fbpx
Societat Residu Zero

Rànquing de supermercats europeus en la lluita contra el plàstic d’un sol ús

Un informe de Changing Markets i Break Free From Plastic detecta la falta de mesures i acció de supermercats i cadenes europees en la lluita contra els envasos d’un sol ús de plàstic.

Hi ha supermercats i gremis que sí que volen fer la transició i estan desenvolupant polítiques per reduir l’ús de plàstic.

25/05/2022

El rànquing de supermercats

La fundació Changing Markets i el moviment internacional Break Free From Plastic presenten el primer rànquing europeu d’alguns supermercats respecte als seus compromisos davant la crisi del plàstic i acusen les grans cadenes de falta d’acció i de transparència.

Analitzats més de 70 supermercats de 13 països diferents, la puntuació mitjana d’aquests és de 13.1 punts sobre 100, però en el cas de les marques espanyoles no arriben ni a deu punts.

A España s’han analitzat sis supermercats: Alcampo (16), Aldi (15), Lidl (13), El Corte Inglés (7), Mercadona (0,7) i Carrefour (0), que tenen una puntuació baixa en conceptes com a transparència, compromisos quantificables i suport a mesures obligatòries.


El Protocol per a la Reutilització

Primers supermercats i gremis en incorporar mesures de reutilització.

Per altra banda, a nivell de Catalunya, Ametller Origen, La Sirena, Veritas, Condis, Sorli, Grup Llobet, Gremi de Carnissers i Xarcuters de Barcelona i Província, Gremi de Peixaters de Catalunya, el Mercat de Salt Gremi de Carn de Barcelona han estat els primers que s’han compromès, mitjançant el Protocol per a la Reutilització, a reduir els envasos de plàstic d’usar i llençar i facilitar als clients que reomplin els seus propis envasos de productes disposats a granel com la carn, el peix, els llegums, els ous, els sucs o altres aliments.

L’acord dona resposta, per primer cop, a les persones que fa anys demanen poder comprar sense endur-se envasos de plàstic d’un sol ús a casa i que moltes vegades s’han trobat impotents en trobar-se amb la negativa per part d’alguns establiments.

La importància de treballar de manera conjunta en la lluita contra el plàstic d’un sol ús.

Segons Rosa García, directora general de Rezero, «L’acord és un exemple de la importància de treballar de manera conjunta i decidida perquè tots els sectors disposin d’eines per tal d’erradicar el problema dels residus. Nosaltres creiem que la gran distribució i els gremis tenen una veu important per acompanyar una part de la població cada vegada més gran i més conscienciada a reduir la seva petjada».

Aquest Protocol per la Reutilització, que significa un pas rellevant en la lluita contra el plàstic d’un sol ús, s’ha aconseguit gràcies al treball liderat per Rezero que, amb el finançament de l’Agència de Residus, també ha aconseguit un gran consens per part de totes les direccions generals de la Generalitat de Catalunya implicades: l’Agència de Residus de Catalunya, l’Agència Catalana de Seguretat Alimentària, l’Agència Catalana del Consum, la Direcció General d’Empreses Agroalimentàries, Qualitat i Gastronomia, la Direcció General de Comerç, l’Agència de Salut Pública de Barcelona, l’Institut Municipal de Mercats de Barcelona i l’Àrea Metropolitana de Barcelona.

Un gran consens en el protocol per a la reutilització en supermercats i gremis a Catalunya.

Aquesta mesura contribueix a revertir la situació actual de la generació d’envasos d’un sol ús on cada català i catalana produeix una mitjana de 527 quilograms de residus a l’any (2019) i d’aquests, més de la meitat van directament al contenidor de resta. Una situació que és, en part, conseqüència de la introducció al mercat de productes d’usar i llençar sovint innecessaris i difícils de reciclar i que generen una gran quantitat de residus.

Enllaç al Protocol: https://rezero.cat/wp-content/uploads/2021/10/Protocol_Reutilitzacio_final.pdf

Web: ambelteuenvas.cat


Exemples i referències internacionals de supermercats que apliquen mesures de reutilització

El dia 16 de juny se celebra el Refill Day (Dia del reomplir, de la reutilització). En el marc d’aquest dia, presentarem l’informe a premsa amb experiències, exemples i referències internacionals de supermercats que aplqieun mesures de reutilització. Esperem que sigui del vostre interès.