fbpx

El Parlament Europeu insta els estats membres a vetllar per la salut i els drets sexuals i reproductius de les persones

La salut i els drets sexuals i reproductius són declarats pilars per a la igualtat de gènere, la democràcia i l’eliminació de la violència de gènere, segons una resolució publicada pel Parlament Europeu el passat 24 de juny de 2021.

6 d’octubre 2021

La Unió Europea compta amb algunes de les normes en matèria de salut i drets sexuals i reproductius més avançades del món. Malgrat això, segueixen vigents les desigualtats, la manca d’accés i d’assequibilitat a serveis bàsics i altres dificultats que fan que moltes persones de la Unió no puguin exercir plenament els seus drets sexuals i reproductius de forma autònoma, lliure i conscient.

Per aquest motiu, el Parlament Europeu ha volgut reafirmar el seu compromís per abordar els desafiaments en matèria de salut i drets sexuals i reproductius. Amb aquest objectiu, ha instat els estats membres a aplicar mesures per garantir uns serveis de qualitat i accessibles per a totes les persones, independentment del seu estatus socioeconòmic. La finalitat és que ningú es quedi enrere per no poder exercir el seu dret a la salut.

Disposicions en relació a la menstruació

Des de Rezero, fa anys que treballem, mitjançant la campanya Nou Període, per una menstruació lliure i sostenible. Per això destaquem, d’entre les disposicions publicades, les que fan referència a aquest àmbit. A la resolució, la Unió recorda que les nostres societats segueixen generalitzant els estereotips i tabús al voltant de la menstruació. Per això insta els estats a emprendre accions i polítiques dirigides a:  

  • garantir una educació completa i científicament precisa sobre la menstruació, de manera que les dones i altres persones que menstruen puguin prendre decisions fonamentades sobre el seu període i el seu cos,
  • fomentar la disponibilitat generalitzada de productes menstruals reutilitzables i lliures de toxines, en particular a les grans superfícies minoristes i farmàcies, acompanyats de mesures de sensibilització sobre els beneficis dels productes menstruals reutilitzables en comparació amb els d’un sol ús,
  • combatre amb urgència la pobresa menstrual, assegurant l’accessibilitat gratuïta per a tothom que els necessiti i
  • eliminar l’anomenat impost sobre cures i tampons aplicant exempcions o taxes del 0% d’IVA a aquests béns bàsics.

Des de Rezero aplaudim aquestes directrius i seguim treballant per l’accés universal a productes menstruals segurs, justos i circulars; una menstruació Residu Zero.


Notícies relacionades

Pere Aragonès anuncia que aquest curs escolar es distribuiran de manera gratuïta productes menstruals reutilitzables com la copa menstrual.

Contra la pobresa menstrual, opcions reutilitzables

L’ús de productes menstruals com la copa, les compreses de roba o la roba interior menstrual augmenta entre la població més jove, activa i crítica