fbpx

Recull d’iniciatives i empreses que duen a la pràctica accions inspiradores i referents en la prevenció de residus i el consum responsable, sigui des de l’ecodisseny, la producció local i ecològica, la reparació, la reutilització, el reciclatge, la gestió preventiva dels residus o qualsevol altra activitat que permeti avançar cap a un model econòmic circular basat en el residu zero.

Totes són estratègies circulars que posen en valor els productes, els materials i els recursos per mantenir-los dins l’economia durant el màxim de temps possible, reduint la generació de residus i l’impacte de l’extracció de noves matèries.
Amb el lema, Idees circulars, resultats rodons, volem demostrar que el camí cap al residu zero és una opció viable, possible i necessària i que els seus beneficis repercuteixen de forma positiva no només en les empreses, sinó també en el medi ambient i en el conjunt de la societat.

Aquesta iniciativa té el suport del Consell de Medi Ambient de les Illes Balears.


3 Glops

“Dir no, a vegades és positiu”

Sergio Boix, Director 3 Glops

La Fundació es Garrover, Gira-sol i Estel de Llevant, són les 3 entitats que conformen 3 Salut Mental des de fa més de 20 anys.  3 Glops és el projecte que des del 2014, any de la seva creació, cohesiona totes 3. L’objectiu és donar una sortida laboral a les persones usuàries amb trastorn mental. 

Constituïts com SL, una part de l’accionariat està repartit entre les entitats i usuaris, familiars o simplement, persones sensibilitzades. Un projecte que va més enllà d’embotellar i distribuir aigua, per conformar un gran equip de persones compromeses.

Llegeix l’entrevista

Balears / Producció local / Envàs retornable / Social


S’Obrador d’APAEMA

“Entenem la nostra feina com un servei públic d’elaboració”

Nofre Fullana, Coordinador tècnic d’APAEMA

Amb voluntat transformadora, l’Associació que des de fa més de 15 anys defensa la producció agrària i ecològica de Mallorca, APAEMA, va posar en marxa el 2019 una cuina industrial com un espai col·lectiu per produir conserves i elaborats vegetals.  La iniciativa aconsegueix dos objectius. Aprofitar els excedents en la producció evitant el malbaratament alimentari i, no menys important, dignificar la feina de pagesos i pageses amb nous canals de producció i venda dels seus productes a preus justos.

Llegeix l’entrevista

Balears / Producció ecològica / Km 0 / Prevenció malbaratament


Rural RM

El nostre gelat és més cremós i intens al paladar”

Caterina Mingorance, Fundadora

RM són les inicials de Ramon i Mingorance, una parella engrescada des de fa poc més de 5 anys a fer un producte diferent amb la llet que es produeix a la seva finca a Menorca. En Tomeu Ramon i na Caterina Mingorance han trobat la manera de donar valor a la llet posant en valor, al mateix temps, la raça autòctona menorquina.

Llegeix l’entrevista

Balears / Producció local / Km 0 / Envàs sostenible


Amarar

Amb els nostres mobles podem contribuir a una bona gestió del bosc”

Maria Razumova, Fundadora

Amarar, una tècnica antiga que consisteix a ficar els troncs en aigua per a treure la resina i que així la fusta sigui més duradora, és avui el nom d’un projecte global. Una idea que posa el focus en la falta de gestió del bosc, en concret de la Tramuntana i la necessitat de trobar una sortida amb valor afegit a l’enorme quantitat de recursos desaprofitats D’ Amarar sorgeixen avui mobles de disseny circular, es recuperen antigues tècniques i teixit productiu amb dimensió social.

