El Pòdcast Rezero ofereix noves mirades cap al residu zero i posa de cap per avall l’actual model de producció, distribució i consum. Un espai de divulgació ambiental fresc i amb esperit crític en què, partint dels residus, es parla de tot i més: economia, salut, feminisme, plàstics, cooperació, comunicació ambiental…
Idees per evitar el malbaratament alimentari
La manera d’evitar el malbaratament alimentari a les llars és recuperar hàbits d’altres generacions. Al pòdcast Rezero conversem amb la Tomasa Báñez, una de les àvies del projecte S(àvies) que impulsa Espigoladors, ABD-ONG i Rezero. També comptem amb la Mariona Ortiz, de la Fundació Banc de Recursos, responsable d’un projecte perquè les escoles i els infants no llencin menjar a les escombraries.
Quins són els millors productes reciclables?
Què hi ha de veritat i mentida rere l’etiqueta que indica que un producte és 100 % reciclable? Per què n’hi ha que no es poden reciclar? En aquest episodi del pòdcast Rezero parlem del concepte de reciclabilitat amb la Victòria Ferrer, directora del Gremi de Recuperació de Catalunya.
Ser més sostenible en el sector de la restauració: el cas de l’aigua
Programa especial patrocinat per Happy Agua on parlem de la reducció del consum i la circularitat de l’aigua en el sector de l’hostaleria. Entrevistem a l’Enric Cugat, Director d’Operacions de l’hotel InterContinental Barcelona. També escoltarem la intervenció del Sergi Bonillo del restaurant 9Cèntric i l’equip de Ikoya Izakaya del Grup Sagardi.
El futur dels envasos en la restauració amb begudes i aliments per emportar
Com funcionen els sistemes més sostenibles per als envasos. Entrevista a Manuela Santoyo de Vasovengo, Oriol Segarra de Bumerang i Rosa García, directora general de Rezero.
Aquest cop, gravat en directe al CC de Glòries amb col·laboració de Westfield Glòries. Amb l’objectiu de que els sistemes de reutilització siguin en el centre de l’agenda de solucions a Europa, des del projecte ReuseVanguard Project diverses entitats i empreses estem creant les condicions per a l’adopció d’envasos reutilitzables en els sectors més estratègics, com ara les begudes i els aliments i begudes per emportar.
Quines són les propostes dels partits polítics per a la reducció de residus?
Primer debat polític sobre prevenció de residus. Rezero ha reunit en una mateixa taula representants de diversos partits que concorren a les eleccions catalanes del 12 de maig per conèixer les seves propostes per avançar cap a la societat Residu Zero.
L’impacte ambiental d’una emoticona de Whatsapp
La missatgeria instantània té un impacte ambiental: consumeix recursos limitats, ocupa espai i comporta emissions de gasos amb efecte hivernacle. En parlem amb Mercè Botella, una de les fundadores de Som Connexió.
Ecoansietat: com combatre-la
L’ecoansietat afecta cada vegada més persones. En aquest episodi del pòdcast Rezero, l’Anna Peña parla de com superar-la amb la Susanna Pérez i la Laura Sanz, que l’han patida, i amb la sociòloga i comunicadora científicoambiental, Alexandra Farbiarz Mas.
Tenim una dècada per reaccionar
Cori Calero, periodista de 3Cat especialitzada en crisi climàtica conversa amb Anna Peña sobre com afrontar el repte que representa l’escalfament del planeta. La periodista explica que si quan va començar a tractar el tema, la dificultat era la incredulitat amb què topava, avui en dia, en canvi, el problema és la manca de reacció.
Si un producte s’espatlla, repara’l!
«Et costarà més arreglar-lo que comprar-ne un de nou.» Aquesta frase és un clàssic https://www.rezero.cat/podcast_reparacio/quan s’espatlla un aparell. En aquest episodi, la Blanca Callén, cofundadora de Restarters Barcelona, ens explica per què passa i dona eines per combatre l’obsolescència programada.
Màquines de cafè de proximitat i recondicionades
En aquest episodi del pòdcast Rezero, Anna Peña conversa amb Aurora Farré, directora general d’Iberital, una empresa amb seu a Barcelona que fabrica cafeteres recondicionades.
És possible un consum sostenible?
Amb aquest capítol, gravat durant el Festival Residu Zero, el pòdcast connecta amb l’energia de les noves generacions que viuen el consum d’una manera molt diferent, amb esperit crític i allunyant-se de l’addicció al consumisme.
L’aigua, un bé escàs
En època de sequera, Rezero dona eines per reduir el consum d’aigua a les llars i apagar la set sense haver de llençar ampolles o garrafes de plàstic.
Remenja’mmm arriba a les Balears
El projecte contra el malbaratament alimentari Remenja’mmm, de Rezero i Banc de Recursos, arriba a Mallorca i Formentera per conscienciar ciutadania i establiments.
Com funciona el REC, la moneda ciutadana de Barcelona?
Davant l’augment de la compra per internet, Rezero defensa el comerç de proximitat i presenta el REC, que neix per donar-li suport.
Què tenen en comú el twerking i el residu zero?
Poden tenir res a veure el twerking, el ball controvertit que té el cul com a protagonista, i l’estil de vida residu zero? Transgressió, empoderament, polèmica… Traiem suc al tema amb Laia Guardiola, coordinadora de projectes de Rezero.
‘Objectiu #Rezero’, 6 anys després
Recordem la websèrie ‘Objectiu #Rezero’, una experiència pionera a tot Europa en què cinc famílies accepten el repte de no produir escombraries en 30 dies.
La importància de l’educació ambiental
Els joves són agents de canvi potents per avançar cap a un demà més saludable i sostenible. Per això és tan important l’educació ambiental segons Carles Xifra, director d’Innovació i Contingut de Fundesplai i director de l’exposició “Menja, actua, impacta”.
Si vols saber com va anar la Festa Rezero 2022, escolta-ho aquí!
En aquest pòdcast, la Núria Ferré de Betevé i l’Anna Peña de Rezero fan un repàs de què va significar la Festa Rezero d’enguany.
Quin és l’impacte del plàstic a la nostra salut?
Càncer de mama i de pròstata, diabetis, obesitat o hipotiroïdisme són algunes de les malalties relacionades amb substàncies químiques del plàstic. En parlem amb Nicolás Olea, catedràtic de la facultat de medicina de la ciutat de Granada.
Menjar ecològic o de proximitat?
En aquest nou episodi de Rezero reflexionem sobre el concepte de la proximitat, i la diferència amb ecològic. Per definició, un producte de proximitat és aquell que ha estat cultivat o produït a prop d’on es consumeix. Però, què vol dir “a prop”?
Parlem amb la Maria Costa, emprenedora agroalimentària i impulsora del projecte l’Escairador i la Carme Viñeta de la cooperativa IDONI.
Toni Lodeiro: «Constantment tenim la pressió de produir més i fer més coses, i això és greu i ens resta qualitat de vida»
‘Rezero’ conversa amb el consultor en consum conscient Toni Lodeiro sobre com aconseguir una vida lenta i amb sentit.
Com funciona un habitatge cooperatiu?
Els Cirerers, un edifici de vuit plantes amb 32 habitatges i espais compartits al barri de Roquetes de Barcelona
Entrevista a Jennifer Coronado, ambientòloga, activista i una de les impulsores de la cooperativa Espai Ambiental.
Carme Ruscalleda: “Anem curts de coneixements sobre alimentació sostenible”
El producte de proximitat és més saludable i genera il·lusió, segons la cuinera de Sant Pol
Entrevista a Carme Ruscalleda.
Sebastià Sansó: “Si es volen fer canvis, s’han de fer lleis d’obligat compliment, si no, estem fent greenwashing”
Rezero conversa sobre lleis i residu zero amb Sebastià Sansó , Director de Residus i Educació Ambiental de les Balears, impulsor d’una llei pionera en l’àmbit europeu“.
Informar sobre Medi Ambient, més enllà del sensacionalisme i la intoxicació
«Hem de saber combinar la lectura que fem a dues velocitats: una més ràpida per captar el punt de l’actualitat i, l’altra i obligatòria, amb continguts més pausats i extensos per anar més enllà».
Entrevista a l’Elena Freixa, periodista de l’«Ara». Cap de la secció de Societat, especialitzada en temes de medi ambient.
Com ha canviat la percepció del cicle menstrual al llarg dels anys?
«Una dona ha de conèixer el seu cos per començar a valorar-se a si mateixa».
Entrevista a la doctora Elena Carreras, cap del Servei d’Obstetrícia i Ginecologia de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron.
Una menstruació ecològica i saludable
«Usar tampons o compreses per tota la vida representa una despesa de 2.500 euros. Optar per la copa menstrual, 140 euros».
Entrevista a la Marta Beltran, directora de projectes de Rezero.
Eli Miralles: «Col·lectivitzar objectes com una panificadora, que no fem servir cada dia, redueix l’impacte ambiental i té beneficis socials».La biblioteca de les coses
Parlem de la Biblioteca de les Coses amb l’Eli Miralles, de Nusos cooperativa i de Manel Riu, periodista de El Crític.
Joan Salabert: «El PIB és un indicador del segle passat que fa aigües per tot arreu. Ens és poc útil per mesurar la riquesa de les nacions, és a dir, la dels territoris i la de les persones que hi viuen».
Parlem de Economia global Residu Zero amb Joan Salabert, economista.
El consum no fa la felicitat
“La societat Residu Zero ens farà més felices perquè valorem més tot el que ens envolta, valorem els recursos i les persones”.
Entrevista a la Rosa García, directora general de Rezero.
Espai web del pòdcast Rezero patrocinat per: