El model de consum i producció actual ens ha portat a acumular objectes a casa que gairebé no fem servir però ocupen espai, costen diners i acaben esdevenint residus. S’estima que una família posseeix entre 3.000 i 4.000 objectes que amb prou feines utilitza i que probablement mai arribaran al final de la seva vida útil. Un model incompatible amb el planeta finit on vivim.
Per això, Rezero conjuntament amb Nusos cooperativa i la implicació d’un grup de veïnes voluntàries de Sant Martí, han dissenyat i implantat la primera Biblioteca de Coses de Catalunya, que es va estrenar al gener del 2020 i està situada al Casal Ca l’Isidret del Districte de Sant Martí de Barcelona. El projecte va implicar l’estudi i anàlisi d’experiències que ja es desenvolupen a altres ciutats del món d’espais comunitaris on els veïns poden endur-se en préstec o compartir objectes i alhora formar-se sobre com utilitzar-los i reparar-los.
La biblioteca ofereix objectes que són utilitzats amb poca freqüència i que permeten un alta rotació d’ús, com ara eines de bricolatge o jardineria, objectes d’oci i material ortopèdic, entre d’altres, que han estat donats per persones, entitats i empreses i que es classifiquen per àmbits com Oci i Aventura, Bricolatge, Neteja i llar, Cures i salut o Oficina. La biblioteca també és un espai per compartir coneixement i experiències del veïnat i s’hi organitzen periòdicament tallers i xerrades de reparació i de consum responsable. El projecte disposa d’un sistema de traçabilitat mitjançant codis QR i programari lliure, que proporcionarà dades valuoses sobre els usos de cada article, les tipologies de donants i usuaris, les necessitats de manteniment i els beneficis ambientals derivats.
La Biblioteca de les Coses és un exemple pràctic d’un altre model econòmic- l’economia social i solidària. El fet d’utilitzar un objecte sense posseir-lo, obre una nova perspectiva social i ambiental, de col·laboració, de reducció de l’ús de recursos naturals, evita la generació de residus i suposa un estalvi per als usuaris. A més, el projecte implica un equipament de barri, de proximitat i un servei presencial que genera un espai de relació, confiança i suport mutu. És un exemple de consum compartit fomentat dins la comunitat i l’associacionisme; un projecte de persones per a les persones.
Aquesta prova pilot ha comptat amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona, l’Agència de Residus de Catalunya i l’Àrea Metropolitana així com amb la col·laboració del Casal Ca l’Isidret i la Taula Eix Pere IV.
Articles:
14 de gener 2021: La Biblioteca de les Coses de Sant Martí (Barcelona), pionera a Catalunya, marca camí perquè altres barris o municipis també puguin gaudir del préstec d’objectes
2020: Utilitzar un objecte abans que posseir-lo és pràctic, còmode i barat