fbpx

Noves iniciatives per promoure la reutilització als supermercats

Rezero continua ajudant a difondre iniciatives innovadores que aposten per introduir models de comercialització basats en la reutilització d’envasos. Aigua, xampús i aliments frescos envasats també es poden vendre al supermercat sense generar residus.


Rezero va organitzar el segon workshop per per presentar iniciatives per a la reutilització d’envasos als supermercats i altres establiments. L’objectiu d’aquestes sessions és inspirar els grans establiments comercials per avançar cap a models de venda residu zero. La primera sessió va servir per conèixer dues empreses d’àmbit internacional que han creat tecnologia i serveis per facilitar la reutilització d’envasos: Loop i MIWA.

En aquesta segona trobada, es va comptar amb la participació de tres projectes: Sant Aniol, que va exposar com funcionen les seves solucions per la venda d’aigua a doll, RRR Biocosmetics, que facilita la comercialització de productes cosmètics en envasos retornables i E-Tepsa, que ofereixen capses retornables per la comercialització de productes frescos.

Aigua a doll

El sistema Afrodita desenvolupat per Sant Aniol es basa en la venta d’aigua mineral a doll. La màquina disposa d’un dipòsit de 750 litres, permet omplir ampolles de diferents volums d’entre 0,5 i 3 litres, pot incorporar la dispensació d’aigua freda, permet integrar un TPV per fer pagaments in situ i impressora per tiquets. L’empresa ha calculat que un dipòsit de 750 litres pot significar una reducció dels plàstics d’un sol ús del 90%. L’empresa, que ja havia fet un esforç per potenciar l’ús d’envasos retornables, fa amb aquesta aposta un pas més en la prevenció de residus associats a la seva activitat.

Higiene més neta

L’empresa RRR Biocosmetics ofereix xampú, gel de bany, crema hidratant i gel hidroalcohòlic ecològics, vegans i no experimentats en animals en envasos retornables. Els envasos d’alumini emprats son reutilitzables i 100% reciclables al final de la seva vida útil. La clientela torna l’envàs buit a qualsevol establiment on es comercialitza el seu producte i rep un descompte de 0,50€ en la propera compra del mateix producte.

Els establiments emmagatzemen els envasos buits i RRR Biocosmetics els recull dels magatzems centrals per dur-los a la fundació ASPASIM. Un cop classificats i nets, es tornen a enviar al laboratori perquè es puguin tornar a omplir.

Caixes retornables per a aliments frescos

E-Tepsa ofereix envasos reutilitzables per a la distribució de tot tipus de producte fresc: peix, marisc, carn, fruita i verdura. Els envasos, amb capacitats que van del mig quilo als sis, estan concebuts per cobrir tant el trànsit entre les empreses proveïdores i els establiments, com entre els establiments i el consum final.

La mitjana de vida de les caixes d’E-Tepsa és de més de 10 anys. La compra inclou la reposició gratuïta i una garantia de recompra. E-Tepsa ofereix de manera addicional la recollida i neteja i desinfecció de les capses, als centres de rentat de Vilafranca del Penedès i de Galícia.

Els preus permeten una amortització ràpida i un estalvi de costos respecte els envasos d’un sol ús a partir del tercer ús. A més, com que tots els models són encaixables entre sí i es poden paletitzar directament, s’evita la necessitat d’envasos secundaris i els costos, i els residus, que comporten.

Projectes amb futur

Entre les persones assistents a la trobada, hi havia molt interès per entendre les dinàmiques de funcionament d’aquestes iniciatives. La ciutadania cada vegada és més exigent a l’hora de reivindicar el seu dret a comprar sense generar residus. L’existència d’empreses com Sant Aniol, RRR Biocosmetics i E-Tepsa ajuda a introduir la reutilització als supermercats i donar així resposta a aquestes noves demandes.