fbpx

reWINE confirma el potencial i l’interès per la reutilització de botelles de vi a Mallorca

La 1a fase per la implementació de reWINE Mallorca conclou amb una mostra representativa de cellers, agrupacions vitivinícoles i HORECA favorables a reutilització. 

Inca, 6 de juliol 2023.-  Rezero , impulsor de reWINE Mallorca amb el suport de la Fundació Mallorca Preservation, han volgut celebrar els resultats de la diagnosi preliminar del sector del vi que demostren el potencial i viabilitat perquè la reutilització de les botelles de vi sigui aviat una realitat a Balears.

Amb un acte celebrat al Centre Bit d’Inca i que ha reunit  les empreses, entitats i persones que han participat en l’estudi preliminar, així com altres actors clau del sector, s’han presentat les conclusions que permeten ara avançar sobre el terreny. Per a Roser Badia, coordinadora de Rezero a Balears “aquest estudi preliminar era necessari per valorar el volum de botelles que podrien participar de l’ecosistema de reutilització i per conèixer la predisposició del sector a l’hora de plantejar aquest canvi de model. Afortunadament, amb les dades a la mà, podem dir que reWINE ha despertat molt d’interès tant de part dels cellers com del sector HORECA i que esteim en disposició de començar amb una fase experimental.”

A dia d’avui, 1 de cada 3 botelles que s’envasen i es consumeixen a Mallorca es podria reutilitzar.

Així, es desprèn que a dia d’avui el 20% dels productors confirma el seu interès en participar d’un circuit de reutilització, una xifra que representa el 30% de les botelles que s’envasen i es consumeixen a Mallorca, o dit d’una altra manera, més d’1,5 M de botelles l’any, un volum més que suficient per iniciar un projecte que podria escalar fins els 5 M de botelles potencials.

Els cellers interessats destaquen per la seva banda el valor afegit de la reutilització de botelles per a les marques i el vi de Mallorca i es mostren interessats en promoure reWINE com un segell de sostenibilitat i diferenciació. Per Esperança Nadal, propietària de Vins NadalÉs un deure del nostre celler elaborar vins amb la menor petjada possible”.

De l’estudi també es desprèn que un 80% del vi fet a Mallorca es consumeix a Balears. Una dada imprescindible atès que el consum de producte local és clau per la reutilització i la reutilització potencia el producte local.

En aquest sentit també és clau el sector HORECA, tal com apunta Jaume Ordinas, cap de compres de Garden Hotelsla nova llei de circularitat del sector turístic, obliga als hotels a canviar el seu model de compres i de retruc el dels mateixos proveïdors, per poder adaptar-se a la demanda”. Projectes com ReWine poden permetre al sector donar compliment als plans de circularitat aportant indicadors per mesurar l’ús d’envasos reutilitzables. 

Aquest estudi s’ha desenvolupat al llarg de 9 mesos, amb recopilació d’informació, reunions sectorials i la creació d’un grup motor amb el qual s’ha definit el full de ruta tot identificant les necessitats i actuacions prioritàries, així com els actors a considerar per construir l’ecosistema necessari per fer realitat la reutilització de botelles de vi a Mallorca. 

La valoració dels resultats per part dels impulsors ha estat molt positiva i permet abordar la següent fase que consistirà en l’organització i realització d’un test de logística per introduir i recollir al mercat mallorquí unes 5.000 botelles (de diferents cellers i amb les característiques per ser reutilitzades), fer proves de rentat a instal·lacions preexistents, complint les condicions tècniques i sanitàries necessàries, per finalment retornar-les a cada celler  per tal que es puguin tornar a fer servir de nou.

Per Ana Riera, Directora de la Fundació Mallorca Preservation, “el projecte reWINE ha demostrat un gran potencial i ha rebut una excelent resposta a l’illa. Que més del 20% dels productors, hagin mostrat interès, evidencia la necesitat d’iniciar una fase pilot per a implementar un nou enfocament de consum de vi amb botelles reutilitzables i retornables.

A Mallorca Preservation, ens sentim orgullosos de liderar amb Rezero la transformació del sector vitivinícola, promovent la sostenibilitat i reduint de manera significativa els residus i les emissions associades. El nostre objectiu és crear un entorn on el sector vitivinícola pugui prosperar en armonia amb el nostre entorn natural.”

Evidències científiques

Comptam amb prou evidències científiques objectives i estudis independents que posen de manifest que la reutilització de botelles de begudes de vidre és el sistema amb una menor petjada ecològica. 

Les botelles de vidre reutilitzables produeixen un 85% menys d’emissions de CO2 que les de vidre d’un sol ús, un 75% menys d’emissions que les botelles de plàstic PET i un 57% que les llaunes d’alumini  

Però a més dels beneficis ambientals, la reutilització pot ser més competitiva a nivell econòmic que els models d’un sol ús. L’estudi The economics of reuse system que acaba de publicar Zero Waste Europe demostra que la reutilització d’envasos té avantatges econòmics pels usuaris i també pels proveïdors i que en alguns casos com els pool systems de les aigües a Alemania, el retorn de la inversió d’envasos reutilitzables s’obté en 5-6 anys. 

Pel que fa a les normatives, l’Estat espanyol i les Illes Balears comptam ja amb un marc legislatiu que estableix objectius específics de reutilització (Llei de residus i sòls contaminats estatal i balear i el Reial Decret 155/2022 d’envasos i residus d’envasos). A més a més, en l’àmbit de la Unió Europea i baix la presidència de d’Espanya s’aprovarà el nou reglament d’envasos i residus d’envasos que ha d’establir també un full de ruta àgil i concret a favor de la reutilització. També el desplegament normatiu de la UE pot incrementar el cost pels envasos d’un sol ús, fet que pot afavorir encara més els envasos reutilitzables.

La reutilització esdevé més que mai, una oportunitat d’èxit empresarial, econòmic i legislatiu que és necessari posar en marxa.  El projecte Rewine pretén crear un ecosistema per poder reutilitzar els més de 5 milions de botelles de vi que es produeixen i consumeixen a Balears, posant en valor la producció i el consum local, reduint la petjada i les emissions del sector del vi i generant un model de diversificació econòmica social, sostenible i arrelada al territori. 

Tothom qui vulgui formar part d’aquesta iniciativa, pot informar-se, participar i fer la seva aportació aquí: https://rezero.helpbysc.com/rewine#K18

Fotografies de l’acte

Accedeix a l’informe: