fbpx

Crear una biblioteca de les coses és impulsar el model de consum del demà. Aquests espais comunitaris de préstec d’objectes tenen importants beneficis ambientals i socials i molt bona acollida per part de la ciutadania. Després d’impulsar la primera al país, Rezero, conjuntament amb Nusos, treballa perquè tothom en tingui una prop de casa.


El model de consum i producció actual ens ha portat a acumular objectes a casa que gairebé no fem servir, però ocupen espai, costen diners i acaben esdevenint residus. S’estima que una família posseeix entre 3.000 i 4.000 objectes que amb prou feines utilitza i que probablement mai arribaran al final de la seva vida útil. Un model incompatible amb el planeta finit on vivim.

Per això, Rezero conjuntament amb Nusos i la implicació voluntària d’un grup de veïnes de Sant Martí, van dissenyar i fer realitat la primera Biblioteca de Coses de Catalunya, situada al Casal Ca l’Isidret del Districte de Sant Martí de Barcelona. Va obrir portes el gener del 2020 i els primers quatre anys de funcionament ja ha evitat gairebé 3.000 quilos de residus i més de 10.000 quilos d’emissions de gasos amb efecte d’hivernacle.

Rezero i Nusos han posat la seva experiència amb la Biblioteca de les Coses de Sant Martí al servei d’ajuntaments i entitats. Així, ja han nascut els espais comunitaris de préstec d’objectes de Tiana i Poble-sec (Barcelona) i també, en col·laboració amb el Consorci per al Tractament de Residus Sòlids Urbans del Maresme, el de l’Institut Domènech i Montaner de Canet de Mar i el l’institut Euclides de Pineda de Mar.

Hi ha molts motius per promoure la creació d’una biblioteca de les coses!

Articles de Rezero sobre les biblioteques de les coses

Imatges

Fes-te soci/a de Rezero, sigues #gentRezero

Fes-te soci o sòcia de Rezero, i formaràs part de la #gentRezero per seguir impulsant accions transformadores per un nou model de producció i consum cap a la societat Residu Zero. Si creus que tu també pots ser motor del canvi, ara, encara més, la teva implicació és necessària!

Sigues #gentRezero

Altres projectes

Jo consumeixo conscientment – #JøCøcø

La campanya #JøCøcø és una font d’inspiració i idees per a les persones que volen fer un consum conscient. Inclou una sèrie web amb experiències de consumidores reals, interactius amb informació pràctica, un cicle de xerrades per a municipis, formació en línia i propostes per passar a l’acció. Cada cop més persones s’esforcen per reduir […] Veure més

Comerç Verd

Comerç Verd és una certificació atorgada per Rezero per identificar els comerços de proximitat de Catalunya i Balears amb una oferta respectuosa amb el medi ambient i la salut. Els establiments poden sol·licitar-la de forma individual o a través de campanyes d’identificació de Comerç Verd impulsades pels ajuntaments. La societat és cada vegada més conscient […] Veure més

Idees Circulars, resultats rodons

Recull d’iniciatives i empreses que duen a la pràctica accions inspiradores i referents en la prevenció de residus i el consum responsable, sigui des de l’ecodisseny, la producció local i ecològica, la reparació, la reutilització, el reciclatge, la gestió preventiva dels residus o qualsevol altra activitat que permeti avançar cap a un model econòmic circular […] Veure més