fbpx
Societat Residu Zero

L’Hospital de Viladecans i Càritas col·laboren per aprofitar el
menjar i se sumen a la Xarxa Pont Alimentari

El passat 15 de desembre es va fer efectiu el fet d’aprofitar el menjar sobrant de l’Hospital i ja s’han canalitzat 396 racions de menjar cuinat a persones en situació de vulnerabilitat.

Càritas Interparroquial de Viladecans, l’Hospital de Viladecans, l’Ajuntament i el projecte Pont Alimentari de Rezero i Fundació Banc de Recursos col·laboren per reduir el malbaratament d’aliments i millorar, així, la sostenibilitat del sistema alimentari del centre sanitari i del municipi.

Cada dijous un voluntari de Càritas Interparroquial de Viladecans recull les racions sobrants dels àpats que l’Hospital de Viladecans té per als pacients. Aquests aliments cuinats, que són transportats i repartits seguint el protocol de funcionament del projecte Pont Alimentari, es distribueixen a famílies en situació de vulnerabilitat, per a les quals suposen un estalvi econòmic i una contribució a l’alimentació familiar. Des de l’inici de la col·laboració, el passat 15 de desembre, s’han canalitzat 396 racions de menjar cuinat cap a les 76 famílies del municipi ateses per Càritas Interparroquial de Viladecans setmanalment, que en fan una valoració molt positiva.

aprofitar-menjar-pont-alimentari-hospital-viladecans-caritas

La iniciativa ha rebut el seu darrer impuls pel Pacte de Viladecans pel Clima, que està desplegant un pla d’accions per reduir el malbaratament alimentari, i compta amb el suport de l’Ajuntament que ha proporcionat els armaris isotèrmics transportar els aliments amb seguretat alimentària. D’altra banda, ha comptat amb la imprescindible col·laboració l’empresa Mésss (Clece-Arcasa), que gestiona la restauració del centre, i ha estat també un agent clau per engegar aquest aprofitament amb un triple impacte; social, econòmic i ambiental.

Segons l’Agència de Residus de Catalunya, les llars, els comerços i la restauració generen unes 262.000 tones de malbaratament cada any o, el que és el mateix, uns 35 kg per persona a l’any. Per això l’any 2020 el Parlament va aprovar la LLEI 3/2020, de l’11 de març, de prevenció de les pèrdues i el malbaratament alimentaris, que previsiblement entrarà en vigor aquest 2023 i exigirà a les empreses disposar d’un pla de prevenció del malbaratament alimentari, realitzar una quantificació del malbaratament que generen i establir acords per aprofitar els excedents, prioritzant sempre el consum humà. Amb aquesta col·laboració, l’Hospital de Viladecans se suma a altres centres hospitalaris que ja estan implementant mesures de prevenció i reducció, alhora que s’avança a les exigències que properament seran d’obligat compliment.

Per tal de facilitar l’aprofitament dels aliments descartats i alhora sensibilitzar la població d’una manera pràctica sobre les conseqüències del malbaratament alimentari, el 2015 les fundacions Rezero i Banc de Recursos van engegar el projecte Pont Alimentari, que canalitzaaliments frescos, secs i cuinats, tant d’empreses de distribució com d’empreses de restauració col·lectiva cap a persones que els necessiten. El 2022 es van poder canalitzar i aprofitar més de 900.000 kg d’aliments, que van anar a parar a més de 60 entitats socials de tot Catalunya.

27 de gener de 2023