fbpx

Zero discriminació menstrual als equipaments públics de Barcelona


Més d’una setantena de lavabos d’equipaments públics de Barcelona han rebut la distinció de “Lavabo amic de la menstruació sostenible”.

Rezero ha identificat els primers lavabos amics de la menstruació sostenible. La campanya, que rep el suport de l’Ajuntament de Barcelona, distingeix els lavabos que compten amb els elements que faciliten l’ús de productes menstruals reutilitzables, com la copa menstrual.

Eliminar barreres per a l’ús de productes menstruals reutilitzables

Generalment, els lavabos públics tenen unes característiques que fomenten l’ús de productes menstruals d’un sol ús, com ara compreses i tampons. Aquesta situació és una mostra més de com la societat i els models de producció i consum estan marcats per la lògica d’un sol ús. Alhora, s’obvien les necessitats específiques de certs grups de població, en aquest cas, les dones i persones menstruants. Aquesta realitat contribueix a perpetuar els tabús associats a la menstruació i la manca d’informació sobre altres productes menstruals més saludables, ecològics i econòmics en comparació amb els d’usar i llençar.

Les copes menstruals, les compreses de roba, la roba interior menstrual i les esponges marines són alternatives cada dia més conegudes. Els avantatges que presenten són, entre d’altres, beneficis en la salut, menor impacte ambiental, menys costos econòmics, la comoditat i que impliquen més autoconeixement del cos. Però el seu ús encara no està generalitzat. L’elecció dels productes menstruals està influenciada per una combinació de factors com la publicitat, l’oferta en els punts de venda, el cost dels productes, opinions de persones properes, factors culturals, disponibilitat d’informació, conscienciació i les facilitats que troben les persones menstruants als lavabos públics.

Criteris per obtenir el distintiu “Lavabo amic de la menstruació sostenible”

És en aquest context que Rezero, amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona, ha distribuït una setantena de distintius en els lavabos d’equipaments públics de Barcelona. Els serveis públics que l’han rebut compleixen un conjunt de criteris perquè les dones i persones menstruants puguin exercir el seu dret de neteja i ús de productes menstruals reutilitzables i lliures de tòxics. Tenir la regla és un procés natural inherent a la vida de les dones i les persones menstruants. Però això ha de ser normal disposar d’espais gratuïts i de confiança on, per exemple, es pugui rentar la copa menstrual.

Per obtenir el distintiu “Lavabo amic de la menstruació sostenible”, els lavabos han de reunir diverses característiques. Per començar, han de tenir una pica amb aixeta funcional en el mateix compartiment individual del vàter. Un altre requisit és que hi hagi sabó, preferiblement amb pH neutre i lliure d’additius. El paper higiènic també és imprescindible, preferiblement reciclat i lliure d’additius com fragàncies o colorants. També han de tenir una paperera amb servei periòdic de buidatge i gestió adequada dels residus. I, per descomptat, han d’estar en bon estat, tant la infraestructura fixa com la cadena del vàter, el llum i el sistema de tancament de la porta.

Dins la campanya Nou Període

“Fa dos anys que Rezero, a través de la campanya Nou Període -on s’emmarca la iniciativa dels “Lavabos amics de la menstruació sostenible”-, difon informació sobre els productes reutilitzables, ja que són més segurs i ecològics, promou l’educació menstrual perquè és clau per trencar tabús i canviar el paradigma social, i, per altra banda, impulsa demandes polítiques com la fiscalització dels productes d’un sol ús ja que actualment no es reciclen i cap productor es fa càrrec del cost de gestionar-los quan esdevenen residus. Ara, amb aquesta nova iniciativa, es vol visibilitzar els lavabos que són inclusius amb les necessitats de les dones i les persones menstruants, i que faciliten la menstruació sostenible i sana.”

Marta Beltran , directora de projectes de Rezero.

La transició cap a una menstruació sostenible només es pot fer amb informació, formació i facilitant l’accés a totes les opcions possibles. Només així les dones o persones menstruants podran fer una elecció lliure.

Web

Mapa tots els equipaments i espais de Barcelona que compten amb lavabos amics de la menstruació sostenible