fbpx
Societat Residu Zero

Primera biblioteca de les coses en un institut

El Domènech i Montaner de Canet de Mar ha inaugurat un espai de préstec d’objectes obert a tota la comunitat educativa.

El projecte ha comptat amb el suport tècnic de Nusos i Rezero, en el marc d’un ApS impulsat pel Consorci per al Tractament de Residus Sòlids Urbans del Maresme.


L’alumnat de la classe de Passarel·les de l’Institut Domènech i Montaner de Canet de Mar ha treballat de valent perquè el seu centre tingui, a partir del curs vinent, una biblioteca de les coses. El catàleg el conformen, principalment, objectes donats per famílies i professorat i s’hi pot trobar des d’una fondue a una caixa per transportar gats. Ara mateix, el catàleg ja té més de quaranta elements i continua creixent. La inauguració s’ha fet aquesta setmana perquè el curs que ve l’alumnat que ha fet realitat la idea ja no serà al centre.

Acompanyament de Nusos i Rezero

L’institut ha comptat amb el suport tècnic de Nusos i Rezero. Per una banda, se’ls han facilitat els documents necessaris per tirar endavant la biblioteca de les coses. Per exemple, models de fitxes d’usuària i de donacions i una pauta per elaborar el protocol de funcionament. Per una altra banda, s’han fet sessions amb l’alumnat per treballar aspectes específics, segons les seves necessitats. Així mateix, s’han resolt de forma telemàtica els dubtes que han anat sorgint durant tot el procés.

Un dels passos per arribar fins aquí ha estat fer una enquesta a tota la comunitat educativa i analitzar-ne els resultats. S’hi preguntaven aspectes com els objectes més desitjats i els horaris d’obertura preferits.

Altres instituts també hi estan treballant

El Domènech i Montaner no és l’únic centre educatiu que tindrà la seva biblioteca de les coses. L’Euclides de Pineda de Mar i el Jaume Almera de Vilassar de Dalt també hi estan treballant. En els tres casos s’ha fet en el marc de l’ApS Economia circular i reducció de residus, ofert pel Consorci per al Tractament de Residus Sòlids Urbans del Maresme. El servei de creació de biblioteques associat a aquest ApS ha rebut finançament de l’Agència de Residus de Catalunya.

Si vols més informació del servei d’acompanyament de Nusos i Rezero per a la creació de biblioteques de les coses:

1 de juny de 2023