Llegeix l’entrevista

Balears / Reparació / Reutilització / Producció local


Dodo Granel Pollença

Per poder transformar, el més important és canviar els nostres hàbits”

Dana Bena, Fundadora

La possibilitat de consumir sense generar residus, amb aquesta idea es van unir Dana Bena i Claire Trelford en un nou projecte empresarial a Pollença, el poble on resideixen. Un negoci doble, amb botiga i restaurant, que promou la idea d’un canvi d’hàbits en tots els aspectes de la vida, per a menjar local i saludable, viure sense plàstics i sense residus innecessaris.

Llegeix l’entrevista

Balears / Granel / Reutilització / Producció local


Perruqueria Move

Reinventar-se és el punt de partida de tot”

“Reinventar-se és le punt de partida de tot

Ascensión Navarro , Fundadora

Ascensión Navarro és la propietària de la perruqueria MOVE, un petit negoci al centre de Palma que durant la pandèmia va decidir reinventar-se. Afegia així una nova “R” a les conegudes 3R, reduir, reutilitzar, reciclar. Les 4R, amb reinventar al capdavant, per transformar el món de la perruqueria i conscienciar la clientela que una altra manera de fer les coses és possible.

Llegeix l’entrevista

Balears / Granel / Reutilització / Producció local


Remember Ecosostenible

Hem d’aprendre a renunciar a coses. Val la pena que ens reeduquem”

Jordi Muro , Soci Fundador

Fa quatre anys, Remember Ecosostenible va néixer com a marca. Jordi Muro i Toni Alastuey, socis fundadors, varen ajuntar anys d’experiència per desenvolupar un concepte trencador dins el sector de la perruqueria. Més enllà de desenvolupar productes el més naturals possible, aquests emprenedors aposten per reeducar el nostre dia a dia, per ser més conscients de la importància de cada acció i de saber renunciar a allò que esdevé innecessari.

Llegeix l’entrevista

Catalunya / Prevenció residus / Reutilització / Producció local


Mestral Menorca

El circuit de segona mà és important pel medi ambient i per la inserció laboral”

Antoni Aguiló Taltavull, Coordinador Projectes d’Economia Social Càritas Menorca

Fa dos anys, Mestral Menorca celebrà el seu 25è aniversari. Es tractava d’un projecte pioner que, avui dia, segueix obrint camí com l’única empresa de l’illa dedicada a la inserció laboral, engegant accions de recollida selectiva i reutilització. Amb la seva experiència sobre el terreny i visió ample, Mestral és avui dia un agent principal en la tasca de reducció de residus a l’illa de Menorca.

Llegeix l’entrevista

Menorca / Venda segona mà / Reutilització / Inserció laboral


Wezero

Volem acompanyar la gent en la seva transició cap al residu zero”

Barbara Clochain, Fundadora

Una jove empresa fruit de la inquietud personal. Fer fàcil la compra residu zero és una de les idees més intel·ligents per a incentivar el consum sense residus. Bàrbara, la seva fundadora, sap per experiència que el camí és lent, però les expectatives i els beneficis, són immensos.

Llegeix l’entrevista

Barcelona / Venda granel / Producció local / Reutilització


Sant Aniol

Les empreses, o serem sostenibles, o no serem”

Ferran Ribalta, Director General

Reduir envasos d’un sol ús. Sant Aniol, la companyia familiar que produeix i comercialitza aigua mineral natural des del Parc Natural de la zona volcànica de la Garrotxa, al cor de Catalunya, comença una aposta que ja li està donant bons resultats. Prop de 3 milions d’ampolles que es comercialitzaran dins el sector de l’alimentació, acaben d’entrar al circuit retornable. Canviar el paradigma i visió de futur. Dos conceptes clau per la sostenibilitat.

Llegeix l’entrevista

Catalunya / Aigua mineral natural / Producció local / Reutilització


El Safareig

Amb l’economia circular vaig descobrir que es pot guanyar més amb menys recursos”

Marc Covelo, Co-propietari

Per en Marc Covelo, entendre el concepte d’economia circular, va ser un abans i un després. I és aquesta filosofia la que empeny El Safareig, un negoci familiar que no es limita a vendre productes de neteja a granel, sinó que es qüestiona, dia a dia, la capacitat transformadora des de les petites coses. Per en Marc l’important sobrepassa els límit del seu propi negoci. Per això El Safareig és una botiga pionera i referent.

