fbpx

Remenja’mmm forma personal de cuina per evitar el malbaratament alimentari

El passat 3 de maig, l’Escola d’Hoteleria de les Illes Balears (EHIB) va acollir una formació sobre aprofitament alimentari. Es tracta d’una activitat que s’inscriu dins la campanya Remenja’mmm, dirigida per Rezero amb el suport de la Conselleria de Medi Ambient i Territori. La campanya Remenja’mmm a les illes ha estat finançada amb l’Impost de Turisme Sostenible.

Objectius de reducció

La Llei Balear de Residus i Sols contaminats del 2019 estableix un objectiu de reducció general del malbaratament alimentari del 50% per l’any 2030. Una tasca que requereix la implicació de tota la societat i un canvi d’hàbits a escala individual. Baix aquest prisma, la campanya Remenja’mmm, incideix en els hàbits de les persones consumidores. També ofereix solucions per recuperar els excedents generats en el sector horeca, comerços i hospitals. L’objectiu és assolir una reducció efectiva del malbaratament alimentari.

Dins aquesta estratègia, els restaurants i hotels tenen un paper clau. Per una banda, pel volum d’aliments que passen per les seves mans diàriament. Per una altra banda, per la presència i visibilitat a tot el territori. Per a Milena Pomerol, responsable de la formació per part de Rezero “Conscienciar els professionals del problema que suposa el malbaratament alimentari i facilitar-los eines per revertir el malbaratament en aprofitament, pot tenir un efecte molt positiu i exponencial.”

Una opinió compartida per Cristina Turpin, directora de l’EHIB. A més, Turpin destaca la necessitat que l’alumnat es familiaritzi amb les normatives que afectaran el seu dia a dia com a professionals. 

Ser part de la xarxa Remenja’mmm

A més, els restaurants tenen l’oportunitat d’adherir-se a la campanya Remenja’mmm. D’aquesta manera, passen a formar part d’una xarxa que va néixer a Catalunya i ara s’estén a Balears. La xarxa agrupa els establiments conscienciats i en visibilitza les accions en prevenció del malbaratament. També promou la canalització d’excedents.

I és que, malbaratar el menjar és una de tantes absurditats del nostre estil de vida. Mentre el nombre de persones afectades per la fam ha anat augmentant des de 2014, un terç de tots els aliments produïts a escala mundial es perden o es malbaraten. Una xifra d’escàndol amb conseqüències socials i ambientals i que hem de revertir de manera urgent. Per mostrar el suport a la campanya Remenja’mmm, han assistit a la formació el conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir i el director general de Residus i Educació Ambiental, Sebastià Sansó.