fbpx

L’impacte ambiental d’una emoticona de Whatsapp

Si tots els habitants del Regne Unit deixessin d’enviar un whatsapp al dia, equivaldria a eliminar 3.300 cotxes de la circulació

Quins recursos activem cada vegada que enviem un text, una imatge o una simple emoticona per WhatsApp? Quin és el recorregut d’aquesta informació? Els nostres missatges no viatgen cel a través. Ens hem d’imaginar una quantitat enorme de cables, antenes i servidors. En definitiva, la missatgeria instantània necessita una infraestructura electrònica enorme, que consumeix uns recursos que són limitats. I aquest consum no només té a veure amb el que compartim, també amb el que desem: converses, fotos, i més. Segons Mercè Botella, una de les persones fundadores de Som Connexió: “Ens hem acostumat a guardar-ho tot quan no cal i tota aquesta informació ocupa molt espai”.

Allò que anomenem núvol no és eteri ni vaporós. “El núvol és físic i està a terra”, recorda Botella. Per exemple, la central del WhatsApp és a Irlanda, però hi ha servidors al pol Nord i també ensorrats en deserts d’Amèrica que ocupen hectàrees.

El núvol d’internet és una estructura electrònica d’enormes dimensions que travessa els oceans i que consumeix recursos limitats”

Mercè Botella fundadora de Som Connexió

A més, Internet també té la seva petjada de carboni. Segons un estudi del 2019 de la companyia elèctrica OBO, si tots els habitants del Regne Unit deixessin d’enviar un whatsapp al dia, equivaldria a eliminar 3.300 cotxes de la circulació o 81.000 vols entre Londres i Madrid.

Escolta’l a Spotify

Escolta’l a betevé

Escolta els altres capítols