Llegeix l’entrevista

Barcelona / Cosmètica natural / Producció local / Reducció d’envasos


Net Natural

El perfum no serveix per fer la roba neta, només és màrqueting”

Verònica Colom, Fundadora

Moltes vegades passa això, que la teva necessitat la té molta de gent i quan no trobes al mercat allò que necessites, decideixes fer-ho tu mateix. Així és com la Verònica Colom i el seu soci, Joaquim Pourqué, han creat Net Natural. Junts desenvolupen i comercialitzen detergents sòlids, un concepte innovador que elimina tot allò que és innecessari en un producte de neteja. Una proposta radicalment residu zero.

Llegeix l’entrevista

Mallorca / Detergents sòlids / Producció local / Reducció d’envasos


Espigoladors

Que gran quantitat d’aliment acabi a les escombreries, és un problema estructural”

Anna Gras, Cap de comunicació

El nom parteix de la idea d’espigolar, una activitat amb orígens mil·lenaris que es basa en recollir del camp tot allò que els agricultors no han agafat. Avui dia això té a veure en com funciona el sistema alimentari. Molts productes no tenen sortida comercial, per raons estètiques o perquè les baixades de preu fan que a l’agricultor no li surti a compte la collita. La Fundació Espigoladors treballa per reduir les pèrdues i el malbaratament alimentari i fomentar l’accés a una alimentació saludable a col·lectius en situació de vulnerabilitat.

Llegeix l’entrevista

Catalunya / Malbaratament alimentari / Producció local / Inserció laboral


ADZ Nadons

Comprar i llençar no té sentit i la solució és a les nostres mans”

Cristina Adzerias Saperas, Gerent

Muntar una empresa de bolquers reutilitzables fa gairebé quinze anys era tot una aventura, i més si la iniciativa era liderada per una dona de 78 anys. Però per la Maria Teresa Saperas, la motivació era clara. Coneixedora de les dificultats econòmiques de moltes famílies, valia més omplir la cistella d’aliments i no de bolquers d’un sol ús. Avui dia, darrere ADZ nadons segueix la filla de la fundadora, optimista com la seva mare, i engrescada a fer del bolquer de roba un producte d’ús quotidià.

Llegeix l’entrevista

Catalunya / Bolquers de roba / Producció local / Reutilització


Circle Carbon

Ser petjada neutra ja no és suficient, ara hem de ser carboni negatiu”

Christer Söderberg. Fundador i gerent Circle Carbon

Una idea fruit de molts anys de maduració i que ara, amb els seus tres anys d’experiència, ens demostra que és possible produir local i amb petjada de carboni negativa. Aquesta finca al terme municipal de Bunyola, no només està produint vegetals i hortalisses de gran qualitat. El seu procés de producció, utilitzant restes de poda, permet augmentar la fertilitat del sòl i a més segrestar CO2 de l’atmosfera. Un model que ben bé podria replicar-se arreu de l’illa.

Llegeix l’entrevista

Mallorca / Residus poda / Producció local / Biochar / Reutilització


Tot Herba

El que facem, si ho fem amb valors ho farem bé”

Miquel A. Benito. Fundador i propietari Tot Herba

Poques empreses poden sentir-se tan orgulloses de fer tants anys fidels a uns valors. Tot Herba és un cas. Especialitzada en cosmètica natural, reivindica els  principis actius de les plantes locals per fer uns productes de gran qualitat, naturals, minimitzant l’envàs i amb la mínima petjada ecològica.   Un camí que va iniciar fa anys i que el temps li està donant la raó. El futur té aroma d’ametlla, camamil·la, àloe i calèndula.

