fbpx
Rezerolab

Reivindicació d’una llei de residus ambiciosa, a la plaça Sant Jaume

Més de 20 entitats representants de la societat civil organitzen una performance reivindicativa davant la Generalitat per exigir al govern que no abaixi la guàrdia en els objectius de la nova llei catalana de residus


Rezero i 20 entitats més han organitzat avui, davant la Generalitat de Catalunya, un acte reivindicatiu per demanar al govern el màxim compromís i ambició en la nova llei de residus. El moment no ha estat escollit a l’atzar. Abans d’acabar l’estiu, el projecte de llei entra en la fase de consulta pública, moment en què tots els agents interessats podran fer aportacions.

Una performance de denúncia

L’acte ha girat entorn una performance en què s’ha mostrat el pes que assumeix la ciutadania per culpa de l’actual model de producció i consum. Tres esferes d’uns dos metres de diàmetre cadascuna han representat els tres problemes de l’actual model de producció i consum. Una evocava les malalties derivades de la toxicitat dels productes de consum diari i la contaminació per la mala praxis en la gestió dels residus. Una altra esfera representava els costos econòmics que la ciutadania assumeix de forma injusta, ja que les empreses externalitzen part dels costos derivats de la seva activitat i s’acaben assumint via impostos. La darrera esfera denunciava els costos ambientals del model de consum d’usar i llençar, que està hipotecant el futur.

D’aquesta manera les entitats han volgut advertir el govern que cal aprofitar l’oportunitat que la futura llei de residus representa per promoure un canvi de model. Les organitzacions han insistit que calen mesures que prioritzin la salut de les persones i el medi ambient, una economia sostenible i resilient i una gestió dels recursos basada en la prevenció de residus i la durabilitat dels productes.

A més de representants de les diverses entitats, la performance ha comptat amb la col·laboració del col·lectiu de creació A la calle, l’Àrea Espai de Dansa i Creació i el grup de batucada Mamatraka.

Entitats convocants

Entre les més de vint entitats que han participat a l’acte, totes representants del món ecologista, sindical, de defensa dels drets de les persones i de la integració social, hi havia la Confederació d’Associacions de Veïns de Catalunya (CONFAVC), CCOO, UGT, OCUC, Formació i Treball, Fundació Banc de Recuros, Solidança, Andròmines i Setem.

La directora de Rezero, Rosa García, ha manifestat després de la performance que cal una llei de residus “que sigui realment transformadora i que capgiri l’actual model de producció i consum subjecte a l’usar i llençar, que asfixia a la ciutadania. Per això, interpel·lem tot el govern, perquè la futura llei ha d’incorporar, no només aspectes mediambientals, sinó també de salut, de consum, d’economia, d’equitat i d’empresa”.

Llorenç Serrano, responsable de Transicions Justes de CCOO de Catalunya, ha posat èmfasi en que “cal un canvi radical en com ens plantegem l’ús de matèries primeres, des de l’inici de la producció de béns i serveis” i ha afegit: “Fer-ho és una oportunitat per generar més ocupació, de més qualitat i més saludable. Per aprofitar aquesta oportunitat necessitem mesures i normes ambicioses”.

Per part seva, Miquel Vidal de la Fundació Formació i Treball, ha defensat que la gestió correcta dels recursos passa perquè els fluxos de recuperació, reutilització i reciclatge incorporin en tot el seu procés llocs de feina estables. També ha instat les autoritats públiques “a implementar l’ús de clàusules socials i circulars combinades en els procediments de licitació per tal de salvaguardar i continuar desenvolupant empreses socials”.

Rebuda del govern i el risc que es dilueixin les expectatives

L’acció era una interpel·lació a tot el govern, ja que per desplegar tot el seu potencial transformador, la llei ha de ser transversal. Avui ha estat la Consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, qui en nom del govern ha rebut les entitats i els ha anunciat que intentarà estar a l’alçada de les expectatives. Jordà ha estat acompanyada per Isaac Peraire, director de l’Agència de Residus de Catalunya.

Les organitzacions han advertit la Consellera que cal ser conscients de l’oportunitat de millora que tenim com a societat amb la futura llei catalana de residus. El principal temor és que en el procés de consulta pública que començarà aquest estiu, s’afebleixin les expectatives. Les demandes concretes que s’han traslladat són: que es posi la reducció de residus com a prioritat màxima, que es garanteixin productes lliures de tòxics, que es fomenti una economia de la reutilització, que s’estableixin mecanismes perquè qui contamini pagui i que hi hagi màxima transparència i rigorositat amb les dades.

Entitats convocants: Rezero, Solidança, Andròmines, Fundació Formació i Treball, Fundació Banc de Recursos, Engrunes, CCOO, UGT, OCUC (Organització de Consumidors i Usuaris de Catalunya), Confederació d’Associacions de Veïns de Catalunya (CONFAVC), FACUA, AICEC-ADICAE, CUS, Salut, Consum i Alimentació, Depana, Setem, Surfrider, Societat Catalana d’Educació Ambiental (SCEA), Opcions, Asociación la vida en rojo, Espai Ambiental, Back to eco, No Más Colillas en el Suelo.

5 de juliol de 2022

Amb accions com aquesta, Rezero treballa per aconseguir la nova llei de residus que necessitem.