté la seva producció. Creada el 1927, va començar omplint xifons i repartint a domicili pel seu poble. Avui, la quarta generació d’aquesta empresa familiar que dóna feina a unes 11 persones, segueix amb la tradició produint refresc en envàs de vidre retornable i distribuint per tota l’illa.

Lluriach SRM

Cinc generacions elaborant llet i formatges a Menorca, a les finques de Binisarraiet i Lluriach Nou, a Es Mercadal. Una feina totalment artesana que coneixen bé en Joan i na Catalina. Enguany ha sortit al mercat un nou producte de les finques, un iogurt artesà en envàs de vidre retornable que ja s’està distribuint per botigues de l’illa.

Categoria Comerç

Es Calaix

PREMI

Projecte de reutilització creativa de roba, nascut el 2011 a Manacor (Mallorca). El Calaix Sostenible, és una iniciativa d’alquímia tèxtil, un projecte de fabricació artesana de roba en base a retalls de producció i residus tèxtils, fent upcycling i amb la filosofia reutilitzar al màxim qualsevol element

Coneix la iniciativa

Granelia

Botiga de productes d’alimentació a granel, fa tres anys que varen començar. També té oferta de productes d’higiene personal i de neteja de la llar a granel i ecològics. No té res envasat en plàstic i tenen alguns productes d’artesania.

Biosmell

Botiga de productes de neteja de la llar i d’higiene, així com cosmètica natural a granel. També té una àmplia oferta de productes per un estil de vida sense residus: paper higiènic reciclat, copes menstruals reutilitzables, cosmètica natural en envasos de vidre, xampús sòlids, etc.

Categoria Entitat

Fundació Deixalles

PREMI

La Fundació Deixalles és una entitat que treballa per la integració i formació sociolaboral de persones en situació d’exclusió social. S’inicia a Mallorca el 1986 i no va ser fins al 2003 que s’obrí una delegació a Eivissa. Actualment l’illa pitiüsa compta amb uns 24 treballadors contractats. A Deixalles, els residus són l’eina principal de feina. La reutilització de roba, mobles i electrodomèstics que, una vegada reparats es posen a la venda, fan que la seva activitat tengui un gran impacte, no només pels principis d’economia social i solidària, sinó també per l’impacte mediambiental.

Coneix la iniciativa

Amics de la Terra

Amics de la Terra és una associació ecologista amb la missió de fomentar un canvi local i global cap a una societat respectuosa amb el medi ambient, justa i solidària. Formen part d’Amics de la Terra Europa, Amics de la Terra Internacional i Amics de la Terra Espanya, amb més d’1 milió de socis i sòcies en més de 75 països arreu del món. Amics de la Terra Balears va ser fundada en 1989, i compta actualment amb un grup local a Mallorca i un altre a Eivissa, amb alguns cenentars de socis de les illes.

Ecofeixes

L’objectiu d’Ecofeixes és el de ser una eina per les pageses i pagesos ecològics d’Eivissa per poder comercialitzar i donar la confiança al consumidor de què el producte que es ven és realment fet a l’illa. Es va crear el 22 de maig de 2013. En aquests moments compta amb 14 socis amb una visió compartida, recuperar les terres de conreu i vendre varietat de producte 100% ecològic produït a Eivissa.

Categoria Administració

Ajuntament d’Esporles

PREMI

Aquest municipi mallorquí, ubicat a la Tramontana, és el més veterà de l’estat en implantar el pagament per generació, iniciat l’any 2009, amb les bosses vermelles per al rebuig. Es també un dels més veterans en implantar el sistema de recollida selectiva porta a porta.

Coneix la iniciativa

Ajuntament de Puigpunyent

El municipi treballa des de fa més de deu anys per impulsar el compostatge domèstic, aplicant un 30% de descompte sobre la tafira de fems als veinats que ho posen en pràctica.

Ajuntament de Sant Lluis

Aquest municipi de Menorca ha treballat fent campanya de prevenció de residus a les festes i en la prohibició de lliurar tassons de plàstic als bars