Llegeix l’entrevista

Mallorca / Cosmètica Natural / Producció local / Prevenció residus


IBAVI

Construim amb sistemes alternatius per fer front a la crisi climàtica

Cristina Ballester. Gerent

L’IBAVI és una entitat pública del Govern de les Illes Balears que té com a finalitat la promoció d’habitatge protegit a les illes així com la gestió del parc immobiliari públic que es composa d’uns 1800 habitatges actualment en règim de lloguer. És a dir, és l’instrument públic empresarial que persegueix incidir al màxim en la garantia del dret fonamental recollit a la Constitució Espanyola i a les Nacions Unides d’accés a un habitatge digne per a tothom.

Llegeix l’entrevista

Balears / Habitatge / Producció local / Reutilització / Prevenció residus


AGROMART

El client que compra a les nostres botigues està agraït de que li  ajudem a reduir residus

Maria Llabrés. Encarregada de les tendes

Dues famílies de pagesos decidiren, ara fa ja una dècada, escurçar la cadena de distribució per vendre directament del camp al consumidor. Naixia així Agromart Balear, la primera botiga de Porreres pensada per vendre la producció pròpia de les seves finques. Avui en dia són 18 les botigues Agromart repartides per tot Mallorca. La iniciativa dóna feina a unes 200 persones en temporada d’estiu.

Llegeix l’entrevista

Mallorca / Producció local / Distribució i venda / Envàs reutilitzable


CAS XIFONER

El nostre client només paga el líquid

Xavier Pons. Director

A Ferreries, es troba el darrer xifoner de Menorca. Aquesta empresa familiar amb més de 50 anys d’història està fent el trànsit de la 2a a la 3a generació. Es dedica a la producció i distribució de xifons, gasoses, pinyes però sobretot llimonades, l’aliat imprescindible a les festes d’estiu. La producció oscila entre els 75 i 100 mil litres de refresc l’any que es distribueixen per tot Menorca i una petita part que arriba a Mallorca.

Llegeix l’entrevista

Menorca / Producció local / Begudes / Envàs retornable


GARDEN HOTELS

Les sinergies són clau per plantejar el futur

Jaume Ordinas. Interventor General

La marca Garden està obrint camí. La seva aposta per la sostenibilitat, per generar benefici dins el seu entorn i especialment, el seu suport al sector primari, fan que Garden s’hagi posicionat de forma diferencial dins el sector hoteler.  La família Ramis és al capdavant, una família mallorquina i pagesa. La cadena Garden Hotels gestiona actualment 13 establiments, a Mallorca, Menorca, Eivissa i Huelva.

Llegeix l’entrevista

Mallorca / Producció local / Turisme / Producció ecològica / Compostatge


CAN VENT

Amb la granja de cabres i ovelles fem Km 0 al Restaurant

Juan Ramón Cobo Munárriz. Director

Fa poc més d’un any que Juan Ramón Cobo Munárriz va agafar la direcció del restaurant Can Vent a Formentera. Des de llavors, ha començat un procés de transformació per convertir la seva gestió en un cercle tancat, amb producció pròpia en ecològic, una cuina elaborada i una estratègia decidida cap al residu zero. Can Vent és en poc més d’un any molt més que un restaurant.

Llegeix l’entrevista

Formentera / Producció local / Cuina elaborada / Reutilització


LLURIACH

Tota la nostra producció és artesanal, de la matèria primera que surt de la finca

Joan i Catalina. Propietaris de Lluirach S. R. M.

Cinc generacions elaborant llet i formatges a Menorca, a les finques de Binisarraiet i Lluriach Nou, a Es Mercadal. Una feina totalment artesana que coneixen bé en Joan i na Catalina. Enguany ha sortit al mercat un nou producte de les finques, un iogurt artesà en envàs de vidre retornable que ja s’està distribuint per botigues de l’illa.

