fbpx
Re-solucions i serveis

Vaixelles reutilitzables a Biocultura, amb Rezero

Rezero ha assessorat l’organització de la concorreguda fira d’hàbits sostenibles Biocultura per començar a reduir-hi la quantitat de residus generats. Gràcies a la incorporació de vaixelles reutilitzables, s’han evitat milers de productes d’un sol ús.


 

Aquest any l’edició barcelonina de Biocultura ha estalviat, entre altres residus de productes d’un sol ús, prop de 2.000 gots i gairebé 4.000 coberts. Tot gràcies a la incorporació de vaixelles reutilitzables i un rentaplats a la zona anomenada show cooking (cuina en directe). Ha estat una de les mesures recomanades per Rezero en el marc de la col·laboració amb l’entitat organitzadora, que també ha comptat amb el suport de sObres Mestres. Vida Sana va contactar amb la fundació per avançar cap a una fira sense residus. El propòsit compartit és aconseguir-ho en properes ocasions, amb la implicació de les empreses expositores.

 

Superar la falsa solució dels productes compostables

Biocultura ja no acceptava ni usava productes plàstics d’un sol ús des del 2017. Però, el plàstic havia estat substituït per elements compostables, com bioplàstics, o cartró d’un sol ús, que també impliquen un malbaratament important de recursos. Alhora, els bioplàstics suposen una complicació afegida per a la gestió dels residus. Per això, l’encàrrec a Rezero era analitzar quines mesures es podien adoptar per aconseguir una reducció efectiva de residus a Biocultura.

Durant els mesos previs a la la fira, es va analitzar el tipus de productes d’uns sol ús emprats als tres principals focus de generació de residus: l’espai de cuina en directe, els estands d’alimentació, on s’ofereixen degustacions, i la zona de furgoteques. Davant la diversitat d’elements d’un sol ús detectats i de les necessitats a cobrir, es va valorar que la primera mesura s’adoptaria a la zona de cuina en directe, que és gestionada per la mateixa organització.

 

Residus estalviats

Amb la substitució de les vaixelles d’un sol ús per vaixelles d’acer inoxidable i el lloguer d’un rentaplats industrial que en permet una ràpida i correcta esterilització, la millora ha estat significativa. S’han deixat d’utilitzar 600 barquetes de bambú, 1.500 terrines i 750 gots de plàstic compostable, 1.125 gots de paper, 750 plats de cartró, 750 culleres, 1.500 culleretes i 1.500 forquilles de fusta.

 

Propers objectius

Després de l’èxit d’aquesta primera acció, l’organització de Biocultura vol aplicar aquesta i altres mesures de prevenció a les properes convocatòries, que també es fan a altres ciutats. De moment, s’ha passat un qüestionari a les empreses expositores per tenir clares les seves necessitats. El proper pas és analitzar quines alternatives es poden aplicar per evitar els productes d’un sol ús i avançar cap a la solució real: la reutilització.

 

1 de juny de 2022

Imatge: Vida Sana