fbpx
Societat Residu Zero

Tercer aniversari de la Biblioteca de les Coses de Sant Martí: molt per celebrar

 

El tercer aniversari de la Biblioteca de les Coses de Sant Martí arriba després de l’èxit d’haver contribuït, només amb els préstecs del 2022, a evitar més de 2.500 quilos d’equivalent de CO2.

Compta amb una comunitat amb prop de mig miler de membres i la implicació del veïnat és part de la clau de l’èxit.


Aquest dissabte 21 de gener, al Casal de Barri Ca l’Isidret, s’ha celebrat una jornada comunitària per celebrar els tres anys de vida del projecte. La iniciativa ha sabut superar uns inicis marcats per l’explosió de la pandèmia i ha arribat a la festa en molt bon estat de salut.

Actualment ja hi ha més de 500 usuàries registrades i s’han fet més de quatre-cents préstecs. Tot gràcies, en bona part, a la implicació d’un grup de persones del veïnat que hi posen temps i il·lusions.

 

Beneficis ambientals

El projecte va guanyat maduresa amb l’experiència. Per exemple, durant el 2022 es va treballar en la creació d’una bateria d’indicadors ambientals associats a l’activitat de la Biblioteca. Així, per exemple, s’ha pogut estimar que durant els darrers dotze mesos s’han evitat més de 2.500 quilos de CO2 equivalent, així com 932 quilos de residus i gairebé 780.000 litres d’aigua.

 

La festa

Per a l’equip de la Biblioteca de les Coses, la millor manera de celebrar el tercer aniversari és repetir l’experiència de la primera jornada comunitària, celebrada el mes de novembre passat. Aquestes trobades combinen les feines de manteniment del catàleg amb una part més distesa, de converses acompanyades de patates i olives.

Aquest cop, però, l’ocasió es mereixia alguna cosa més. Així, el vermut ha fet un salt qualitatiu, gràcies al servei de bar del Casal. També s’ha organitzat un concurs entre les assistents per comprovar el grau de coneixement de la realitat del projecte, com ara els objectes més demanats o l’horari d’atenció al públic.

 

L’origen de la Biblioteca de les Coses de Sant Martí

La Biblioteca de les Coses de Sant Martí va néixer gràcies a l’impuls de dues entitats, Nusos i Rezero. Convençudes que un projecte com aquest presentava nombrosos beneficis ambientals i socials, van cercar aliances i suports per tirar-lo endavant. Un grup de persones del veïnat van sumar-se al grup impulsor i la Taula Eix Pere IV va implicar-s’hi amb la cessió de l’espai dins el casal de barri Ca l’Isidret, on s’ubica la Biblioteca de Coses. També l’Agència de Residus de Catalunya i l’Ajuntament de Barcelona hi han contribuït, en aquest cast aportant-hi suport econòmic.

 

De pionera a referent

Si bé és un servei que té un llarg recorregut en altres països, la Biblioteca de les Coses de Sant Martí va ser la primera d’obrir portes al país. Des del moment de la inauguració es va constatar que el projecte despertava l’interès de la ciutadania. A dia d’avui, per exemple, segueixen el nostre perfil d’Instagram més de 1.500 persones. També els mitjans de comunicació se n’han fet ressò en nombroses ocasions. Algunes entitats o equipaments de la ciutat han posat en marxa serveis afins, com la Caixa d’Eines de Ciutat Vella o el Traster Comunitari del Clot. D’altres estan a punt d’aixecar persiana, com la de l’Esquerra de l’Eixample.

També uns quants municipis de Catalunya, han mostrat interès a reproduir la idea al seu territori i ja estan treballant amb Nusos i Rezero per fer-ho realitat.

Si vols que també hi hagi una biblioteca de les coses al teu barri o municipi, t’hi podem ajudar!

21 de gener de 2023

 

Publicació rectificada el 14 de febrer de 2023.