Llegeix l’entrevista

Menorca / Producció local / Iogurt Natural / Envàs retornable


TRAFUL

Els nostres clients estan satisfets de reduir residus

Soledad Bustamente i Rachel Suaste. Fundadores

Fa just un any que es va obrir aquesta botiga sense plàstic i venda a granel a Manacor. Una iniciativa familiar, amb na Soledad i na Rachel al capdavant, que volia posar remei a l’excés de plàstic i embalatge en la compra diària. I avui dia es pot dir que ho han aconseguit. Una clientela fidel que escampa boca a boca el concepte i que cada dia que passa compta amb més seguidors.

Llegeix l’entrevista

Mallorca / Producció local / Petit comerç / Venda a Granel


PWANI

Les marques tenim la responsabilitat de deixar un món millor

Clara Capó i Nico Anglada. Fundadors

En Nico Anglada i na Clara Capó vénen del món del disseny i el màrqueting. El 2016 començaren amb la idea de fer avarques aprofitant residus industrials. Dos anys més tard el projecte estava engegat però quedaven ganes d’introduir coses noves. Així sortia el concepte de reciclar plàstics de la mar per produir les soles. Enguany, fa escassament un mes que les avarques Pwani, fetes amb plàstic reciclat, són al mercat.

Llegeix l’entrevista

Menorca / Producció local / Avarques / Reciclatge


PUIG

Puig mai ha deixat de fer envàs de vidre retornable

Julià Puig. Director

A la Mallorca de mitjans de segle XX cada poble comptava amb el seu xifoner. Begudes Puig és un dels darrers que avui dia manté la seva producció. Creada el 1927 a un garatge de Lluchmajor, va començar omplint xifons i repartint a domicili pel seu poble. Avui, la quarta generació d’aquesta empresa familiar que dóna feina a unes 11 persones, segueix amb la tradició produint refresc en envàs de vidre retornable i distribuint per tota l’illa.

Llegeix l’entrevista

Mallorca / Producció local / Begudes / Envàs retornable


ES CALAIX

Imagin centres comercials que venen només material recuperat

Magdalena Mayol. Fundadora

Un projecte original nascut a Manacor el 2011, la seva fundadora, Magdalena Mayol juntament amb la seva germana varen voler posar en pràctica allò que sempre havien vist fer a ca seva, aprofitar qualsevol tros de roba, un botó, una màniga… per crear una cosa nova. Així va néixer El Calaix, una botiga de roba que aprofita els retalls per dissenyar nous models residu zero.  Actualment compta amb dues marques comercials, El Calaix, roba infantil i juguetes i Seny, roba per adults.

Llegeix l’entrevista

Mallorca / Producció local / Upcycling / Reutilització


ARRELA

Vetllam perquè tot el cicle de vida del llibre sigui el més sostenible possible

Ariadna Ferrer. Co-editora

Ariadna Ferrer i Guillem Alfocea varen fundar aquesta editorial el 2013, motivats per la crisi econòmica però també per donar llum a un projecte pensat feia anys. La idea, editar llibres des de Menorca, d’autors de qualsevol part del món i per lectors en català. Els impulsors ja tenien clar que es tracta d’un negoci complicat, amb un retorn de la inversió lent, però així i tot, afegiren un altre desig a la llista, publicar seguint criteris ecoedició. Actualment compten amb uns 15 títols publicats al mercat.

Llegeix l’entrevista

Menorca / Ecoedició / Ecodisseny / Prevenció de residus


DEIXALLES

El mercat de 2a mà és important per lluitar contra el canvi climàtic

Joan Carles Palerm. Tècnic Àrea Ambiental

La Fundació Deixalles és una entitat que treballa per la integració i formació sociolaboral de persones en situació d’exclusió social. S’inicia a Mallorca el 1986 i no va ser fins al 2003 que s’obrí una delegació a Eivissa. Actualment l’illa pitiüsa compta amb uns 24 treballadors contractats. A Deixalles, els residus són l’eina principal de feina. La reutilització de roba, mobles i electrodomèstics especialment que, una vegada reparats es posen a la venda, fan que la seva activitat tengui un gran impacte, no només pels principis d’economia social i solidària, sinó també per l’impacte mediambiental.

Llegeix l’entrevista

Eivissa / Mallorca / Inserció laboral / Reutilització / Reparació


ECOFEIXES

Recuperam les terres de cultiu per oferir només producte d’Eivissa

Sonia Torres Boned. Directora

L’objectiu d’Ecofeixes és el de ser una eina per les pageses i pagesos ecològics d’Eivissa per poder comercialitzar i donar la confiança al consumidor de què el producte que es ven és realment fet a l’illa. Es va crear el 22 de maig de 2013. En aquests moments compta amb 14 socis amb una visió compartida, recuperar les terres de conreu i vendre varietat de producte 100% produït a Eivissa.

Llegeix l’entrevista

Eivissa / Producció local / Producte ecològic/ Prevenció de residus / Reutilització


POLARIER

Canviam la forma de fer les coses

David May. Responsable Estratègia

Polarier és una empresa familiar especialitzada en serveis de bugaderia exclusivament pel sector hoteler. Va ser fundada el 1975 amb el nom original de Tilsa. Primerament es dedicava a distribuir maquinària de bugaderia industrial.  El seu fundador, David Arbó, va saber adaptar-se a les necessitats del mercat. Així, va passar de distribuir a formar els empleats dels hotels, fins que va veure que aquests preferien externalitzar el servei de bugaderia. El 2007, Tilsa passa a ser Polarier. A dia d’avui, la família Arbó segueix al capdavant d’aquesta empresa familiar amb seu a Mallorca i oficines a Mèxic, Cuba i República Dominicana, generant uns 600 llocs de feina i amb una facturació anual d’aproximadament 25M €.

Llegeix l’entrevista

Mallorca / Servei de bugaderia / Prevenció de residus / Reutilització


Calzados Bestard, S.A.

El nostre calçat és famós per ser resistent i reparable

Mats Lindholm. Director Comercial

Bestard és una empresa familiar especialitzada en calçat tècnic de muntanya. Va néixer el 1940 a Lloseta, quan a Mallorca encara hi havia uns 200 tallers de fabricació de calçat.  Amb el temps, l’activitat del calçat s’ha anat perdent, però Bestard es manté gràcies al prestigi de marca, qualitat del producte i congruència en la seva producció. Actualment dóna feina a unes 35 persones. El 75% de la seva facturació és nacional i el 25% restant internacional.

Llegeix l’entrevista

Mallorca / Calçat / Producció local / Reparació


Amb el suport de:

Altres projectes

Ciutats i pobles Residu Zero

Ciutats i pobles Residu Zero és un sòlid estàndard europeu de certificació que, a més de donar visibilitat a les mesures de prevenció dels municipis, accelera la transició cap al residu zero al territori. És una iniciativa de Zero Waste Europe i Rezero acompanya els municipis que volen obtenir la certificació a Catalunya. El camí […] Veure més

Premis Rezero

Premis Rezero Rezero reconeix cada any les millors iniciatives en residu zero en les categories d’empresa, administració pública, entitat i comerç. A més de fer valdre així la tasca que fan, Rezero els dona visibilitat per multiplicar-ne el potencial inspirador i que d’aquesta manera altres agents s’engresquin a treballar per avançar cap a la societat […] Veure més

Comerç Verd

Comerç Verd és una certificació atorgada per Rezero per identificar els comerços de proximitat de Catalunya i Balears amb una oferta respectuosa amb el medi ambient i la salut. Els establiments poden sol·licitar-la de forma individual o a través de campanyes d’identificació de Comerç Verd impulsades pels ajuntaments. La societat és cada vegada més conscient […] Veure més